Telový peeling: Recepty na domáce peelingy pre exfoliáciu a obnovu pokožky

Redakcia | 26. máj 2024
Telový peeling: Recepty na domáce peelingy pre exfoliáciu a obnovu pokožky

Domáce peelingy sú skvelým spôsobom, ako oživiť vašu pokožku bez nutnosti drahých kozmetických procedúr.

Exfoliácia odstraňuje odumreté kožné bunky, podporuje regeneráciu a zanecháva vašu pokožku žiarivou a hladkou. 

Dávna história peelingov a ich význam

Peelingy, či už mechanické alebo chemické, majú svoje korene v dávnej histórii. Už staroveké civilizácie ako Egypťania, Gréci a Rimané poznali význam exfoliácie pre zdravú a žiarivú pokožku. Egypťania používali kyselinu vinnú a kyselinu citrónovú z rôznych ovocí na zlepšenie vzhľadu pleti, zatiaľ čo Gréci uprednostňovali jemné abrazívy ako piesok a morskú soľ. V Ríme boli populárne kúpele, kde sa používali rôzne metódy odstraňovania odumretých kožných buniek, vrátane použitia struhadla na pokožku po kúpeli v oleji.

Prečo je dôležité robiť si peeling

Exfoliácia je dôležitá z niekoľkých dôvodov. Pomáha odstrániť odumreté kožné bunky z povrchu pokožky, čím sa zabraňuje upchávaniu pórov, ktoré môže viesť k akné a iným kožným problémom. Peeling tiež podporuje obnovu buniek, zvyšuje prietok krvi a zlepšuje absorpciu výživných látok a hydratačných produktov, čo vedie k zdravšej a žiarivejšej pokožke.

Mechanický a chemický peeling sú dve základné metódy exfoliácie, ktoré sa líšia v spôsobe, akým odstraňujú odumreté kožné bunky z povrchu pokožky. Každá metóda má svoje výhody a je vhodnejšia pre určité typy pokožky a konkrétne potreby.

Mechanický peeling

Ako funguje: Mechanický peeling, tiež známy ako fyzický peeling, používa pevné častice alebo abrazívne látky na fyzické odstránenie odumretých kožných buniek prostredníctvom trenia. Tento typ peeling môže zahŕňať použitie škrabiek s mikrogranulami, exfoliačných rukavíc, kefiek na pokožku alebo iných abrazívnych materiálov.
Pre koho je vhodný: Mechanický peeling je často vhodný pre osoby s odolnejšou pokožkou bez akné alebo veľmi citlivou pokožkou. Je dôležité používať jemné pohyby, aby sa predišlo podráždeniu pokožky.

Chemický peeling

Ako funguje: Chemický peeling používa rôzne druhy chemických látok, ako sú kyseliny alfa-hydroxy (AHA), beta-hydroxy (BHA), kyselina salicylová alebo kyselina trichlóroctová (TCA), na rozpustenie odumretých kožných buniek a stimuláciu obnovy pokožky na bunkovej úrovni. Tieto chemické látky pomáhajú odstrániť vrstvu odumretých buniek bez fyzického trenia, čím sa znižuje riziko mechanického podráždenia.

Pre koho je vhodný: Chemický peeling môže byť vhodnejší pre osoby so suchou, citlivou, akné trpiacou alebo zrelou pokožkou. Sú tiež účinné pri riešení špecifických problémov, ako sú hyperpigmentácia, jemné linky a vrásky, alebo akné.

Výber medzi mechanickým a chemickým peelingom by mal byť založený na type pokožky, jej súčasnom stave, cieľoch liečby a osobných preferenciách. Zatiaľ čo mechanické peelingy môžu byť vhodné pre okamžité odstránenie odumretých buniek z povrchu pokožky, chemické peelingy ponúkajú hlbšiu exfoliáciu s potenciálom dlhodobejšieho zlepšenia textúry a tónu pokožky. Vždy je dôležité konzultovať použitie silnejších peelingových produktov s dermatológom, najmä v prípade citlivej alebo problémovej pokožky.

Ako otestovať pokožku pred použitím peelingov

Pred použitím nového domáceho peelingového produktu je dôležité urobiť test citlivosti, najmä ak máte citlivú pokožku. Aplikujte malé množstvo produktu na malú oblasť pokožky, napríklad za uchom alebo na vnútornej strane predlaktia, a počkajte 24 hodín. Ak sa neobjaví začervenanie, svrbenie alebo iná nežiaduca reakcia, produkt by mal byť bezpečný na použitie.

Z čoho všetkého je možné vyrobiť peeling

Domáce peelingy je možné vyrobiť z rôznych prírodných ingrediencií, vrátane:
• Cukor a soľ: Jemný a hrubý exfoliant vhodný pre rôzne typy pokožky.
• Kávová usadenina: Obsahuje antioxidanty a je ideálna pre oživenie pleti.
• Ovsené vločky: Jemný exfoliant, ktorý je vhodný aj pre citlivú pokožku.
• Soda bikarbóna: Jemný, ale účinný peeling, ktorý je možné použiť samostatne alebo v kombinácii s inými ingredienciami.
• Ovocné kyseliny: Ako sú kyselina citrónová alebo vinná, ktoré pôsobia ako jemné chemické peelingy.

Kedy a ako často robiť peeling

Frekvencia peelingov závisí od typu pokožky a použitého produktu. Vo všeobecnosti, pre väčšinu typov pokožky je odporúčané robiť si peeling 1-2 krát týždenne. Citlivá pokožka môže vyžadovať menej častú exfoliáciu alebo použitie jemnejších ingrediencií. Dôležité je počúvať svoju pokožku a upravovať frekvenciu podľa jej reakcie a potrieb.

DIANA:
V minulosti som mala problematickejšiu pleť, takže mechanickému peelingu som sa vyhýbala. Vyskúšala som však ten chemický v salóne, kde používajú trošku koncentrovanejšie prípravky než tie, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch. Peeling som absolvovala 3x vždy po týždni a naozaj to pomohlo! Moja pleť bola zjednotenejšia, jemnejšia a žiarivejšia, takže ho určite odporúčam všetkými desiatimi. Pozor, po chemickom peelingu sa vyhýbajte slnku a používajte kvalitné SPFko. Čo sa týka telových peelingov, tiež ich milujem. Nerobím si ich často, pretože mám celkom citlivú pokožku, ale vždy je po ňom jemnučká a nádherne voňavá.  

TIP: Pridajte do vášho domáceho telového peelingu svoj obľúbený esenciálny olej, ja napríklad zbožňujem levanduľu, ktorá ma večer zrelaxuje a pripraví na spánok. 

Predstavujeme vám tri jednoduché recepty na domáce peelingy, ktoré môžete vyrobiť z prísad, ktoré pravdepodobne už máte doma.

1. Kávový peeling pre oživenie pokožky

Potrebujete:
2 lyžice mletej kávy
2 lyžice kokosového oleja
1 lyžica cukru
Postup:
1. Kokosový olej zohrejte, aby sa stal tekutým, ale nie horúcim.
2. V miske zmiešajte mletú kávu s cukrom.
3. Pridajte tekutý kokosový olej a dobre premiešajte.
4. Naneste na vlhkú pokožku krúživými pohybmi, potom opláchnite teplou vodou.
Tento peeling je ideálny pre pokožku potrebujúcu oživenie, pričom kofeín z kávy stimuluje prietok krvi a pomáha redukovať opuchy.

2. Ovsený peeling pre citlivú pokožku

Potrebujete:
3 lyžice jemne mletých ovsených vločiek
2 lyžice medu
1 lyžica olivového oleja
Postup:
1. Ovsené vločky mleté na jemný prášok zmiešajte s medom a olivovým olejom do pasty.
2. Aplikujte na čistú, vlhkú pokožku a nechajte pôsobiť niekoľko minút.
3. Potom jemne masírujte a opláchnite teplou vodou.
Ovsené vločky sú známe svojimi upokojujúcimi vlastnosťami, čo tento peeling činí ideálnym pre citlivú alebo podráždenú pokožku.

3. Cukrový peeling s citrónom pre jasnejšiu pokožku

Potrebujete:
½ šálky jemného cukru
¼ šálky olivového oleja
Šťava z ½ citróna
Postup:
1. V miske zmiešajte cukor s olivovým olejom.
2. Pridajte čerstvú citrónovú šťavu a dobre premiešajte.
3. Aplikujte na pokožku krúživými pohybmi a potom opláchnite.
Citrón má osvetľujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zjednotiť tón pleti a zanechať pokožku sviežu a žiarivú.

Zaraďte peeling do starostlivosti o svoje telo raz týždenne. OD-TE-RAZ!