Výživa a starnutie alebo Ako stravovanie ovplyvňuje dlhovekosť

Nutriadapt | 13. jún 2024
Výživa a starnutie alebo Ako stravovanie ovplyvňuje dlhovekosť

Starnutie je prirodzený proces, ktorým prechádza každý živý organizmus. Aj keď nemôžeme zastaviť hodiny, výrazne môžeme ovplyvniť, ako rýchlo a akým spôsobom starneme. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré majú vplyv na naše starnutie je stravovanie.

Vedecké dôkazy ukazujú, že určité stravovacie návyky a potraviny môžu nielen prispieť k dlhovekosti, ale aj zlepšiť kvalitu života v staršom veku. Ako teda môže naša strava ovplyvniť proces starnutia?

Antioxidanty,  štít proti starnutiu

Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom – molekulám, ktoré môžu poškodiť bunky a prispieť k procesu starnutia a vzniku chronických chorôb. 
  • Vitamín C: citrusové plody, jahody, paprika, brokolica
  • Vitamín E: orechy, semienka, špenát, slnečnicový olej
  • Beta-karotén: mrkva, sladké zemiaky, tekvica, špenát
  • Selén: brazílske orechy, morské plody, hovädzie mäso, kuracie mäso
  • Polyfenoly: zelený čaj, čokoláda, červené víno, jablká, bobule
Pravidelná konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže pomôcť ochrániť telo a podporiť zdravie buniek. Pomáhajú znižovať riziko vzniku mnohých chorôb, vrátane srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Pomáhajú tiež chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením a podporujú zdravie očí.

Omega-3 mastné kyseliny, podpora pre srdce a mozog

Omega-3 sú kľúčové pre správnu funkciu mozgu a srdca a sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami. Podporujú mentálne zdravie a dokonca sa podieľajú na znižovaní rizika depresií. Pretože telo ich nemôže vytvárať samo, musíme ich získať zo stravy. Nachádzajú sa hlavne v mastných rybách, ako sú losos, makrela a sardinky. Ak by ste hľadali ich prísun v rastlinnej forme, siahnite po ľanových, chia  a konopných semienkach a orechoch (najmä vlašských). Rovnako prispievajú k zdraviu srdca a mozgu, ktoré sú kľúčové pre zachovanie vitality a prevenciu degeneratívnych ochorení spojených so starnutím.

Vláknina, základ zdravého trávenia a dlhovekosti

Vysoký príjem vlákniny je spojený s nižším rizikom vzniku srdcových ochorení, diabetu typu 2 a obezity. Vláknina je typ sacharidu, ktorý ľudské telo nemôže stráviť. Napriek tomu je pre naše zdravie nevyhnutná, pretože podporuje zdravé trávenie, pomáha udržiavať pocit sýtosti a môže prispievať k lepšej regulácii hmotnosti a cholesterolu. Medzi najväčšie zdroje vlákniny patria ovsené vločky, hnedá ryža, celozrnný chlieb, jablká, hrušky, banány, brokolica, mrkva, fazuľa, šošovica, hrach.

Hydratácia, kľúč k celkovému zdraviu

Udržiavanie dostatočnej hydratácie je zásadné pre všetky telesné funkcie. Voda pomáha pri trávení, absorpcii živín a eliminácii odpadových látok. S vekom môže pocit smädu slabnúť, čo zvyšuje riziko dehydratácie, preto je dôležité piť dostatok tekutín priebežne počas dňa.

Príliš veľa spracovaných potravín a cukru v strave prispieva k rozvoju zápalu, obezity a chronických ochorení. 

S pribúdajúcim vekom sa menia aj nutričné potreby. Dôležité je zachovať príjem bielkovín potrebných na podporu udržiavania svalovej hmoty, ktorá sa prirodzene znižuje starnutím. Rovnako je dôležité zvýšiť príjem vitamínu D a vápnika na podporu kostnej hustoty a znižovanie rizika osteoporózy, ktorá sa často vyskytuje u starších ľudí.

Pravidelné stravovacie návyky

Udržiavanie pravidelných stravovacích návykov a vyhýbanie sa dlhým obdobiam bez jedla môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a podporiť celkovú energetickú rovnováhu. Pravidelné stravovanie je teda potrebné dodržiavať aj vo vyššom veku. Práve starší ľudia trpia rôznymi ochoreniami (diabetes, vysoký krvný tlak, rôzne problémy s trávením a pod.), pri ktorých je dôležité dbať na pravidelnosť. 
Výživa zohráva zásadnú úlohu v procese starnutia a môže výrazne ovplyvniť dlhovekosť a kvalitu života. Prijať zdravé stravovacie návyky, ktoré podporujú telo vo všetkých jeho životných fázach, je kľúčom k zdravému a šťastnému starnutiu. Integrácia vyváženej stravy bohatej na živiny, spolu s aktívnym životným štýlom a pozitívnym prístupom k životu, môže výrazne prispieť k tomu, aby boli zlaté roky skutočne zlaté. 

A preto neváhajte osvojiť si zdravé stravovacie návyky už teraz. Aspoň nebudete musieť nič meniť!