Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
Jedálniček pri nízkohistamínovej diéte, hoci je obmedzený, je variabilný a je možné sa aj v rámci neho plnohodnotne stravovať.
Nízkohistamínová diéta
Pri nízkohistamínovej diéte je základom vyhýbať sa všetkým spracovaným, ohrievaným jedlám, polotovarom, sladkostiam, niektorým liekom, alkoholu. Ide doslova o radikalizmus v strave, hoci prináša svoje ovocie.
Základom je konzumovanie čerstvej stravy, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá. Preto je pre osoby s HIT neprijateľné ohrievanie potravín (čo je však dosť náročné v práci atď.).
Ako sme už spomínali v článku Histamínová intolerancia = jedlo ako (ne)priateľ, nízkohistamínová diéta je trvalá, doživotná, hoci každý histaminik potvrdí, že má „prísnejšie“ a „benevolentnejšie“ obdobia. A takisto stres je významným spúšťačom histamínovej intolerancie, preto je dôležité, aby napriek ochoreniu ostávali muži a ženy, ktorým diagnostikujú histamínovú intoleranciu, „v pohode“.
Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
ZELENINA: čerstvá zelenina (povolené druhy) – šaláty z nich a šťavy, napr. cuketa, mrkva, zeler, cesnak, zemiaky (biele), batáty, karfiol, cuketa, šošovica, brokolica, cvikla, hrach, petržlen
OVOCIE: hrušky, banány, biele hrozno, melón
PEČIVO: ryžové, kukuričné, ovsené, z výrobkov napr. čerstvé biele rožky
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY: (maslo, jogurt, maslo) – iba čerstvé pasterizované, ideálne doma pripravené, syr typu ricotta, cottage
MLIEČNE NÁHRADY: kokosové mlieko
OBILNINY: quinoa, proso, pšeno, kuskus
CESTOVINY: z povolených surovín
MӒSO: hovädzie, teľacie, jahňacie, morčacie, králičie – nemleté, nebalené, nemrazené...
VAJÍČKO: žĺtok (tepelne upravený)
OLEJE: za studena lisované, z povolenej zeleniny, ghí
BYLINKY: bazalka, mäta, pažítka, žerucha
SOĽ: morská, bez jódu
CUKOR: repný, melasa, javorový sirup
MARMELÁDA,DŽEM, SIRUP: iba domáca výroba
KÁVA bez kofeínu
Ak zažívate po konzumácii stravy s vysokým obsahom histamínu zažívacie ťažkosti, ako sú hnačka, bolesti brucha, nadúvanie, podráždený, oslabený žalúdok, alebo trpíte dlhodobo migrénami, bolestivou menštruáciou, máte opuchnuté viečka... – je to dôvod na vyhľadanie odborníka. Môže ísť o histamínovú intoleranciu.Prečítajte si: Silná imunita s liečivými hubami
Nevhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte
Potraviny bohaté na histamín sú predovšetkým tie, ktoré sa ľahko kazia, sú bohaté na bielkoviny, sú v procese zrenia či biochemických reakcií (napr. kvasenie). Medzi potraviny s vysokým histamínom patria:
ZELENINA: baklažán, špenát, olivy, avokádo, huby, rukola, chren, kapusta, morské rasy, štipľavá paprika, paradajky, kyslá kapusta i uhorky, cibuľa, sója
OVOCIE: žiadne prezreté a sušené ovocie (kvôli možnej prítomnosti kvasiniek), drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle, egreše; tropické ovocie – pomaranče, mandarínky, ananás, limetka, pomelo, kivi, broskyne, avokádo...
ORECHY A SEMIAČKA KONZERVOVANÉ VÝROBKY: kečup, pretlak, konzervy, horčica, margarín, džem, sirup
OBILIE: jačmeň, klíčky, vločky...
PEKÁRENSKE VÝROBKY: kupované – kvôli prídavkom droždia, umelých sladidiel, príchutí a „E-čiek“
MLIEČNE VÝROBKY – podobne ako pri pekárenských výrobkoch + výrobky s dlhou trvanlivosťou – mlieko, smotana, syry (najmä plesňové a dlho zrejúce) + zakysané výrobky
MӒSO: mrazené, marinované, údené, vnútornosti, kuracie, bravčové; mäsové výrobky (údeniny, slanina, salámy, klobásy, šunka, párky...)
RYBY, PLODY MORA
VAJÍČKA: najmä bielok
VӒČŠINA KORENÍN, majonézy, želatíny
SLADKOSTI: najmä kvôli prídavným látkam (aditíva) – umelé farbivá, konzervanty, stabilizátory
ALKOHOL: najmä červené víno, sekt, pivo
LIEKY: najmä antibiotiká, niektoré lieky proti kašľu, antidepresíva, analgetiká, antireumatiká, antibiotiká, lieky na srdcovú arytmiu
Niektoré z uvedených potravín (alebo liečiv) pritom nemusia obsahovať vysoké množstvá histamínu, ale po konzumovaní podporujú v ľudskom organizme jeho uvoľňovanie.
Mohlo by vás zaujímať: Alergia či vyrážka. Pomôže homeopatikum?