Žlčníková diéta: vhodné a nevhodné potraviny

Dagmar Balúchová | 24. marec 2022
Žlčníková diéta: vhodné a nevhodné potraviny

Záchvatom a tvorbe žlčníkových kameňov treba predchádzať konzumovaním vhodnej stravy, dodržiavaním pitného režimu (zabraňuje zahusťovaniu žlče), nevynechávaním raňajok (takto sa žlč nahromadená v noci vyplaví), strážením si hmotnosti a dostatkom pohybu.

Všeobecne je žlčníková diéta vhodná pre osoby, ktoré majú chronické ťažkosti so žlčníkom, ale aj s pankreasom, či celkovo s trávením. Je nevyhnutná po operácii žlčníka.

Jej dodržiavanie závisí od viacerých okolností, napr. pridružených ochorení (potravinové intolerancie, alergie ap.), aktuálneho stavu a ťažkostí. Aj preto je potrebné pri akýchkoľvek ťažkostiach so žlčníkom navštíviť gastroenterologickú ambulanciu, aby lekár mohol diétu spresniť.

Žlčníková diéta - Nevhodné potraviny:

  • čerstvé a celozrnné pečivo, kysnuté cesto
  • tučné mlieko, šľahačka, zrejúce a plesňové syry
  • tučné mäso, údeniny, plody mora, konzervy
  • kôstkovité a drobné ovocie (maliny, ríbezle, egreš, orechy, mak...) 
  • alkohol
  • destiláty, víno, pivo
  • káva (najmä „turek“)
  • bublinkové nápoje
  • zelenina, ktorá nadúva, napr. kapusta, strukoviny, ale i cibuľa, cesnak, pór...
  • dochucovadlá, ostré korenia, majonézy, bujóny, instantné polievky... 
  • smažené a fritované potraviny

žlčník, žlčníkový záchvat, žlčníková diéta

Žlčníková diéta - Vhodné potraviny

  • biele vodové pečivo
  • netučné mäso, ideálne pripravené na pare, dusením...
  • varený vaječný žĺtok iba obmedzene, bielok je vhodný
  • netučné mlieko a výrobky z neho
  • ovocie v podobe zaváranín, citrusy ako šťavy
  • nenafukujúca zelenina
  • čerstvá, mrazená, sterilizovaná, domäkka upravená
  • voda, bylinkové čaje, riedené šťavy a džúsy
  • z príloh sú okrem knedle vhodné všetky (ryža, zemiaky, cestoviny...) 

Spôsob prípravy jedál

„Žlčnikári“ by si mali osvojiť istý štýl úpravy stravy. Najvhodnejšia je príprava jedál varením, dusením a prípravou v pare. Uprednostňujeme kuchynský riad, na ktorom je možné variť bez tuku. Celkovo sa treba pri varení vyhýbať používaniu veľkého množstva tukov.

Smaženie, opekanie a fritovanie je nevhodné. Čo sa týka frekvencie stravovania, ideálne je jesť 5 až 6-krát denne v malých dávkach. Tepelne pripravované jedlo by nemalo byť horúce, ani studené.

Ak patríte do kategórie tých, ktorí o svojom žlčníku ani len netušia, buďte vďační a nepokazte si to. Ak ste sa už vyšvihli do ďalšej kategórie a problémy so žlčníkom sú vám dobre známe, nečakajte na akútny stav a nebojte sa vyhľadať lekára. Je lepšie tomuto problému predísť, ako ho následne nečakane a bolestivo riešiť.