HERPES: najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka.

Andrea Mániková | 25. február 2017
HERPES: najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka.

Snáď neexistuje človek, ktorý by sa s ním už nestretol, pretože herpetická infekcia patrí medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia človeka.

Organizmus sa s niektorým z herpetickým vírusov stretne už počas prvých rokov života, vírus zostáva v tele a čaká na provokačný moment, ktorý ho aktivuje. Stresové vypätie, menštruácia, nadmerné slnenie, horúčka, dokonca aj tá svalová, či prechladnutie, to všetko môžu byť spúšťače infekcie. Jednoducho telo nám dáva najavo, že imunitný systém je oslabený.

Najčastejší výskyt herpesu (oparu) býva na rozhraní kože a sliznice na perách, ale infekcia môže zasiahnuť rohovku alebo spojovku oka, vonkajšie genitálie, v extrémnom prípade aj centrálny nervový systém.

Odhaduje sa, že herpetické vírusy rôznych druhov nosí v sebe približne 95 % ľudí, štatistiky hovoria, že každého štvrtého človeka postihne vírus až dvakrát ročne, tzn. že ľudská populácia je herpesovými vírusmi doslova premorená.

Štádiá herpesu

  • miesto, kde sa herpes „ukáže“ najprv sčervenie, pridá sa svrbenie, pálenie 
  • vznikajú drobné pľuzgieriky vyplnené čírou tekutinou
  • následne sa tekutina v pľuzgierikoch skalí, prasknú a vznikne chrasta

Liečba herpesu

Liečba spočíva v posilnení imunitného systému, preto by sme organizmus mali „dopovať“ vitamínmi skupiny B, C, ale aj E-vitamínom, ktorý napomáha rýchlejšiemu hojeniu pľuzgierikov (olej z tobolky vitamínu E si pokojne môžete naniesť priamo na pľuzgieriky). Rovnako je vhodné použitie lokálnych antivirotických prípravkov.  Ochranu pred sekundárnou infekciou môže priniesť aj čajovníkový olej.

 Čítajte tiež: Silná imunita s liečivými hubami

K liečbe patrí aj zabránenie rozširovania infekcie, preto si opar neoblizujte a nestrhávajte pľuzgieriky. Taktiež dávajte veľký pozor, aby ste si sami infekciu nerozšírili – muži pri holení a ženy zase pri líčení.

Ochorenie zvyčajne odznieva po 7 – 10 dňoch bez jazvy, no ako sme už vyššie spomínali, zostáva v organizme aj počas bezpríznakového obdobia.

Mohlo by vás zaujímať: VANILKA - umelá, či prírodná? A čo tak vlastná vanilková esencia? 

Prevencia vzniku herpesu

Posledné výskumy preukázali, že existuje súvis medzi pomerom dvoch základných aminokyselín – arginínu a lyzínu.

Čo podporuje vznik oparu?  Ak konzumujete veľa orechov, čokolády, cestoviny, kukuricu, produkty z pšenice, jačmeňa či ovsa a ružičkový kel, týmito potravinami si zvyšujete tvorbu esenciálnej aminokyseliny arginínu, ktorý podporuje vznik oparov.

Čo potláča vznik oparu? Naopak, lyzín má schopnosť potlačiť vznik herpesu. Keďže si ho telo nedokáže vytvoriť, nájdete ho v potravinách ako sú: parmezán, ryby, bravčové a hovädzie mäso, sójové bôby, pšeničné otruby, šošovica, fazuľa a arašidy.

Viete, že je lepšie zabrániť vzniku druhotnej infekcii? Lebo ak sa k herpetickej infekcii pridruží sekundárna, po pľuzgierikoch môžu zostať na koži bledé alebo tmavé škvrny, dokonca jazvičky. 

Čítajte tiež: 10 krokov, ktoré pri liečbe herpesu pomáhajú