Spánok: Tajomný svet regenerácie a snov

Diana Klamová | 21. máj 2024
Spánok: Tajomný svet regenerácie a snov

Spánok je základnou potrebou každého človeka, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v našom fyzickom a psychickom zdraví.

Počas spánku sa deje mnoho dôležitých procesov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela a mysle.

Čo sa deje počas spánku?

Keď spíme, náš mozog a telo prechádzajú rôznymi fázami spánku, vrátane REM (Rapid Eye Movement) a non-REM spánku. Počas non-REM spánku sa telo regeneruje, opravujú sa bunky, obnovuje energia a uvoľňujú sa hormóny potrebné pre rast a opravu tkanív. REM spánok je spojený s najintenzívnejšími snami a zvýšenou mozgovou aktivitou, ktorá je podobná aktivite počas bdenia. 

Fázy spánku sa menia v priebehu noci a prechádzame nimi niekoľkokrát. Spánok sa skladá z niekoľkých cyklov, ktoré obsahujú štyri štádiá: tri štádiá non-REM (NREM) spánku a jedno štádium REM spánku. Každé štádium má svoje špecifické charakteristiky a význam pre regeneráciu tela a mysle. Spánkové cykly sa menia počas noci pomerne pravidelne. Každý spánkový cyklus trvá približne 80 až 100 minút, a typicky prejdeme štyrmi až šiestimi takýmito cyklami za noc. Je normálne, že sa dĺžka jednotlivých cyklov môže líšiť, pričom prvý cyklus je často najkratší, trvajúci od 70 do 100 minút, zatiaľ čo neskoršie cykly majú tendenciu trvať medzi 90 a 120 minútami. 

Zmeny v jednotlivých fázach spánku:

•  NREM spánok: Začína sa ľahkým spánkom (štádium 1), ktorý prechádza do hlbšieho spánku (štádium 2) a nakoniec do najhlbšieho spánku (štádium 3), ktorý je najťažšie prerušiť a je dôležitý pre fyzickú obnovu.
•  REM spánok: Po NREM spánku nasleduje REM štádium, ktoré je charakteristické rýchlymi pohybmi očí a je spojené so snívaním. Toto štádium je dôležité pre spracovanie emócií a pamäťových funkcií.

Dôležitosť sledovania spánku:

Sledovanie spánku môže byť užitočné, pretože vám umožňuje identifikovať vzory a potenciálne problémy so spánkom. Napríklad, ak máte problémy so zaspávaním alebo sa často budíte, sledovanie spánku môže pomôcť zistiť príčinu. Niektoré sledovacie zariadenia dokonca môžu upozorniť na možné spánkové poruchy, ako je napríklad spánková apnoe.

Úprava spánkových fáz:

Ak chcete upraviť svoj spánkový cyklus, odporúča sa robiť to postupne. Napríklad, ak chcete skôr vstávať, mali by ste každý deň ísť spať a vstávať o niečo skôr, kým nedosiahnete požadovaný čas. Dôležité je dodržiavať konzistentný spánkový režim a vytvoriť si prostredie podporujúce kvalitný spánok.
Všeobecne platí, že zdravý spánok je dôležitý pre celkovú pohodu a zdravie, a preto je dobré venovať pozornosť nielen dĺžke, ale aj kvalite spánku.

Prečo snívame?

Snívanie je jedným z najzaujímavejších aspektov spánku. Hoci presný dôvod, prečo snívame, nie je úplne pochopený, existujú teórie, ktoré naznačujú, že snívanie môže pomáhať pri konsolidácii pamäti, spracovaní emócií alebo "mentálnom upratovaní" - odstraňovaní nepotrebných informácií a posilňovaní dôležitých spomienok. 

Majú sny nejaký význam?

Význam snov je predmetom mnohých teórií a interpretácií. Niektorí odborníci tvrdia, že sny môžu odrážať naše podvedomé túžby alebo emócie, zatiaľ čo iní veria, že sny sú len vedľajším produktom mozgovej aktivity počas spánku a nemajú žiadny hlbší význam.

Koľko spánku je potrebné?

Dospelí by mali spať aspoň 7 až 9 hodín denne, aby podporili svoje zdravie a dobre fungovali počas dňa. Deti a tínedžeri potrebujú viac spánku, aby podporili svoj rast a vývoj.

Prečo je spánok dôležitý?

Dostatočný spánok je nevyhnutný pre udržanie zdravého mozgu, podporu fyzického zdravia a rastu. Nedostatok spánku môže mať negatívny vplyv na našu schopnosť sústrediť sa, rozhodovať sa, učiť sa a spracovávať emócie. Spánok tiež zohráva rolu v imunitnom systéme, pomáha bojovať proti chorobám a infekciám. A čo ste možno nevedeli, je dôležitý aj pri udržaní si správnej hmotnosti. 
Spánok je neoddeliteľnou súčasťou nášho života, ktorý nám umožňuje byť produktívni, zdraví a šťastní. Je dôležité venovať pozornosť kvalite a množstvu spánku, ktorý dostávame, aby sme si udržali optimálne zdravie a pohodu. A či už sny majú hlbší význam alebo nie, sú fascinujúcou časťou našej spánkovej skúsenosti, ktorá nám môže poskytnúť zaujímavé pohľady do našej podvedomej mysle.
DIANA: Spánok je pre mňa extrémne dôležitý. Keď som nevyspatá, cítim sa ako keby som celú noc prežúrovala, som nepríjemná, bolí ma hlava, neviem poriadne rozmýšľať a jem veľa nezdravých sladkostí, aby som si rýchlo doplnila energiu. Lenže energia, ktorá rýchlo príde, rýchlo aj odíde. Takže jediný liek na nedostatok spánku je jedine spánok. V knihe, ktorú som čitala, vedci odporúčajú si po náročnej noci čo najskôr pospať, aj keby to bol len krátky poobedný šlofík. Ženy tiež môžu byť viac unavené počas menštruácie, takže je úplne v poriadku, ak si v týchto dňoch doprajeme viac spánku. Čo sa týka snov, nemyslím si, že nám ukazujú budúcnosť, skôr súhlasím s názorom, že ide o nespracované emócie. Keď žiarlim, sníva sa mi, že ma priateľ podvádza a podobne. Inokedy zas nedávajú absolútne žiadny zmysel, ale vraj sa dá naučiť ich ovládať. Prespíme tretinu svojho života, aké cool by bolo, keby sme ten čas mohli prežiť úplne akokoľvek by sme chceli? 

TIP na knihu: Prečo spíme od Matthew Walker