Mávate nočné zmeny? Prispôsobte tomu vašu stravu

Redakcia | 20. jún 2024
Mávate nočné zmeny? Prispôsobte tomu vašu stravu

Pre ľudské telo predstavuje nepravidelný režim, a vlastne akékoľvek neprirodzené procesy, stres. Keď je telo v strese, nereaguje úplne normálne – nechudnete alebo, naopak, priberáte, organizmus sa neregeneruje, bývate chorí či bez energie...

Všetci vieme, že najprirodzenejší obyčajný denný režim pre telo je ten, pri ktorom počas dňa chodíte do práce a večer idete spať. Ak tento rytmus narušíte prácou na zmeny, vaše telo sa dostáva do stresovej situácie, s ktorou sa musí vyrovnať. Zmení sa jeho čas na odpočinok a regeneráciu a naopak, keď oddychoval, musí sa sústrediť a byť v plnej sile a pracovať. 
Práca na zmeny je náročná po psychickej, ako aj fyzickej stránke. Pokiaľ pracujete na zmeny v týždňových intervaloch, teda týždeň máte nočnú, týždeň dennú a podobne, konečne si zvyknete a už sa pomaly dostávate do „druhého“ režimu. Keď pracujete systémom denná, nočná, voľno, tak si návyk ani nestihnete vytvoriť, veď každý deň máte iný. Prídete domov po nočnej a nemáte čas spať toľko, koľko by ste chceli a navyše si počas krásneho slnečného dňa ani tak dobre neoddýchnete ako počas noci. Vaše telo si v tomto pomôcť samo nevie, našťastie má vás a vy mu môžete zabezpečiť kvalitnú výživu, vďaka ktorej bude dostávať živiny v potrebnom rozsahu. Dajte mu najavo, že super jedálniček mu zabezpečíte nielen vtedy, keď máte celý deň voľno, ale že mu ho viete prispôsobiť aj keď má nočnú službu, rannú, poobednú... 

Ideme na nočnú...

Pred nástupom do nočnej zmeny by ste mali zjesť hlavné jedlo, ktoré dodá vášmu telu potrebné bielkoviny, ideálne ľahko stráviteľné bielkoviny (napr. rastlinného pôvodu ako strukoviny, tempeh, či  bielkoviny živočíšneho pôvodu ako ryba, plátok kvalitného mäsa). Nezabudnite tiež na porciu prílohy – zemiaky, ryža, obilniny a, samozrejme, na porciu zeleniny. Nie je teda vhodné zvoliť klasickú ľahkú večeru ako zeleninový šalát bez sacharidov a dostatočnej porcie bielkovín. Skôr by som toto jedlo prirovnala k plnohodnotnému obedu.

Počas nočnej zmeny...

Je ideálne mať so sebou v práci nejaký snack, čiže nejakú desiatu. Aby sme vydržali nebyť hladní a v noci nefrčali potom na keksíkoch z automatu, pokojne zjedzte „desiatu“ po cca 3 – 4 hodinách a následne ďalších cca 3 – 4 hodinách. Môžete si so sebou z domu vziať hustejšiu sýtejšiu polievku (výborná voľba je strukovinová, zeleninová, krémová,....). Ak by ste chceli radšej pečivo, nezabúdajte na zeleninu k nemu. Vhodnou desiatou môže byť aj ovocie. Takúto desiatu si ale nedávajte už veľmi neskoro v noci. Skôr by som ju odporúčala ako prvú desiatu a ako druhú si nechať polievku, zeleninový šalát s mozzarellou, acidko, jogurt...
Vaše posledné jedlo by malo byť klasicky cca 2 až 3 hodiny pred spánkom. Ak sa vám teda dá, je lepšie si dať v práci nejakú ľahšiu desiatu pred koncom zmeny, ako prísť domov, zjesť raňajky a ísť si ľahnúť.

A ste hore...

Po zobudení by ste sa mali najesť tak, ako je zvykom. Je na vás, či to budú raňajky alebo obed. Závisí, samozrejme, aj od toho, koľko hodín po nočnej zmene spíte. Určite sa ale najedzte. A tiež nie každému chutí vstať a dať si niečo väčšie na zjedenie. Preto je ideálnejšie, ak aj deň po nočnej a po vašom spánku začnete raňajkami. 
Po raňajkách si dajte pokojne hlavné jedlo, ak vám to časovo vychádza (závisí od toho, kedy vstanete a idete následne večer do práce). Niekto totiž po nočnej a následne pred odchodom na ďalšiu nočnú stíha raňajky a dve hlavné jedlá. V tomto prípade by som mu odporučila, aby mal po raňajkách hlavné jedlo skôr charakteru večere a pred odchodom do práce charakteru obeda. Ak niekto stíha jedno hlavné jedlo, určite by malo mať charakter obeda. A do práce si berieme teda desiatu a olovrant. 
Samozrejme, ako vždy, aj počas vašich zmien je nutné dodržiavať dostatočný pitný režim. Na ten určite nezabúdajte. 
Ako ste si všimli, nie je vhodné nejesť celú nočnú zmenu. Určite jedzte, ale prispôsobte obsah vášho taniera. Jedlo by malo mať skôr charakter bielkovín a nie sacharidov (naozaj tie sušienky si nechajte na doma po zobudení). Samozrejme, sacharidom sa nevyhýbame (a už vôbec nie, ak máte prácu, v ktorej ste počas noci fyzicky aktívny).