Hrady a zámky na Slovensku: Tipy na výlet a výzva pre FIT štýl

Redakcia | 21. jún 2024
Hrady a zámky na Slovensku: Tipy na výlet a výzva pre FIT štýl

Slovensko, krajina bohatá na históriu a kultúru, sa môže pýšiť množstvom hradov a zámkov, ktoré sú roztrúsené po celej krajine. Tieto historické pamiatky nielenže ponúkajú nádherné výhľady a zaujímavé príbehy, ale tiež poskytujú skvelé možnosti na výlety a turistiku.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najzaujímavejších hradov a zámkov, poskytneme tipy na výlety, upozorníme na to, na čo si dať pozor a čo rozhodne nevynechať. Na záver pridáme výzvu pre tých, ktorí sa chcú udržiavať vo forme.

Najznámejšie hrady a zámky na Slovensku

Bratislavský hrad
Nachádza sa v našom hlavnom meste a je jednou z najikonickejších pamiatok krajiny. Hrad ponúka nádherný výhľad na Dunaj a celé mesto. V jeho priestoroch sa často konajú kultúrne podujatia a výstavy.
Hrad Devín
Tento hrad, nachádzajúci sa na sútoku riek Dunaj a Morava, je jedným z najstarších hradov na Slovensku. Ruiny hradu sú obklopené krásnou prírodou, čo robí z návštevy Devína ideálny výlet na víkend.
Bojnický zámok
Jeden z najkrajších a najnavštevovanejších zámkov na Slovensku, Bojnický zámok, pripomína rozprávkový hrad. Nachádza sa v Bojniciach, ktoré sú známe aj svojimi kúpeľmi a zoologickou záhradou.
Oravský hrad
Tento hrad, postavený na strmom brale nad riekou Orava, je jedným z najzachovalejších a najmalebnejších hradov v krajine. Ponúka prehliadky, ktoré návštevníkom približujú život v stredoveku.
Spišský hrad
Jeden z najväčších hradných komplexov v Európe, Spišský hrad, je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Jeho mohutné zrúcaniny ponúkajú jedinečnú atmosféru a nádherné výhľady na okolitú krajinu

Tipy na výlety

1. Turistické trasy a výhľady
Mnohé hrady a zámky sú obklopené krásnou prírodou a ponúkajú množstvo turistických trás. Napríklad, okolie Spišského hradu je ideálne na dlhšie túry, zatiaľ čo Devín ponúka kratšie, no rovnako krásne trasy popri Dunaji.
2. História a kultúra
Navštívte miestne múzeá a výstavy, ktoré často nájdete priamo v priestoroch hradov. Dozviete sa viac o histórii daného miesta a jeho významu pre región.
3. Kultúrne podujatia
Mnohé hrady a zámky organizujú rôzne podujatia ako rytierovské turnaje, historické rekonštrukcie či hudobné festivaly. Sledujte kalendár podujatí a plánujte svoj výlet tak, aby ste zažili niečo výnimočné.

Na čo si dať pozor?

Niektoré zrúcaniny môžu byť nebezpečné, najmä, ak nie sú dostatočne zabezpečené. Dbajte na svoju bezpečnosť a nevstupujte do uzavretých alebo nebezpečných častí. Na turistiku a prehliadky hradov si oblečte pohodlnú a vhodnú obuv, najlepšie turistické topánky. Vezmite si aj vhodné oblečenie podľa počasia a nezabudnite na pláštenku alebo vetrovku. Pred návštevou si skontrolujte otváracie hodiny a výšku vstupného. Niektoré hrady a zámky môžu mať sezónne obmedzenia.

Čo určite nevynechať?

Nezabudnite si vychutnať nádherné výhľady, ktoré mnohé hrady a zámky ponúkajú. Prineste si fotoaparát alebo smartfón a zachyťte nezabudnuteľné momenty. Ak je to možné, zúčastnite sa komentovanej prehliadky so sprievodcom. Poskytne vám to hlbší pohľad do histórie a zaujímavostí daného miesta. Vyskúšajte miestnu kuchyňu a špeciality, ktoré často nájdete v blízkosti hradov a zámkov.

FIT štýl Challenge: Výzva pre milovníkov turistiky

Pre tých, ktorí chcú spojiť návštevu historických pamiatok s fyzickou aktivitou, sme pripravili výzvu:

5 Hradov za 1 mesiac

Vyberte si 5 rôznych hradov alebo zámkov na Slovensku, ktoré chcete navštíviť počas jedného mesiaca.
Naplánujte a absolvujte turistické trasy alebo prechádzky v ich okolí, tak aby ste počas každej návštevy prešli minimálne 10 kilometrov.
Zdokumentujte svoju výzvu fotkami alebo videami a podeľte sa o svoje zážitky na sociálnych sieťach s hashtagom #FITstylChallenge.

Prekonanie výzvy vám prinesie nielen nové poznatky a zážitky, ale aj zlepšenie fyzickej kondície.  

Ktoré hradné zrúcaniny určite nesmiete vynechať zo svojich turistických plánov?

  • Čachtický hrad - známy veľký vďaka Alžbete Báthoryovej, ktorá je často spajaná s legendami alebo krvavej veľkej. Hrad je blízko ekologického regiónu.
  • Beckovský hrad - stredoveký hrad postavený na strmom brale nad obcou Beckov. Jeho zrúcaniny sú impozantné a okolie ponúka krásne turistické trasy.
  • Strečniansky hrad - nachádzajúci sa nad riekou Váh. Je to krásna história, ktorú môžu vidieť turisti, no vy ju môžete vidieť aj inak.
  • Považský hrad – nájdete ho na skalnatom kopci nad Považskou Bystricou. Je to malebná zrúcanina s nádhernými výhľadmi na dolinu Váhu.
  • Hrad Lietava - každý z najväčších hradných komplexov na Slovensku. Nachádza sa blízko Žiliny a ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu.
  • Hrad Muráň - nachádza sa v Národnom parku Muránska planina. Je to každý z najvyššie položených hradov na Slovensku a ponúka nádhernú prírodu a turistické trasy.
  • Hrad Šariš – rozprestiera sa nad mestom Veľký Šariš a jedna z najväčších hradných zrúcanín na Slovensku. Okolie hradu je ideálne pre turistiku a cykloturistiku.
  • Hrad Dobrá Voda – vedľa Malých Karpatoch. Je to tichá a menej navštevovaná zrúcanina, ktorá ponúka pokoj a krásnu prírodu.

Hrady a zámky na Slovensku ponúkajú bohatú zmes histórie, kultúry a prírodných krás. Spojte návštevu týchto historických pamiatok s fyzickou aktivitou a zažite nezabudnuteľné dobrodružstvo. Prijmite výzvu a objavte krásy Slovenska z iného uhla!