Ochutnajte s nami plnú chuť a krehkosť strukov v tomto MENU

Ochutnajte s nami plnú chuť a krehkosť strukov v tomto MENU

18.4.2017 v kategórii Výživa, autor Jana Trundová foto: iStock.com

Plná chuť a krehkosť strukov v "zelenej" polievke alebo fazuľových strukoch s kôprom.. Poznáte Bôb záhradný – faba?

Bôb záhradný – faba

Tejto strukovine sa tiež hovorí bôb faba, ale botanický názov znie Bôb záhradný, latinsky Faba vulgaris alebo Faba major. Nikdy nebudú chutiť tak skvelo, ako keď ich získate čerstvé na jar, priamo zo záhrady. Supermarketová produkcia znamená spestrenie nášho jedálnička, ale ako je známe, musia sa spariť a trpezlivo lúpať, čo pri krehkej a práve odtrhnutej zelenine nemusí byť potrebné.

Existujú receptúry, ktoré s nimi počítajú vcelku alebo len s nasekanými, a to keď sú súčasťou šalátových mís alebo slúžia ako doplnok k „syrovým tanierom“ podávaným k vínu. Najšetrnejším spôsobom, ako túto zeleninu využiť, je ich príprava na pare.

bôb, záhradný, strukoviny,

Tip FIT štýlu:

Podľahnite trendu jedlých kvetov. Bôbovité rastliny priam nabádajú k servírovaniu na tanieri. Nádherne sa vynímajú kvety bôbov fava, ale i hrachu či fazule, najmä ohnivého a mesačného. Že sú vhodné do šalátov alebo na tapas je zrejmé, môžete ich však smelo pridať aj do zeleninových či vaječných roliek, taštičiek, omeliet alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.

Ak chcete využiť ich dekoratívnu sviežosť a jemne pikantnú chuť, nepodrobujte ich tepelnej úprave, iba pokvapkajte kvalitným olejom – olivovým, orechovým, sezamovými, avokádovým. Hodia sa k nim aj citrusy všetkého druhu alebo kokosové mlieko.

Ochutnajte plnú chuť a krehkosť strukov v týchto receptoch

"Zelená" polievka

Bôby faba so zálievkou s pečeným cesnakom

Fazuľové struky s kôprom

Komentáre