PREČO ZLYHÁVAME?

Miroslava Miková | 2. február 2019
PREČO ZLYHÁVAME?

Chceme schudnúť, pravidelne športovať, skoncovať s maškrtením, prestať fajčiť, ovládať aspoň jeden cudzí jazyk, ale po určitom čase naše úsilie stroskotá.

„Zlyhanie je jednoducho príležitosť začať znova, tentoraz oveľa inteligentnejšie". (Henry Ford)

Pevná vôľa všetko zdolá

Pevná vôľa zohráva pri dosahovaní stanovených cieľov podstatnú úlohu. Pri ich plnení narážame na množstvo prekážok. Jednou z nich je to, že chceme všetko hneď a ideálne, s minimálnym úsilím. Následne si vyberáme stratégie, ktoré sú nereálne a zlyhávame.

„Vyskúšala som desiatky diét, kým som pochopila, že tadiaľ cesta nevedie. Jediný spôsob, ako schudnúť a cítiť sa skvelo, je zdravý životný štýl. Výsledky svojho snaženia som síce nevidela hneď, ale postupne prišli. Musela som sa zmieriť aj s tým, že zlyhania sú súčasťou života. Naučila som sa nebrať ich osobne a pokračovať ďalej v plnení toho, čo som si zaumienila,“ prezrádza 38-ročná Mária.

NEPRIATELIA PEVNEJ VÔLE

Je nedostatok pevnej vôle hlavnou príčinou nášho zlyhania? „Nie je to úplne o nedostatku pevnej vôle. Ide skôr o to, čo pevnú vôľu podkopáva".

Netrpezlivosť

"Jedným z jej najväčších nepriateľov je netrpezlivosť. Ak sa zmena nedostaví za krátky čas, rýchlo strácame vôľu pokračovať v diéte či učení sa cudzích jazykov. Zabúdame na to, že zmena je proces a ten potrebuje dostatok času, aby boli výsledky trvalé,“ hovorí koučka Jana Mladá a zároveň upozorňuje na ďalšie príčiny zlyhávania, ktoré nám bránia v dosahovaní toho, čo chceme.

Častou veľkou chybou v dosahovaní svojich zámerov je aj snaha zmeniť niekoľko vecí naraz. Lepšie je stanoviť si na začiatok jeden cieľ a postupne k nemu pridávať ďalšie.

Ak sa rozhodneme vyradiť zo svojho jedálnička sladkosti a zároveň chceme prestať fajčiť, šanca, že uspejeme, je minimálna.

Aj pri zbavovaní sa závislosti na sladkom treba zmeny robiť postupne a pomaly. Znižovať množstvo cukru v káve alebo čaji, sladiť zdravšie (brezový cukor, kokosový cukor, stévia), preferovať horkú čokoládu pred ostatnými sladkosťami a podobne.

„Výhovorky sú dielom nášho podvedomia, nášho emocionálneho ja. Keď im podľahneme, tak vlastne uveríme, že nad naším životom má moc niekto iný (sladkosti, lenivosť, neschopnosť odolať, počasie a podobne)."

Výhovorky

Okrem netrpezlivosti a úsilia robiť niekoľko zmien súčasne nás v dosahovaní cieľa môžu brzdiť aj ďalšie príčiny. Medzi ne patria výhovorky. Je také jednoduché ospravedlniť vlastnú lenivosť alebo pohodlnosť pracovnou zaneprázdnenosťou, rodinnými povinnosťami či nepriazňou počasia!Pravda je však taká, že keď človek chce, spôsob si nájde.

„Výhovorky sú dielom nášho podvedomia, nášho emocionálneho ja. Keď im podľahneme, tak vlastne uveríme, že nad naším životom má moc niekto iný (sladkosti, lenivosť, neschopnosť odolať, počasie a podobne). Je pravda, že ľudia, ktorí prenášajú zodpovednosť za svoj čas na rozličné vonkajšie okolnosti, zlyhávajú vo svojich osobných zámeroch oveľa častejšie,“ hovorí zo skúseností koučka.

Strach

Existujú ešte ďalší „podkopávači“ pevnej vôle? „Ak nepodporíme svoj zámer prostredím, pevná vôľa sa rýchlo stráca. Ak teda chcem prestať jesť sladkosti, musím ich odstrániť zo svojho okolia. Potom je tu ďalší nepriateľ pevnej vôle: strach, že znovu zlyhám alebo obava z toho, čo sa stane, ak uspejem.

V dosahovaní cieľa nás tiež brzdí snaha nášho podvedomia dosiahnuť okamžité potešenie. Skutočnosť, že o 6 mesiacov budem mať o 10 kíl menej a budem sa cítiť lepšie, je nič v porovnaní s pocitom, ktorý budem mať teraz, ak zjem čokoládu,“ vysvetľuje koučka.

KAŽDÝ MÔŽE DOSIAHNUŤ TO, ČO CHCE

Jana Mladá odporúča pripraviť si plán, začať pracovať na vytváraní nových zvykov a hlavne, nechať si čas na zmenu jedného návyku: Treba na to aspoň 21 dní. Až potom zavádzame do života ďalší. Netreba preceňovať svoje sily a ani trieštiť pozornosť. Takže dôležitá je postupná a trpezlivá cesta a zároveň dôvera k plánu.“