KNIHY a ČÍTANIE Výzva na piatok

Jana Fialová | 3. máj 2024
KNIHY a ČÍTANIE Výzva na piatok

Čítanie je dobrodružštvo, ktoré nikdy nekončí.

Ahojte, FIT štyláci!

Vitajte v ďalšom úžasnom dni našej FIT štýl Challenge - Vitality BOOST 2024! V piatky sme sa rozhodli venovať jednému z najkrajších a najohromnejších aspektov života - kultúre. A čo v rámci tejto výzvy zažijete dnes? Poďte sa s nami ponoriť do fascinujúceho sveta kníh, umenia a ďalších kultúrnych pokladov, ktoré nám svet ponúka.

Prečo je také dôležité čítať knihy?

Čítanie kníh má mnoho dôležitých benefitov, ktoré ovplyvňujú nielen náš mentálny stav, ale aj emocionálny a intelektuálny rozvoj. Okrem toho, že na chvíľu konečne vypneme a prenesieme sa do iných sfér, čítanie prináša aj tieto benefity:

1. Rozvíja mozog: Čítanie kníh stimuluje mozog a podporuje jeho kognitívne funkcie, ako je pamäť, koncentrácia, logické myslenie a jazykové schopnosti. Rozširuje slovnú zásobu a poskytuje mozgu nové podnety na myslenie.

 

2. Znižuje stres:  Čítanie kníh môže byť vynikajúcim spôsobom, ako sa uvoľniť a vyhnúť sa stresu. Ponorením sa do sveta knihy sa môžeme na chvíľu oddeliť od každodenných problémov a relaxovať.

3. Posilňuje empatiu:  Čítanie nám umožňuje vidieť svet očami iných ľudí a zažiť ich pocity, skúsenosti a perspektívy. Táto schopnosť prepojenia s fiktívnymi postavami nás môže posilniť v našej empatii voči skutočným ľuďom okolo nás.

4. Rozvíja kreativitu: Čítanie kníh nás vystavuje rôznym príbehom, svetom a myšlienkam, čo môže podporiť našu kreativitu a inovačné myslenie. Môže nás inšpirovať k vlastnému tvoreniu a rozhodnutiam.

5. Rozširuje obzory: Knihy nás zavedú do rôznych kultúr, časových období a miest, ktoré by sme inak možno nikdy nepoznali. Obohacuje nás o nové poznatky, otvára nám oči a pomáha nám lepšie pochopiť svet. 

6. Podporuje duševné zdravie: Čítanie kníh môže byť terapeutické. Pomáha nám pochopiť samých seba a naše emócie, a môže nám poskytnúť pocit pokoja a porozumenia.

Čítanie kníh je považované za jednu z najlepších investícií do osobného rozvoja a celkového blahobytu.
"Čítanie je kľúčom k pochopeniu a komunikácii s celým svetom. Je to najjednoduchší spôsob, ako žiť niekoľko životov v jednom živote." - Paulo Coelho

Výzva pre vás:

1. Čítajte knihy:

Dajte svojmu mozgu darček čítania. Nie je nič osviežujúcejšie, ako ponoriť sa do sveta slov a objaviť nové príbehy. Dajte si čas na čítanie a nechajte sa unášať do sveta fantázie.

2. Knižné tipy:

Zdieľajte s nami svoje obľúbené knihy alebo odporúčania. Ak máte knihu, ktorá vás inšpirovala alebo vám zmenila pohľad na svet, neváhajte ju zdieľať s ostatnými.

3. Výzva na prečítanie jednej knihy:

Vyzývame vás, aby ste sa počas tejto výzvy pokúsili prečítať aspoň jednu knihu. Môže to byť čokoľvek, od klasických diel po súčasné bestsellery. Cieľom je dať svojmu mozgu trochu cvičenia a pridať kultúru do vášho dňa.

Tento deň je pre nás významným krokom v našej ceste k celkovému zlepšeniu nášho života. Poďme spolu objavovať a oslavovať kultúru vo všetkých jej formách!

Do čítania, priatelia...!

TIP šéfredaktorky Jany Fialovej:

Jednou z kníh, ku ktorým sa pravidelne vraciam, rada ich so sebou nosím všade, kam idem a vždy mi majú čo priniesť a povedať, je ALCHYMISTA od Paula Coelha. Medzinárodne obľúbený román, ktorý oslovil milióny čitateľov po celom svete svojou jednoduchou a hlbokou múdrosťou. Príbeh sa sústreďuje na hlavného hrdinu, pastiera menom Santiago, ktorý sa vydáva na cestu po stopách svojich snov a hľadá poklad, ktorý mu prisľúbil sen. Jeho cesta ho zavedie na cesty ďaleko za hranice jeho známeho sveta, kde stretne rôznych učiteľov, ktorí mu pomôžu objaviť hlbší význam života. Jedným z kľúčových tém v knihe je hľadanie vlastnej osobnej legendy, čiže toho, čo nás napĺňa a posúva vpred. Autor zdôrazňuje dôležitosť nasledovania svojich snov a intuície a to, ako táto cesta môže viesť k objavovaniu skutočnej identity a zmyslu života. Čitatelia sa v románe stretávajú s mnohými filozofickými myšlienkami a metaforami, ktoré môžu mať rôzne výklady a aplikácie v živote. Kniha nás inšpiruje, aby sme boli otvorení novým skúsenostiam, nasledovali svoje srdce a nebáli sa riskovať v prospech našich najhlbších túžob. Alchymista je jedným z tých románov, ktoré neprestávajú inšpirovať aj po skončení čítania, a preto si udržuje svoju popularitu. Je to kniha, ktorá nám pripomína, že cesta k osobnému naplneniu je často viac o objavovaní a učení sa než o dosiahnutí cieľa.

Obľúbený citát:

Je ich viac, v každom období môjho života, situácii, v ktorej sa nachádzam, nachádzam odpovede  na moje otázky práve v knihe Alchymista. Mojím rituálom je otvoriť ju naslepo, v ktorejkoľvek jej časti, a prečítať si časť, na ktorú som sa dostala. Vždy je tam odpoveď, ktorú hľadám. 
„Každý boj je dôležitý, každá víťazstvo má svoju cenu a každá porážka svoj príbeh."
"Niekedy nevieme, čo máme urobiť, pretože nevidíme situáciu jasne. Ale vesmír vždy vie, čo chce."
Ste pripravení prekonať sami seba? Aj nájsť si čas na knihu a relax chce istú dávku pevnej vôle. Odložte mobil, vypnite upozornenia, pripravte si knihu, vyložte nohy a... poďme čítať príbeh, ktorý nás strhne a nepustí!
#FITštýlChallenge2024 #ZdravýŽivotnýŠtýl #casopisFITstyl #fitstyl #fitastyl

TIP pre vás: KNIHY, ktoré ma zaujali, a tak ich mám „na čakačke“ = v pláne čítať v najbližšej dobe:

Všetko, čo nás spája 

Príbeh slovenskej Vietnamky
Už pri jej narodení sa vyskytli problémy s identitou, pridelili jej totiž nesprávne rodné číslo. Mohlo za to možno jej vietnamské meno: Hoa Nguyễn Thị. Dnes ju všetci volajú Kvet. Narodila sa na Slovensku, má slovenské občianstvo, plnohodnotne tu žije, podieľa sa na veciach verejných, premýšľa po slovensky a svoju budúcnosť vidí v tejto krajine. Na papieri je Slovenka, ale celý život musí túto pozíciu obhajovať. Jej príbeh je príbehom mnohých dievčat, chlapcov, žien i mužov, ktorí na Slovensko prišli z rôznych dôvodov – ako ekonomickí migranti, vojnoví utečenci, kvôli rodine či štúdiu. Otvorene hovorí o živote v uzavretej komunite, o hľadaní identity medzi dvoma tak veľmi odlišnými kultúrami, o jedle a zvykoch, o rasizme aj priateľstve.
Vydavateľstvo: N Press

Jedlom k lepšiemu životu (Tim Spector)

V knihe Jedlom k lepšiemu životu autor čerpá z viac než desaťročného vedeckého výskumu a spolu s osobnými poznatkami prináša nového a komplexného sprievodcu o tom, čo by sme mali o jedle vedieť. V knihe sa venuje všetkým aspektom potravín vrátane ich vplyvu na životné prostredie či alergie a rozpráva aj o klamlivých označeniach na etiketách a podvodoch s rôznymi druhmi potravín. Zároveň poukazuje na mnoho úžasných a prekvapivých vlastností jednotlivých potravín, o ktorých sme doteraz veľa nevedeli. 
Vydavateľstvo: N Press

DOBRO (Anton Heretik)

Príbehy zo psychoterapie
Kniha približuje príbehy trinástich klientov, ktorých sprevádzal Anton Heretik počas psychoterapie pri hľadaní dobra – ich vlastnej múdrosti, ktorá im môže pomôcť zvládať duševné ťažkosti, životné problémy či zložité vzťahy. Terapeut je fascinovaný rôznorodosťou pováh i osudov a odhodlaním hľadať zmysel života. Nie je to zbierka pracovných úspechov. O svojich klientoch píše s rešpektom. A s pokorou, ktorá zodpovedá zložitosti práce psychoterapeuta.
Vydavateľstvo: IKAR

Stratené kvety Alice Hartovej (Holly Ringland) 

Podmanivý román o utajovaných príbehoch, ktoré nás prenasledujú, a o príbehoch, ktoré nám pomáhajú v ťažkostiach. Deväťročná Alice Hartová vyrastá v odľahlom dome medzi poľami cukrovej trstiny a morom. Pred zlovestnými náladami otca ju chránia matkine kvety a ich tajné významy. Keď jej život navždy poznačí tragédia, odíde bývať k starej mame na kvetinovú farmu, kde nachádzajú útočisko ženy so zlomeným srdcom. Naučí sa jazyk pôvodných austrálskych kvetov, aby nimi mohla vyjadriť všetko, na čo nestačia slová. Po niekoľkých rokoch, po nečakanej zrade, po odhalení zdrvujúceho rodinného tajomstva a po ukončení vzťahu s mužom, ktorý nie je taký, aký sa na prvý pohľad zdá, si uvedomí, že na rozpovedanie niektorých príbehov kvety nestačia. Ak chce dosiahnuť vytúženú slobodu, musí nájsť odvahu úprimne sa pozrieť na najsilnejší príbeh, ktorý pozná. Na príbeh svojho života.
Vydavateľstvo: Fortuna Litera