Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?

Gabriela Bachárová, Zdroj: Veľký lekársky slovník | 16. február 2017
Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?

Stačí odobrať trochu najdôležitejšej telesnej tekutiny a dozvieme sa prekvapivo veľa o našom zdravotnom stave.

Telesná tekutina, ktorá koluje v krvných cievach (tepnách, kapilárach a žilách). Skladá sa z:

  • plazmy 
  • krvných teliesok (buniek)

Plazmu tvorí predovšetkým voda, elektrolyty a krvné bielkoviny ako napríklad albumín alebo globulíny. Ku krvným telieskam patria červené krvinky (erytrocyty) biele krvinky (leukocyty a krvné doštičky (trombocyty)

  • Krv prenáša veľké množstvo látok, napríklad kyslík, oxid uhličitý, živiny, hormóny, odpadové látky a podobne.
  • Ďalej má význam pri udržiavaní stálosti vnútorného prostredia homeostázy (rovnováha chemického zloženia i teploty).
  • Krv zohráva podstatnú úlohu aj v obranyschopnosti, a to prostredníctvom bielych krviniek a protilátok.
Mohlo by vás zaujímať: Histamínová intolerancia = jedlo ako (ne)priateľ

Dospelý človek má asi päť litrov krvi. Po odobratí krvi putuje skúmavka s krvou do laboratória, kde je označená čiarovým kódom. Krv sa potom odstredí – oddelia sa krvinky od plazmy. Na vyšetrenie dnes stačí len minimálne množstvo krvi, a tak naozaj možno povedať, že z jednej kvapky sa dá vyšetriť takmer celý človek.

Čítajte tiež: Chronické srdcové zlyhanie. Existuje liečba?

Čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?

Odberu krvi sa v živote podrobí niekoľkokrát úplne každý človek a prvýkrát hneď po narodení. Už malému dvojdňovému novorodencovi vezmú niekoľko kvapiek z pätičky a zisťuje sa, či netrpí niektorou z trinástich vzácnych chorôb.

A dokonca ešte pred narodením sa z krvi jeho mamičky lekári snažia určiť riziko niekoľkých vrodených genetických porúch, najčastejšie Downovho syndrómu. V priebehu života potom môžeme odobratie malého množstva krvi čakať takmer zakaždým, keď nás trápi nejaká infekcia.

  • Dnes už bežne rozšírené CRP vyšetrenie dokáže rozpoznať, či nás napadla vírusová alebo bakteriálna infekcia, a podľa výsledku môže lekár voliť nasadenie antibiotík. Ak by toto vyšetrenie nemal k dispozícii, mohol by antibiotiká predpísať úplne zbytočne.
  • Veľmi bežný je v ordinácii praktikov aj rozbor krvného obrazu, ktorým sa sledujú základné zložky krvi, medzi ktoré patria červené alebo biele krvinky. V rámci preventívnych prehliadok sa z krvi od istého veku zisťuje aj hladina cholesterolu. Ak je hodnota zvýšená, môže to poukazovať na riziko vzniku srdcovo - cievnych ochorení.
  • Rovnako dôležité je aj vyšetrenie hladiny glukózy, ktoré vylúči alebo potvrdí dnes stále rozšírenejšiu cukrovku. S vyšetrením krvi sa veľmi často stretnete aj v ambulanciách špecialistov. Napríklad alergiológovia sa nespoliehajú len na kožné testy, ale o možnej alergii im veľa napovie aj krvný test.
  • Imunológovia dokážu z krvi spoznať, či má človek problémy s obranyschopnosťou, a podľa toho môžu voliť zodpovedajúcu liečbu.

Prečítajte si tiež: Migréna, opakovaná bolesť hlavy - jej špecifické príznaky

Cítite sa unavení? Je možné, že vám chýbajú niektoré životne dôležité vitamíny a minerály. Požiadajte svojho lekára, nech vám urobí krvný rozbor zameraný práve na tieto látky. Z krvi sa dá spoznať i nádorové ochorenie, aj keď sledovanie takzvaných nádorových markerov patrí len k pomocným diagnostickým metódam.

Nádorové markery

Krvné testy majú ​​zmysel aj pri diagnostike nádorových ochorení, a potom pri sledovaní, ako sa choroba vyvíja. Takzvané nádorové markery sú látky, ktoré možno u niektorých typov nádorov preukázať nielen v krvi, ale aj v moči alebo v tkanivách. Sú produktom nádorových (ale i normálnych) buniek, alebo vznikajú ako reakcia na chorobu.

Medzi nádorové markery môžu patriť napríklad enzýmy či hormóny. Sledovanie týchto parametrov je dnes bežné, napriek tomu sa však na diagnostiku ochorení používajú presnejšie metódy (napríklad magnetická rezonancia) a nádorové markery patria len k pomocným ukazovateľom.

Mohlo by vás zaujímať: Akupunktúra – tradičná čínska medicína. Čoraz populárnejšia?