TAJOMSTVO MLADŠIEHO VZHĽADU: Tvárová gymnastika

Redakcia | 13. september 2019
tvárová gymnastika, fit, vzhľad, omladenie pleti, doma, cviky, cvičenie, vypnutá pleť, bez botoxu, krásna tvár

Vo svojich 46 rokoch má Iveta výnimočne pevnú pokožku, plné líčka, definovanú sánku a úspešné je aj množstvo jej klientov, ktorí sa za necelé dva mesiace cvičenia tešia pevnejšej a vypnutejšej pokožke. To, čo Iveta vyučuje, nie sú len smiešne grimasy. Tvárová gymnastika je rezistenčný tréning tvárového svalstva nachádzajúceho sa pod pokožkou a tukovým tkanivom. Keď začnú pokožka a tukové tkanivo ochabovať, vytrénované svaly dokážu túto stratu objemu nahradiť.

Jej tvrdenia sú aj vedecky podložené. Dermatológovia na Severozápadnej univerzite medicíny Feinberg zistili, že dôsledné cvičenie tvárovej gymnastiky alebo jogy ľudí omladí o triroky. Skúmaných bolo 27 žien medzi 40. a 65. rokom života, ktoré cvičili 30 minút každý deň po dobu 8 týždňov, následne 30 minút každý druhý deň po dobu zvyšných 12 týždňov 24-týždňovej štúdii. Fotografie pred a po boli presvedčivé – ženy vyzerali mladšie, takmer akoby ich fotky boli retušované. Ich pokožka bola jemnejšia a pevnejšia.

Ako funguje tvárová gymnastika?

Primárnym mechanizmom je rast svalov tváre, je však možné, že nastane aj zvýšenie tvorby kolagénu. Keď cvičíte telo, spôsobujete svalom jemné mikrotraumy a tým nútite svaly regenerovať a spevňovať. To isté sa deje aj s našou pokožkou. Akákoľvek mikrotrauma – ako mierna iritácia pokožky spôsobená tvárovým cvičením – môže vyústiť do zvýšenej tvorby kolagénu a následného vypnutejšieho vzhľadu pokožky.

Takže ak budem cvičiť, nebudem potrebovať výplne?

Tvárové cvičenie zlepšuje objem a plnosť pokožky, takže nebudete potrebovať výplne, respektíve ich efekt bude ešte výraznejší. Tvárové cvičenie môže slúžiť ako prevencia, netreba čakať, kým ho budete skutočne potrebovať. Jediným negatívom, ak to tak môžeme nazvať, je, že tvárová gymnastika/joga vyžaduje isté úsilie. Udržať nejakú pozíciu či grimasu je totiž náročnejšie, ako by ste si mysleli, avšak aj omnoho menej bolestivé ako invazívne chirurgické zákroky.

Ako dlho musím cvičiť, aby som videla efekt?

Na cvičenie budete potrebovať 10 – 15 minút denne, výsledok uvidíte za 6 – 8 týždňov. Je to však veľmi individuálne, závisí to od typu pokožky a návykov (fajčenie, slnenie sa, pitie alkoholu – vtedy sa účinok dostaví oveľa neskôr).

Čo je podľa teba najdôležitejšie pri cvičení?

Povedala by som, že je to koncentrácia, správna technika a vizualizácia. Je dôležité poznať anatómiu svalov tváre. Pri cvičení si tak sval viete lepšie vizualizovať a tým ho lepšie odkrvíte. Odkrvenie svalu je absolútne esenciálne, ak chceme vidieť zlepšenie.

Odporúčam si spočiatku preštudovať svaly tváre, spoznať kde sú veľké lícne svaly, kde sú kruhové svaly ústne a očné, ako vyzerajú sťahovače a zdvíhače ústnych kútikov atď.

Ak pochopíte, kde sa aký sval nachádza, začne vám to dávať logiku a cvičenie pôjde ľahšie, lebo budete vedieť presne kam zatlačiť a podržať. Hrajte sa s pocitmi vo svaloch. Odvďačia sa vám spevnením a zvýšenou pružnosťou. Tvárová joga/gymnastika naozaj nie sú iba grimasy, je to úplne o niečom inom.

Všimli sme si, že si zmenila systém cvičenia. Odporúčaš držať pózu až 30 sekúnd. Prečo?

Nechám sa inšpirovať tými najlepšími na svete. Mojím vzorom je americký jogín Gary Sikorski, podľa ktorého bola štúdia v roku 2017 realizovaná, ale aj Eva Frasier, ktorá je údajne celebritnou lektorkou napr. Madonny.

Pri dlhšom odkrvení svalu, napr. na 30 sekúnd, sa ukázalo, že sval reaguje rýchlejšie a cvičenie sa dá aj lepšie precítiť. Navyše stačí urobiť 2 až 3 opakovania, takže cvičenie zaberie aj menej času. Sú cviky, kde stačí jedno opakovanie a pózu treba udržať pri maximálnom odkrvení a napätí celú minútu.

Svaly po takomto tréningu naozaj bolia, ale je to príjemná bolesť.

Čo je podľa teba najčastejšou chybou pri cvičení?

Netrpezlivosť. Nesprávna technika, cvičenie zamerané iba na jednu oblasť tváre, zbytočné grimasy, nesústredenie sa a nepravidelnosť. Cvičenie je behom na dlhú trať, je to životný štýl, nie nárazové omladenie. Ak budete cvičiť iba jednu partiu tváre, dôjde k nerovnomernému rozvoju svalstva, kým jedno pracuje, iné bude ďalej ochabovať a výsledok bude neuspokojivý.

Ak si z cvičenia neurobíte pravidelný rituál, benefity neprídu. Je to ako s cvičením tela. Výsledky prídu, len ak cvičíte pravidelne a s láskou. Uvediem príklad z praxe. Napísala mi dáma, ktorá mala opuchy pod očami a ani cvičením sa ich nevedela zbaviť. Naša tvár je stále neprebádaná, taká malá a taká komplikovaná. Keďže je na nej všetko malinké, všetko je extrémne prepojené (svaly, žľazy, lymfatické cievy, žily, koža...).

Pripravujeme: Tvárová gymnastika: 4 cviky pre pevnú a vypnutú pleť