Domáca LEKÁRNIČKA: Pri dusivom KAŠLI pomôže MAJORÁN

Zuzana Paprskárová | 10. január 2020
majoránka, liečivé účinky, náhrada, oregano, bylinky, čaj, kašel, priedušky, hlieny, prvá pomoc, domáca liečba, vývar, ako uvariť majoránkový čaj

Majorán záhradný, ľudovo nazývaný majoránka, je nenápadná bylinka podobná oreganu. Aromatická bylinka, dnes bežne používaná v našej kuchyni, má aj množstvo liečivých účinkov. Písal o nich už Hippokrates a vedeli o nich aj naše babičky. V minulosti bola majoránka liekom na astmu, reumu či zlé trávenie. Dokázala vraj pomôcť pri bolesti zubov, pri kŕčoch, vredoch, neutralizovala jedy a pomáhala aj pri rakovine.

Kým starí Egypťania ju používali pri balzamovaní, Gréci a Rimania ju používali v liečiteľstve. Túto rastlinu dokonca nazývali „horou radosti“.

Vedeli ste, že ...v minulosti bola majoránka považovaná za symbol manželského šťastia? Do jedla sa pridávala, aby podporila v manželstve zdvorilosť a lásku.

LIEČIVÉ ÚČINKY MAJORÁNKY

Majoránka obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Predovšetkým sú to bielkoviny, omega-3 a -6 mastné kyseliny, ako aj vláknina. Z vitamínov hlavne C, E, K, A a betakarotén. Z minerálov je to vápnik, železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán. Táto voňavá bylinka nepopierateľne pomáha pri dusivom kašli, vykašliavaní a uvoľňovaní hlienov. Nádcha, chrípka, kašeľ, astma – s tým všetkým vie zatočiť, a to takmer okamžite!

Majoránka je prvá pomoc zo záhradky pri prvotných prejavoch ochorenia. Dokáže bojovať proti kašľu a uvoľňovať hlieny.

Podporuje trávenie, priaznivo pôsobí proti nadúvaniu a kŕčom, pomáha pri črevných kolikách. Majoránka zvyšuje vylučovanie žlče, prvú pomoc poskytne aj pri hnačke. Má tiež močopudný účinok, pomáha odstraňovať z tela nadbytočnú vodu. Pozitívne vplýva na tvorbu červených krviniek a skvelý účinok má aj pri migréne.

Pozitívny vplyv má aj na nervový systém. Upokojuje organizmus, nervy, pomáha pri nadmernej záťaži, odstraňuje stres a zlepšuje kvalitu spánku. Má antiseptické a protiplesňové účinky. Obklady z Majoránu záhradného sa používajú pri liečbe zle hojacich sa rán a mokvajúcich vriedkov.

 

MAJORÁNKOVÝ ČAJ PROTI KAŠĽU

Má príjemnú lahodnú chuť aj vôňu a výborne uvoľňuje dýchacie cesty. Podporí vykašliavanie hlienov a výrazne uľaví pri dýchaní. Domáci čaj z majoránky si pripravíte veľmi jednoducho, ako klasický čaj. Lyžičku majoránky, v sitku alebo v čajovom vrecúšku, zalejte vriacou vodou a nechajte 8 – 10 minút vylúhovať.

Pijeme 1 šálku denne proti nafukovaniu, žalúdočným kŕčom, pre upokojenie, pri migréne a bolestiach hlavy. V prípade akútnych problémov pri kašli, nádche a chrípke sa odporúča piť priebežne po dúškoch 2 šálky denne. Čaj je vhodný aj pre malé deti, pokojne im ho oslaďte medom. Naopak, ľudia s vysokým krvným tlakom by majoránkový čaj mali užívať opatrne.

Vedeli ste, že... ...čaj z majoránky výborne pomáha aj pri sennej nádche a inhalovanie majoránky sa odporúča pri astme?

Rada nad zlato: Vypestujte si majoránku doma v záhradke alebo v črepníku, vysušte a uskladnite na celú zimu. Nielenže budete mať istotu BIO kvality, oceníte aj neporovnateľne lepšiu chuť a vôňu v porovnaní s majoránkou z obchodu.

MAJORÁNKOVÝ OLEJ PROTI BOLESTIAM

Stuhnuté svaly a boľavé kĺby si môžete premasírovať majoránkovým olejom s výborným efektom. Pomôže aj pri menštruačných bolestiach, migréne, bolestivých podliatinách či pri stuhnutom „krku”. Oceníte ho aj pri reume. Olej si pripravíte jednoducho aj doma a používať ho môžete vnútorne, ako aj zvonka.

Príprava:

Cca 30 g podrvenej sušenej alebo čerstvo nasekanej vňate naložte do 1/2 l olivového alebo iného kvalitného oleja. Uskladnite v dobre uzatvárateľnej nádobe po dobu 10 až 14 dní. Nádobu občas pretrepte. Následne olej sceďte cez látku. Olej môžete používať na masáž bolestivých častí tela, chrbtice a pri bolestiach hlavy na oblasť čela a spánkov. Majoránkový olej je možné užívať aj vnútorne. Odporúčané dávkovanie je jedna čajová lyžička ráno a večer.

TIP DO KUCHYNE:

Ak robíte pizzu a chýba vám oregano, alebo je vám jeho vôňa príliš intenzívna, nahraďte ho majoránkou. Tieto bylinky sú navzájom použiteľné ako náhrada.