Zlé dajme preč

Redakcia | 14. február 2023
Zlé dajme preč

Ako na to: Ako zmeniť návyky?

Niektoré zlozvyky sa tajne vkradli do našej každodennej rutiny a my jednoducho vôbec nevieme, ako ich zmeniť. Bez ohľadu na to, aké skvelé boli naše pôvodné zámery, najneskôr po mesiaci musíme konštatovať, že to opäť raz nevyšlo.

Ako zmeniť návyky 

Tak radi by sme zmenili život a tak radi by sme v ňom uvítali množstvo nových zdravých návykov.. Avšak tie je často pomerne ťažké uviesť aj do praxe. Nie je za tým však nedostatok sebadisciplíny. Skúste myslieť na toto:

1. Dobré návyky život uľahčujú, zlé ho naopak robia ťažším 

Zmena návykov dáva krídla. V tomto prípade napomôže cesta najmenšieho odporu – keď je superjednoduché zapnúť si Netflix alebo jednoducho kliknúť na apku niektorých sociálnych médií, je veľmi pravdepodobné, že tieto aktivity človeku zahltia celý večer. Aby sme si dopomohli k vytvoreniu nových návykov, musíme voči nim znížiť aj odpor, tvrdí vo svojej teórii „1 percentného pravidla“ autor motivačných kníh James Clear.

Napríklad: Ak si zaumienim, že môj nový návyk bude viac sa venovať čítaniu, je dobrý nápad mať knihy na viditeľnom mieste, na nočnom stolíku, v obývačke, v kuchyni – skrátka a dobre, všade tam, kde chcem čítať. Prípadne je dobré mať čítačku vždy nabitú a poruke. Ak sa naopak chceme zbaviť zlých návykov, je prospešné, aby sme si skomplikovali cestu k ich realizácii: Aplikácie rôznych sociálnych médií jednoducho odstrániť a nainštalovať odznova, prípadne si ich nastaviť tak, že do nich pri každom vstupe musíme zadávať prístupové údaje. Aplikácie sa dajú tiež zamaskovať v skrytom priečinku v smartfóne, človek tak nebude klikať na ikonku inštinktívne. Laptop s Netflixom môže byť pokojne zabarikádovaný aj v krabici, v porovnaní s vždy dostupnou obrazovkou televízora bude rozhodne ťažšie dostať sa cez prekážky k notebooku.

2. Vždy len jeden nový návyk 

Pri zmene návykov to  netreba preháňať! Ak ste práve absolútne motivovaní kompletne zmeniť svoj život, musíte byť trpezliví. Kým sa nový spôsob konania stane zvyklosťou, chvíľu to určite potrvá (minimálne tri týždne). Súvisí to so skutočnosťou, že náš mozog je často zapnutý na autopilota na slepej koľaji. Ak ste napríklad roky začínali svoj deň rannou kávou, potrvá nejaký čas, kým si vytvoríte novú rannú rutinu s pohárom vody alebo zdravým smoothie.   

3. Sila mikro návykov 

Návyky sa dajú zmeniť, avšak pomaly a po malých krôčikoch. Často sú to malé zmeny, ktoré majú z dlhodobého hľadiska najmarkantnejšie účinky. S obľubou zvané mikro návyky, ktoré sú človeka schopné nasmerovať na správnu cestu a tiež posilniť jeho či jej sebadôveru a sebestačnosť. Platí to najmä pre novoročné predsavzatia. Mikro zvyky sú zväčša realistickejšieho rázu a ľahšie sa tak v živote presadzujú. Aby sme novoročné predsavzatia mohli premeniť na realitu, musia byť uskutočniteľné a autentické. Je preto lepšie naplánovať si minimálnu zmenu, napríklad nepoužiť výťah a ísť radšej pešo po schodoch ako sa hneď  zaväzovať k piatim hodinám týždenne v posilňovni.

Malá zmena je potom ako domino, ktoré postupne spúšťa lavínu a vytvára ďalšie pozitívne zmeny. Keď sa nám v živote objaví trochu viac pohybu, rýchlo sa opäť dostaneme do formy a myšlienka na menšiu túru po horách cez víkend sa nám odrazu javí ako celkom pozitívna a aj uskutočniteľná.

4. Návyky sú ako stavebnica

Aj myšlienka budovania jedného dobrého návyku za druhým pochádza od Jamesa Cleara a skutočne pomáha meniť návyky. Existujúce návyky sú už pevne ukotvené v našom mozgu. Ak k nim jednoducho pridáme ďalší malý návyk, je to omnoho dôležitejšie ako začať s úplne novým návykom. Existuje mnoho príkladov, ktoré sa veľmi jednoducho dajú uviesť do praxe. Ak idete napríklad venčiť psa, zoberte so sebou zároveň hneď aj odpadky. Ďalším dobrým návykom je napríklad naložiť umývačku riadu a po popoludňajšej šálke čaju ju hneď aj vyložiť. Rovnako, šálka kávy sa dá vždy spojiť s vypitím veľkého pohára vody, v boji proti nedostatku tekutín, ranná sprcha s rituálom krémovania, dlhé telefonáty s prechádzkou.

My vám s návykmi pomôžeme. Tu je zopár tipov z obľúbenej dm:

Čaj namiesto kávy: 

dmBio jazmínový zelený čaj, 20 ks

Na organizmus pôsobí detoxikačne. Je plný vitamínov, enzýmov a minerálov z prírodných zdrojov. Pôsobí omladzujúco, odbúrava toxické látky z tela a prispieva k zlepšeniu tráviacich funkcií. Čaj si môžete osviežiť medom či štipkou cukru, prípadne dochutiť mliekom. Pridaný jazmín zjemňuje chuť čaju a uvoľňuje organizmus. Dodá vám energiu na niekoľko hodín. 

dm drogerie markt

Niečo pre zdravie a šport:

Mivolis cmúľacie tablety na imunitu, 30 ks

Tablety na cmúľanie s príchuťou čiernych ríbezlí predstavujú výživový doplnok s vitamínom C, D3, E a zinkom. Pre zachovanie správnej funkcie imunitného systému je veľmi dôležitý prísun živín ako sú vitamín C, vitamín D a zinok. Vitamín C, vitamín D a zinok prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému. Vitamín C a vitamín E prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Tablety obsahujú sladidlo a sú bez cukru.

dm drogerie markt

Sportness bielkovinový prášok, 300 g

Bielkovinový shake je vegánsky proteínový koncentrát s príchuťou čokolády. Obsahuje až 77 % rastlinných proteínov a je obohatený o cenné vitamíny a minerály. Je ideálny ako športová alebo vegánska výživa. Bielkovinový nápoj v prášku je ideálny počas celého dňa, zasýti a dodá energiu. Vhodný pred aj po športovom výkone. 

dm drogerie markt

Vytvorte si návyk / rituál:

Balea micelárna voda, 400 ml

Micelárna čistiaca pleťová voda 3v1 ruža je určená pre suchú a citlivú pleť. Ponúka efektívne a jemné čistenie. Micelárna čistiaca voda pozostáva z viac ako 90% látok prírodného pôvodu. Predstavuje tri produkty v jednom kroku: čistenie pleti, odstránenie make-upu a pleťová voda. Zloženie s micelami šetrne odstraňuje make-up a prebytočný maz. Rozjasňuje, ošetruje a chráni pokožku pred jej vysušením. Uvoľňuje a upokojuje pokožku. Vhodné aj pre nositeľky kontaktných šošoviek. Bez parfumov.

dm drogerie markt

Alverde NATURKOSMETIK denný pleťový krém, 50 ml

Denný pleťový krém Q10 je určený pre pleť od 30-tky. Zloženie s prírodným koenzýmom Q10, bio-grapefruitovým extraktom a bio rakytníkovym extraktom zásobí pleť prírodným vitamínom C. Hodnotný olej z rakytníka a kakaové maslo regeneruje pokožku počas dňa a zanecháva príjemný pocit. Krém pôsobí antioxidačne, proti predčasnému starnutiu pleti. Bohatá receptúra pleť hydratuje a zlepšuje jej pružnosť. Zjemni prvé vrásky a línie. Ľahká receptúra krému splynie s pokožkou a dodá jej vláčnosť a pružnosť. 

dm drogerie markt