Vietnamské rezance s tofu plné bielkovín

Iveta Škrabáková | 27. Mar 2019
Vietnamské rezance s tofu plné bielkovín

Pripravte si zdravšiu verziu cestovín, plnú bielkovín a vlákniny.

Suroviny

Na tofu:

  • 400 g tofu,
  • soľ,
  • 2 PL olivový olej.

"Stir fry" omáčka:

  • ¼ hrnčeka sójovej omáčky,
  • 1 PL pikantnej omáčky chilli (Sriracha),
  • 1 PL sezamový olej,
  • 1 PL ryžový ocot,
  • 2 PL kari.

Na rezance:

  • Rezance z čiernej fazule (alebo ryžové rezance),
  • 1 PL olivový olej,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 PL čerstvého strúhaného zázvoru,
  • 3 nakrájané jarné cibuľky,
  • zmes sekanej kapusty a mrkvy.  

Postup

Z tofu vytlačíme pomocou servítky prebytočnú vodu. Môžeme použiť napríklad trik s hrncom vody (na tofu na 30 minút položíme plný hrniec vody, alebo čokoľvek ťažšie v kuchyni, aby voda vytiekla). Zatiaľ si pripravíme omáčku „stir fry“ tak, že v malej miske spolu zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej, chilli omáčku, ryžový ocot a kari.

Rezance si uvaríme podľa návodu na obale a necháme odpočinúť a stiecť od prebytočnej tekutiny na 5 minút. Keď máme tofu zbavené prebytočnej tekutiny, nakrájame si ich na menšie kocky a trošku posypeme kukuričným škrobom. Na väčšej panvici si kocky tofu opečieme a keď sú zlatisté vyberieme ich z panvice na bok. Počas opekania tofu si môžeme pretlačiť cesnak a nastrúhať zázvor, nakrájať cibuľku, bež bielych koncov.

Keď máme už panvicu voľnú tieto suroviny tam spolu so zvyšným olejom pridáme a opekáme cca minútku, kým nezačnú suroviny mäknúť. Následne môžeme pridať kapustu a mrkvu, necháme takto opekať cca 3 minútky na miernom ohni aby nám cesnak a cibuľka nezhoreli. Teraz môžeme pridať rezance, omáčku a opečené tofu. Všetko poriadne premiešame a môžeme servírovať. Na tanieri dozdobíme jarnou cibuľkou.

Dobrú chuť.