Aký parfém používate? Vôňa vás prezradí.

Jana Trundová | 8. február 2017
Aký parfém používate? Vôňa vás prezradí.

Parfumy dnes slúžia nielen ako odraz osobnosti, vrátane postoja k životu a temperamentu, ale tiež vyjadrujú našu momentálnu náladu, prioritu, potrebu, a sú často jedným z doplnkov ako opasok alebo kabelka.

Mágia príťažlivosti spočíva vo vôni. Práve ona často rozhoduje o tom, ako sa cítime a ako nás vnímajú druhí. Ak váhate, či si kúpiť nový kašmírový svetrík alebo malú fľaštičku drahého parfumu, a ťahá vás to k prchavej vôni, zrejme máte v pohotovosti inštinkty. Vôňa totiž naozaj dokáže premôcť vizuálny dojem.

Preslávená veta Marilyn Monroe, že „do postele chodím oblečená len do Chanel No. 5 ", nie je od veci a netýka sa len nočného života.

Jeden parfém na celý život?

Dnes už sa ženy väčšinou nespoznávajú po vôni, tak ako kedysi, a básnici by len u máloktorej mohli ospevovať jej ľahkú ružovú alebo fialkovú stopu zanechávanú v ovzduší.

Fungujú aj aromaterapeuticky, čo si dobre uvedomia ženy, pre ktoré sa stali koníčkom až závislosťou. Jedno im ale zostáva po stáročia. Boli a zostanú zdrojom potešenia. Vôňa nás vie potešiť, povzbudiť, povzniesť, ovplyvniť vegetatívne funkcie, liečiť, rovnako ako otráviť, znechutiť a zraziť k zemi. Záleží na tom, či ju mozgové centrum zaradí do „šuplíka" príjemná či nepríjemná. Ponorme sa do tých pekných a objavme svoju osobnú vôňu aj varianty pre špeciálne príležitosti.

Tiež každým rokom s príchodom jari zatúžite po zelenom čaji, v lete vás fascinuje lekno a voda, no a niekedy pred adventom tak silno túžite po vanilke s čokoládou, že jednoducho nedokážete počkať na Ježiška a nadelíte si taký parfum radšej, než poriadnu sladkú porciu na tanieri?

Nie je to nič zvláštne, vôňa je preukázateľne silnejšia než chuť. Von Skramlikov test už dávno preukázal, že bez zážitku vône si človek nedokáže vychutnať ani to najbáječnejšie labužnícke jedlo.

Vedeli ste, že... ... existujú vonné látky, ktoré majú v rôznych koncentráciách rôznu vôňu? Často býva zmieňovaný pyrazín. Keď nepôjdeme do chemických podrobností, v najslabšej koncentrácii pripomína mlieko a zosilňovaním prechádza do kakaa, ostrejšej „zelenej" až živicovej vône, po svieži mentol.

Parfém a ja

Aromatické látky, z ktorých sa skladajú parfumy, sa vyrábajú pre svoju schopnosť ľúbezne pôsobiť na zmysly. Podstatné je, aby ich zmyslový orgán, čo je v prvom rade čuch, dostal v optimálnej koncentrácii.

Poznáme to všetci, keď je vône málo, nemáme z nej pôžitok, keď je jej veľa, stáva sa úmornou. Ak sa svojou obľúbenou vôňou, ktorú vám chváli okolie, jedného dňa osprchujete, budú sa blízki odvracať, a keď budete mať šťastie, dobrá priateľka vám povie, nech sa nabudúce miernite.

O správnom výbere rozhoduje tiež interakcia parfumu s vôňou pokožky. Kolegyňa vás omámila vôňou tak, že neváhate po práci zamieriť do parfumérie a po starostlivom otestovaní sklamane zistíte, že sa na vás „nejako pokazila". To je dôvod, prečo nevyberať za pomoci „papierika", ale testu na vlastnej koži, prečo sa neponáhľať a dovoliť jej, aby ukázala všetky svoje vrstvy.

Ak si vôňa s pokožkou nesadnú, nebuďte smutní, vaše harmonické vône na vás čakajú, a ak je predajca parfumov majster vo svojom odbore, dokáže vás spoľahlivo previesť celou džungľou tak, že ulovíte ten správny. Okrem toho, že vás vyspovedá a vezme do úvahy vaše nepodarené pokusy, bude brať ohľad na pohlavie, a dokonca rasu, pretože tieto skutočnosti sa ukázali ako dôležité.

Predstavitelia bielej a čiernej rasy majú viac apokrinných žliaz než orientálci, rozdiely boli zaznamenané aj medzi etnickými skupinami.

Ženy prirodzene voňajú inak ako muži, a aby to bolo ešte komplikovanejšie, každý má svoj osobný pach, ktorý prechádza z kože do oblečenia, perín i celého interiéru, v ktorom sa človek pohybuje.

Navonok ho možno prerušiť napríklad osviežovačmi vzduchu, ale rovnako tam zostáva. Najpoznateľnejší býva ráno, než vyvetráte.

Tip:
Keď strieknete tester na pokožku, zájdite si napríklad na kávu a dajte parfumu možnosť, aby ukázal, čo vie. Ak aj po hodine na vašom tele bude voňať tak, že mu nedokážete odolať, s pokojným svedomím investujte. Chybou je tiež vtierať parfum do kože, pretože tým stratíte možnosť zachytiť jeho najjemnejšie tóny, ktoré sa môžu stať pri celkovom vnímaní a rozhodovaní veľmi dôležitými.

Novodobí alchymisti parfumov

Prírodné vonné látky, z ktorých sa vyrábajú najdrahšie parfumy, a tie cenovo prijateľnejšie ich chemicky napodobňujú, pochádzajú z rastlín a čiastočne zo živočíchov. Mixujú ich pre nás experti parfumári, zvaní „nosy". Ich osobným bohatstvom je, okrem kreativity a skúseností, mimoriadne citlivé čuchové ústrojenstvo.

Tí najlepší sú natoľko vycvičení a prírodou obdarení, že dokážu rozoznať až desať tisíc vôní a identifikovať aj okolo dvoch stovkiek ingrediencií v jednej zmesi. Úlohou parfumára však nie je len vymýšľať novinky, ale aj zaručiť najvyššiu kvalitu suroviny.

Rozpoznajú napríklad aj to, či bola do továrne dodaná várka kvetov zbieraná v optimálnej dennej dobe, tak, aby mohla maximálne rozvinúť svoje vonné kvality.

Orientujete sa vo svete vôní? Čítajte tu