Trápia vás padnuté očné viečka? Pomôže vám plastika.

PaedDr. Dagmar Baluchová | 30. november 2016
Trápia vás padnuté očné viečka? Pomôže vám plastika.

Na padnuté očné viečka žiadne krémy nepomáhajú. Zaručený výsledok prinesie len plastická operácia.

Už nielen hollywoodske hviezdy sa môžu pýšiť tým, že ich tvár, a najmä oblasť očí, je „večne mladá“. O krásnych, pevných očných viečkach sníva každý. Odstránenie vačkov pod očami, vyhladenie vrások v okolí očí, vypnutie viečok – to všetko pomáha vytvárať mladistvejší vzhľad. Na padnuté očné viečka žiadne krémy nepomáhajú. Zaručený výsledok prinesie len plastická operácia.

Ako pokožka starne, stráca aj svoju elasticitu, čo negatívne zmeny na očných viečkach taktiež podporuje.

Plastika očných viečok, ktorá sa odborne nazýva blepharoplastika, patrí medzi najčastejšie kozmetické operácie nielen u žien, ale aj u mužov. Je to preto, že koža v oblasti horných a dolných očných viečok je najtenšia a prejavy starnutia na nej vidieť najrýchlejšie.

Drobné vejáriky vrások, prevísajúca koža a opuchy – to všetko na pocite spokojnosti zo seba samého nepridáva. Ako pokožka starne, stráca aj svoju elasticitu, čo negatívne zmeny na očných viečkach taktiež podporuje.

Mali by sme si uvedomiť, že nejde len o estetickú stránku problému, ale aj zdravotnú. U pacientov sa veľmi často prejavuje bolestivosť očí, ich suchosť, zvýšené slzenie, pocit zvýšenej únavy a iné očné ťažkosti. Okrem stúpajúceho veku je príčina tohto stavu aj inde.

Významnú úlohu zohráva dedičnosť, životospráva, fajčenie, užívané lieky, to, ako sa staráte o pokožku, ale aj prekonané a chronické ochorenia.

Plastika očných viečok - kedy ÁNO?

Pre horné viečka je typickejšie ich ovísanie, a to až do takej miery, že ovísajúca koža môže prekrývať vonkajší kútik oka a brániť vo výhľade. Častou komplikáciu ovisnutého horného viečka je aj pokles obočia.

Pre dolné viečka sú zas typickejšie opuchy, vačky a kruhy pod očami, ktoré však môžu mať aj iné príčiny, napríklad ochorenia obličiek.

Plastika očných viečok je vhodná pre tých, ktorých trápi/a:

  • nadbytok kože brániaci prirodzenému skladaniu horného viečka, či dokonca obmedzuje zrak pacienta
  • opuchnuté horné viečka
  • ovisnuté spodné viečka
  • vrásky, vačky a nadbytok kože
  • vrodená predispozícia spôsobená nedostatočným vyvinutím zdvíhača viečok
  • mechanický pokles viečok vplyvom starnutia 

Operačný zákrok očných viečok

Pri operácii horných viečok môžu byť v rámci jednej operácie zoperované aj dolné viečka, avšak častejšie sa oba zákroky robia oddelene. Tieto operácie sa môžu súbežne vykonať aj s inými zákrokmi, ako je napríklad facelift (lifting tváre), podvihnutie obočia alebo aplikácia botulotoxínu, ktorý sa aplikuje kvôli mimickým vráskam v oblasti očných kútikov.

Existuje viacero operačných techník, pre ktoré sa plastický chirurg môže rozhodnúť pri blepharoplastike. Jeho výber je ovplyvnený viacerými faktormi, napríklad množstvom prebytku tuku a kože v oblasti očných viečok, polohou obočia, stavom svalov okolo očných viečok.

No keďže oči a tiež viečka má každý človek jedinečné, tá istá technika môže u dvoch rôznych ľudí priniesť rozličné výsledky, s čím treba počítať. Samotný zákrok sa najčastejšie vykonáva v lokálnej anestézii, na želanie pacienta aj v celkovej, pričom ak sa nevyskytnú komplikácie a nie je kombinovaný aj s iným zákrokom, trvá priemerne 60 minút.

Pri operácii viečok sa odstráni prebytočná koža, tukové vačky a niekedy aj časť svalu. Po operácii by pacient pri pohľade do zrkadla nemal byť prekvapený, keď uvidí krvné podliatiny a opuchy, ktoré však za 10 až 14 dní postupne zmiznú.

Možné riziká operácie očných viečok

Operácia očných viečok neskrýva v sebe výraznejšie riziká ako iné operácie podobného druhu. Všeobecne sa tieto zákroky môžu spájať s komplikáciou hematómu, infekcie, alergickej reakcie na podaný liek alebo anestetikum či väčšej alebo ťažšie sa hojacej jazvy. Špecifickým prípadom je pocit sucha alebo podráždenia v oblasti zoperovaného očného viečka alebo krátkodobé zhoršenie zraku. Pred operačným zákrokom sú všetci pacienti poučení o možných rizikách a ak k nim dôjde, lekár im poskytne informácie o ďalšom postupe.

Úprava očných viečok laserom

V súčasnosti sa čoraz častejšie dostáva k slovu v plastickej medicíne aj operácia laserom. Laserový lúč nahrádza klasický skalpel a operácia touto technikou je kratšia a bez viditeľných jaziev. Operácia viečok a vyhladenie vrások v okolí očí laserom je vďaka svojim výborným výsledkom čoraz vyhľadávanejšia, a to u mužov i žien. Zvyčajne sa robí v krátkej narkóze, pričom samotné oko je pred laserovými lúčmi chránené.

Pacienti by mali rátať s tým, že po zákroku laserom sú oči citlivé na svetlo. Svetloplachosť môže trvať až dva týždne. Problém ale dokážu vyriešiť slnečné okuliare.

Výhodou operácie laserom je znížené až žiadne krvácanie, menšia bolestivosť, minimalizovanie opuchov, rýchlejšie hojenie rán bez jaziev. Zákrok sa môže previesť jednodňovou hospitalizáciou alebo ambulantne. Závisí to od želania pacienta.

PRED operačným zákrokom

Rozhodli ste sa, že vyriešite svoj problém s očnými viečkami? Pred zákrokom by ste mali byť zdravý. Lekár vás nezoperuje, ak budete prechladnutí, mať chrípku, či zápal kože v mieste zákroku. Pred operačným zákrokom sa odporúča približne 48 hodín nekonzumovať alkohol, nefajčiť, obmedziť kofeín.

V rámci predoperačných vyšetrení, ktorých rozsah sa odvíja v závislosti od typu a rozsahu očakávanej plastickej operácie, sa vykonáva biochemické vyšetrenie krvi, pri operáciách v narkóze sa odporúča aj EKG a vyšetrenie moču.

Pred absolvovaním zákroku sa niekoľko dní pred operáciou neodporúča užívať niektoré liečivá, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav pacienta a následne i výsledok operačného výkonu. Ide napríklad o preparáty s kyselinou acetylosalicylovou, enzýmy, lieky ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi a protizápalové lieky.

Proti bolesti po zákroku sú vhodné liečivá na báze paracetamolu, prípadne tie, ktoré odporučí lekár. Ak pacient nosí kontaktné šošovky, je nutné ich pred zákrokom vybrať a ideálne je, aby ich týždeň pred zákrokom nenosil.

PO operačnom zákroku

Nepríjemné, ale očakávané komplikácie po zákroku ako jemná bolestivosť a opuch, sa dajú účinne tlmiť napríklad studenými obkladmi, liekmi proti bolesti a špeciálnymi kvapkami. Celkovo sa po operácii očných viečok odporúča zvýšená ochrana očí, vonku aj slnečnými okuliarmi, aby slnečné žiarenie nepôsobilo na pooperačné jazvy.

Nemali by ste si aspoň dva týždne plánovať činnosti s vyššou záťažou. Konečný výsledok operácie lekár zhodnotí pri kontrole, ktorá sa v rôznych centrách plastickej chirurgie vykonáva v odlišných termínoch, najčastejšie v intervale 2 až 4 týždňov od zákroku.