Objavte Slovensko: Hecnite sa na turistické túry od západu po východ

Redakcia | 18. máj 2024
Objavte Slovensko: Hecnite sa na turistické túry od západu po východ

Ak hľadáte inšpiráciu na nové turistické výzvy, Slovensko ponúka množstvo nádherných miest, ktoré stojí za to preskúmať.

Radoslav Hoppej sa po troch rokoch života v Rakúsku vrátil späť na Slovensko a založil si cestovateľský blog o Slovensku – „Nie je túra bez Štúra“. Už niekoľko rokov je z neho „turista vo vlastnej krajine“ a pravidelne prináša tipy na výlety a túr pre malých i veľkých. Napriek tomu, že Slovensko nie je rozlohou veľká krajina, tak tu máme veľké množstvo krásnych a unikátnych miest či pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť. Súhlasíte? 

Tipy od Rada pre vás:

Západné Slovensko: Malé Karpaty a ich vrcholy

Vysoká v Malých Karpatoch

Vysoká je druhý najvyšší vrch Malých Karpát a ponúka nádherné výhľady za priaznivého počasia. Výstup začína buď zo Zochovej chaty alebo z obce Kuchyňa, pričom trvá približne 3 hodiny. Trasa nie je príliš náročná, ale vyžaduje si určitú kondíciu, najmä v poslednej časti stúpania. Táto túra je ideálna pre rekreačných turistov, ktorí hľadajú stredne náročnú výzvu.

Jelenia hora v Malých Karpatoch

Ak hľadáte menej náročnú túru s krásnymi výhľadmi, Jelenia hora je správnou voľbou. Výstup začína v Plaveckom Mikuláši, kde môžete zaparkovať pri obecnom úrade. Trasa vedie po žltej a neskôr zelenej značke, a celá túra je dlhá len niekoľko kilometrov. Je vhodná aj pre rodiny s deťmi, takže ju môžete absolvovať ako príjemný rodinný výlet.

Vrch Holíš

Tento vrch je ideálnym cieľom pre rodiny s deťmi. Východiskovým bodom sú Kúpele Nimnica, odkiaľ sa po modrej značke dostanete na vrchol za približne 30 minút. Trasa je nenáročná a ponúka krásne prírodné scenérie. Ak máte viac času a chuť na dlhšiu túru, môžete pokračovať po žltej značke až na vrch Klapy.

Stredné Slovensko: Nízke Tatry a ich majestátne vrcholy

Chopok

Chopok je jedným z najobľúbenejších vrcholov v Nízkych Tatrách. Najčastejšie sa naň vyráža z Demänovskej doliny, trasa vedie popri Vrbickom plese a pokračuje cez Lukovú až na vrchol. Výstup trvá približne 3 hodiny a ponúka prevýšenie 915 metrov. Na vrchole vás čakajú úžasné výhľady na Vysoké Tatry a ďalšie okolitých pohoria.

Ďumbier

Najvyšší vrch Nízkych Tatier, Ďumbier, je dostupný z Chopku po červenej značke. Trasa prechádza okolo Kamennej chaty a cez Demänovské sedlo, pričom na vrchol sa dostanete cez Krúpovu hoľu. Výstup je mierne náročný, ale odmenou sú jedinečné panoramatické výhľady.

Kľak

Na Kľak vedú dve hlavné trasy. Kratšia a jednoduchšia je z Fačkovského sedla po žltej značke a trvá približne 2 hodiny. Druhá, dlhšia trasa vedie z obce Vrícko. Obidve trasy sú krásne a ponúkajú nádherné výhľady na okolitú krajinu.

Východné Slovensko: Tatranské a Slanské vrchy

Sivec

Sivec je vápencový hrebeň s ostrým skalnatým bralom, ktorý ponúka krásne výhľady. Východiskovým bodom je železničná zastávka Ružín, odkiaľ vedie žltá značka. Výstup nie je príliš náročný, takže ho zvládne aj menej skúsený turista. Výhľady z vrcholu sú však nezabudnuteľné.

Zelené pleso

Zelené pleso je jedno z najkrajších plies vo Vysokých Tatrách. Trasa vedie z parkoviska Biela voda po žltej značke a prevýšenie je 855 metrov. Celý výlet trvá približne 6 hodín, ale stojí za to kvôli nádherným výhľadom a pohostinnosti Chaty pod Zeleným plesom.

Vrch Šimonka

Šimonka je najvyšší vrch Slanských vrchov a ponúka krásne výhľady. Túru je najlepšie začať z miesta zvaného Temný les za obcou Zlatá Baňa. Trasa vedie po zelenej a neskôr žltej značke a trvá približne 1,5 hodiny. Je to stredne náročná túra, vhodná pre turistov s priemernou kondíciou.

Tieto túry vám ponúkajú skvelé možnosti na objavovanie nádhernej slovenskej prírody a prekonávanie nových výziev. Či už sa vydáte na západ, stred alebo východ Slovenska, každý z týchto tipov vás odmení úžasnými výhľadmi a nezabudnuteľnými zážitkami. Šťastnú cestu!

Fotogaléria