Žlčníková diéta: vhodné a nevhodné potraviny
Záchvatom a tvorbe žlčníkových kameňov treba predchádzať konzumovaním vhodnej stravy, dodržiavaním pitného režimu (zabraňuje zahusťovaniu žlče), nevynechávaním raňajok (takto sa žlč nahromadená v noci vyplaví), strážením si hmotnosti a dostatkom pohybu.
Všeobecne je žlčníková diéta vhodná pre osoby, ktoré majú chronické ťažkosti so žlčníkom, ale aj s pankreasom, či celkovo s trávením. Je nevyhnutná po operácii žlčníka.
Jej dodržiavanie závisí od viacerých okolností, napr. pridružených ochorení (potravinové intolerancie, alergie ap.), aktuálneho stavu a ťažkostí. Aj preto je potrebné pri akýchkoľvek ťažkostiach so žlčníkom navštíviť gastroenterologickú ambulanciu, aby lekár mohol diétu spresniť.
Domáca lekárnička: Aníz zlepší trávenie a upokojí nervy
Žlčníková diéta - Nevhodné potraviny:
- čerstvé a celozrnné pečivo, kysnuté cesto
- tučné mlieko, šľahačka, zrejúce a plesňové syry
- tučné mäso, údeniny, plody mora, konzervy
- kôstkovité a drobné ovocie (maliny, ríbezle, egreš, orechy, mak...)
- alkohol
- destiláty, víno, pivo
- káva (najmä „turek“)
- bublinkové nápoje
- zelenina, ktorá nadúva, napr. kapusta, strukoviny, ale i cibuľa, cesnak, pór...
- dochucovadlá, ostré korenia, majonézy, bujóny, instantné polievky...
- smažené a fritované potraviny
Žlčníková diéta - Vhodné potraviny
- biele vodové pečivo
- netučné mäso, ideálne pripravené na pare, dusením...
- varený vaječný žĺtok iba obmedzene, bielok je vhodný
- netučné mlieko a výrobky z neho
- ovocie v podobe zaváranín, citrusy ako šťavy
- nenafukujúca zelenina
- čerstvá, mrazená, sterilizovaná, domäkka upravená
- voda, bylinkové čaje, riedené šťavy a džúsy
- z príloh sú okrem knedle vhodné všetky (ryža, zemiaky, cestoviny...)
Žlčníkové kamene: ako prebieha diagnostika a liečba?
Spôsob prípravy jedál
„Žlčnikári“ by si mali osvojiť istý štýl úpravy stravy. Najvhodnejšia je príprava jedál varením, dusením a prípravou v pare. Uprednostňujeme kuchynský riad, na ktorom je možné variť bez tuku. Celkovo sa treba pri varení vyhýbať používaniu veľkého množstva tukov.
Smaženie, opekanie a fritovanie je nevhodné. Čo sa týka frekvencie stravovania, ideálne je jesť 5 až 6-krát denne v malých dávkach. Tepelne pripravované jedlo by nemalo byť horúce, ani studené.
Ak patríte do kategórie tých, ktorí o svojom žlčníku ani len netušia, buďte vďační a nepokazte si to. Ak ste sa už vyšvihli do ďalšej kategórie a problémy so žlčníkom sú vám dobre známe, nečakajte na akútny stav a nebojte sa vyhľadať lekára. Je lepšie tomuto problému predísť, ako ho následne nečakane a bolestivo riešiť.