Viete, čo je rýchlosoľ?

Na rýchlosoľ vás neupozornia ani takzvané farmárske predajne. A iba málo zákazníkov zaujíma táto soľná zmes.
Význam použitia rýchlosoli je už stáročia rovnaký, mäso konzervuje lepšie a bezpečnejšie ako kuchynská soľ.
Rýchlosoľ sa sype nielen do údenín, ale i do tavených syrov. Čím je roztierateľnejší, tým viac rýchlosoli obsahuje.
Viete, čo je rýchlosoľ?
Rýchlosoľ je dusitan draselný s dusičnanom sodným v pomere 2:5. Dusitan draselný rozpúšťa sírové mostíky v elastíne, čo je základ cievnej steny. Preto sa vyskytujú kŕčové žily, hemoroidy, krvácanie z ďasien pri čistení zubov.
Dusičnan sodný rozpúšťa sírové mostíky v našom kolagénnom väzive, ktoré je základom chrupaviek kĺbov, úponov šliach a platničiek. Preto je toľko tenisových lakťov, boľavých ramien, vyskočených platničiek a ostatných porúch pohybového aparátu.
Čítajte: Podozrivé ÉČKA. Za čo všetko môžu?
Rýchlosoľ sa u nás začala používať v roku 1968. Od tej doby rozkvitá ortopédia, výmena bedrových a kolenných kĺbov, a stáva sa kráľovnou medicíny. Vo verejných stravovacích zariadeniach aj v školách sa musí variť na oleji, čo dokončuje dielo skazy nášho pohybového aparátu.
Dusitanová soliaca zmes nepatrí medzi alergény, preto nemusí byť podľa platných predpisov vo výrobkoch špeciálne zvýraznená.
Niektorí výrobcovia miešajú soľnú zmes s kuchynskou soľou pol na pol. Tú nechajú pár dní odstáť kvôli vyprchaniu dusičnanu sodného. Vo výrobe potom používajú až upravenú soľnú zmes. Kým sa však na to neopýtate, nedozviete sa to.
Čítajte tiež: Farbivá a konzervanty, emulgátory a stabilizátory... Kto sa v tom má vyznať?
Podľa Margit Slimákovej - špecialistky na zdravotnú prevenciu a výživu, dusitanové soli sa do údenín pridávajú hlavne z estetických dôvodov - teda pre udržanie farebnosti produktu. Bez nich by šunka nebola ružová. Konzumáciu dusitanov však neodporúča: „V organizme z nich môžu vznikať karcinogény.”