Hortus artis 2024: Hudobná oslava leta v srdci Bratislavy

Redakcia | 28. jún 2024
Hortus artis 2024: Hudobná oslava leta v srdci Bratislavy

Už po piatykrát sa chystá oživiť záhrada Domu Albrechtovcov tónmi prekrásnej komornej hudby. Festival Hortus artis 2024 prinesie od 1. júla do 8. septembra 10 koncertov s pútavou dramaturgiou a vynikajúcimi umeleckými výkonmi.

Tento rok sa festival zameriava na programy pre rôzne obsadenia z rôznych historických období a geografických priestorov, spájajúc vidiecky a mestský folklór s komponovanou hudbou. Ťažisko programu síce leží v stredoeurópskom priestore (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko), no zaznie aj hudba Španielska, Južnej a Severnej Ameriky z počiatku 20. storočia.

Okrem samotných koncertov sa môžete tešiť aj na neformálne besedy s účinkujúcimi, kde sa dozviete viac o interpretovanej hudbe a jej kontexte. Festival kladie dôraz na profesionalitu, pestrosť obsadenia a štýlov, ako aj na prezentáciu málo hraných titulov slovenských a so Slovenskom historicky spätých autorov a diel.

Na programe sú tri koncerty s hudbou 18. - 20. storočia z rukopisných pamiatok nášho regiónu (Uhrovská zbierka, Zbierka Anny Szirmay-Keczerovej), tri koncerty s hudbou skladateľov okolitých krajín (L. Janáček, B. Martinů, G.Bacewicz a ďalší) a koncerty s hudbou v exotickejších kontextoch (španielska hudba, juhoamerická hudba, ragtime).

Vystúpia popredné komorné ansámble zo Slovenska a zahraničia, ako napríklad Mucha Quartet, Spectrum Quartett,Solamente naturali, Collegium Marianum, Bratislavské gitarové kvarteto, Kukal Quartet, Messages Quartet, Pressburg Saxophone Quartet a Plaisirs de Musique. Medzi interpretmi sa predstavia aj renomovaní sólisti ako Eva Šušková,Daniel Rumler, Martin Ruman a Jozef Lupták.

Hortus artis si vďaka starostlivej dramaturgii, kvalitným umeleckým výkonom, pútavému prostrediu a príjemnej atmosfére získal v predošlých rokoch stabilné publikum a dobrú návštevnosť. Tento rok sa organizátori opäť tešia na stretnutie s milovníkmi komornej hudby a srdečne vás pozývajú na všetky koncerty. 

Partnerom podujatia je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Viac informácií o festivale a jednotlivých koncertoch nájdete na webovej stránke https://www.albrechtforum.com/en/shop/ a v brožúrach festivalu.

Neváhajte a príďte si vychutnať jedinečnú atmosféru festivalu Hortus artis a ponoriť sa do sveta krásnej hudby!