10 tipov na rýchle a zdravé raňajky

Iveta Škrabáková | 29. apríl 2019
recepty na raňajky, tipy na raňajky, raňajky

Nudí vás každý deň jesť to isté, prípadne robiť vo svojom raňajkovom menu len malé obmeny? Väčšina z nás ráno nemá čas venovať sa ráno príprave jedál. Niekedy je preto dobré myslieť dopredu a prípadne si kvalitné raňajky pripraviť vopred. V pokoji si ich potom môžete vychutnať aj po príchode do práce.

Recept na každý z týchto chutných tipov zobrazíte kliknutím na jeho názov.

1. Banánovo-čučoriedková smoothie miska

Výborná smoothie miska plná energie, vitamínov a zdravých tukov. Podľa chuti si môžete dozdobiť, orechmi, ovocím, či rôznymi semienkami.

2. Banánové muffiny

Milovníci sladkých raňajok určite ocenia banánové muffiny. Vďaka prirodzenej sladkosti banánov, do nich pridáte iba 2 PL agáve. Línia sa vám takto bude strážiť ľahšie.

3. Toast s avokádom a vajíčkom Benedikt

Celozrnný chlieb ako zdroj sacharidov, naturálny zdroj bielkovín v podobe vajíčka a zdravé tuky z avokáda. Ideálny štart do nového dňa plného povinností.

4. Sušienky z ovsených vločiek a jablka (bez cukru)

Patríte medzi tých, ktorí si ráno nevedia predstaviť bez svojich milovaných sušienok na cestu? Čo tak vymeniť balené „akože“ zdravé sušienky z obchodu za domáce sušienky. Prípravu zvládnu aj začiatočníci.

5. Mini vajíčkové muffiny s parmezánom

Upečte si ich deň vopred, a ráno máte dostatok času pripraviť sa na svoj deň. Vďaka bohatému obsahu bielkovín vás hravo zasýtia až do obeda.

6. Fit makový koláč

Ste zvyknutí na raňajky siahať po pečive alebo tradičných koláčoch? Tento sa na ne svojou konzistenciou i chuťou výrazne podobá, avšak jeho energetické hodnoty sú mnohonásobne lepšie. Vyskúšajte si ho pripraviť deň vopred.

7. Kokosový chia puding s horúcimi malinami

Netradičný puding pripravený z chia semienok vyžaduje odpočinok v chladničke, takže ak ho chcete na raňajky, je potrebné si ho pripraviť v predstihu. Hodí sa na raňajky, no mnohí ho zaraďujú aj ako chutný dezert.

8. Avokádovo-uhorková fit nátierka

Kde sú tie časy, keď sme ráno vstali a mamička nás volala k stolu s natretým chlebíkom...Výbornú avokádovo-uhorkovú nátierku si vyrobte večer, ráno si ju vychutnajte na celozrnnom toaste alebo voňavom kváskovom chlebíku.

9. Banánové lievance

Vynikajúce lievance si „nakrabičkujte“ a pred konzumáciou prihrejte v mikrovlnke.

10. Pšenová kaša

Pšeno je skvelou voľbou, ak máte radi teplé raňajky. Na rozdiel od ovsených vločiek je totiž vhodné aj pre ľudí s neznášanlivosťou lepku. Kaša vám dodá potrebnú energiu na hektický deň a príjemne zahreje.

Na všetkých týchto variantoch raňajok je skvelé, že si ich môžete pripraviť i deň vopred, na ich chuti tým nič nepokazíte a ráno ušetríte kopec času. Pokojne si ich zabaľte do dózy so sebou do práce, či deťom do školy. Dobrú chuť!