Bolesti chrbta: Ofúklo vás? TOTO vám pomôže

Diana Mašlejová | 10. marec 2022
Bolesti chrbta: Ofúklo vás? TOTO vám pomôže

Prechladnutie krku, šije, či krížov je pomerne široký pojem, ktorý však neoznačuje žiadnu konkrétnu diagnózu. Napriek tomu je toto slovné spojenie veľmi používané a väčšina z nás počas života zakúsila tú známu nepríjemnú bolesť

Problém "ofúknutia" riešte na začiatku

Ako prvú pomoc môžeme na bolestivú oblasť aplikovať takzvané suché teplo, ako gélové vankúšiky nahriate na teplotu približne 40 – 60 °C, elektricky vyhrievanú deku, alebo alumíniovú fóliu vloženú do uteráka, ktorý predtým prežehlíme.

Neodporúčame však horúci kúpeľ, a to z toho dôvodu, že vyššia teplota síce môže svalstvo a spazmy uvoľniť, avšak potom, ako vyjdeme z vody sa organizmus prudko ochladí a svaly sa môžu stiahnuť ešte viac. Ďalej sa odporúča skôr pokojný oddychový režim, a to zvlášť na začiatku. Netreba chrbát násilne rozcvičovať, ale nie je nutné ani ležať na lôžku. Chôdza je vhodná a v adekvátnej miere osožná.

ZAUJÍMAVOSŤ: Môžeme využiť šál z hryzavého nepríjemného materiálu, ktorý jednak chráni pred ďalším prechladnutím, a vďaka nervovosvalovému okruhu, od receptorov v koži, cez miechu až po sval bude korigovať svalovú nerovnováhu, ktorá sa v akútnom štádiu pridružuje.

ofúklo ma, seklo ma, seknutý krk, bolesti chrbta

Pomôže tapovanie

V prípade krížovej chrbtice sa dá využiť aplikácia kinezio-tapu (tapovanie), ktorý inhibituje napäté svalstvo, pomáha ho zrelaxovať a znižuje bolesť. S aplikáciou tapu sa však obráťte na špecializovaného fyzioterapeuta.

Dobré je tiež nájsť si pozíciu, v ktorej pocítite úľavu a pomocou predĺženého relaxačného výdychu uľahčiť uvoľnenie spazmov. Výbornou pomôckou je tiež nahrievanie pomocou infračervenej lampy (solux) v desať až pätnásť minútových intervaloch niekoľkokrát počas dňa.

Rozhýbte stuhnutý CHRBÁT
Prečítajte si tiež:

Rozhýbte stuhnutý CHRBÁT

Keď je zle, navštívte odborníka

Bolesti spôsobené prechladnutím a ofúknutím väčšinou odznejú samy od seba za pár dní. Pokiaľ by sa ale zhoršovali, stagnovali, alebo sa k nim pridali ďalšie príznaky, neváhajte navštíviť lekára a fyzioterapeuta.
 
Za kým ísť, záleží od charakteru bolesti. Pokiaľ je v anamnéze prechladnutie, stuhnutie svalstva, obmedzenie pohybu, bolesť bez predchádzajúceho úrazu a nepridružuje sa napríklad dvojité videnie, poruchy zraku, závrat, či iné špecifické problémy, môžete pokojne navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vám od problémov uľaví.

Zvýšte príjem horčíka

A ako si pomôcť, keď problém nie je ohrozujúci a bolesti vás príliš neobmedzujú v bežnom pohybe? Vzhľadom na to, že vápnikové ionty napomáhajú kontrakciám a horčíkové zase relaxácii, nič neskazíte vyšším príjmom magnézia. Môže byť pokojne v prírodnej forme, vhodné sú banány, datle, špenát, artičoky, para, alebo kešu orechy, ale tiež vo forme tabliet magnesii lactici. Na bolesť je možné využiť bežné nesteroidné antireumatiká a analgetiká.