Vaše zuby sú vašim zrkadlom!

Marika Koscelníková | 3. marec 2017
Vaše zuby sú vašim zrkadlom!

Sú podstatnou súčasťou nášho výzoru. Prezradia o nás viac, ako by sme chceli. Sú zrkadlom zdravotného stavu, životného štýlu a odrazom našej starostlivosti.

Čistiť si zuby minimálne dvakrát denne patrí patrí k základným hygienickým návykom. Námietky typu – moja starká si zuby nečistila a nikdy s nimi nemala starosti – sú síce populárne, ale faktom je, že nedostatočná starostlivosť o chrup v minulosti často prerástla do vážnejších ochorení, ktorých pôvodcom bol zubný kaz, prípadne zápaly ďasien.

Mohlo by vás zaujímať: Cesnakový elixír, čaj, či likér? Vyberte si.

Na druhej strane, naši predkovia jedli veľa surovej, živej, doma vypestovanej stravy, na rozdiel od priemyselne spracovaných výrobkov, ktorými sa kŕmime od detstva my, a ich zuby boli silnejšie.

 

Aj v prípade zubov platí, že prevencia je najlepšia ochrana. 

Biely zdravý úsmev je vizitkou jeho majiteľa, býva spojený s krásou a zdravím. Sme ochotní investovať do drahých krémov proti vráskam, luxusného oblečenia, ale naše zuby stoja na okraji záujmu.

Obyvatelia západných krajín sú vedení k poctivej starostlivosti o svoj chrup od útleho veku. Jedným z dôvodov je, že finančné sumy na jeho opravu, prípadne výmenu, sú horibilné. Aj v prípade zubov platí, že prevencia je najlepšia ochrana. 

Na preventívnych prehliadkach zubní lekári často odporúčajú ošetrenie u dentálnej hygieničky. To v sebe zahŕňa inštrukcie o tom, ako si správne vyčistiť zuby a ako sa starať o ústnu dutinu, odstránenie zubného kameňa, pigmentov, vyčistenie ultrazvukom – podľa stavu chrupu. Prieskumy však poukazujú na to, že viac ako 40 percent opýtaných na dentálnej hygiene nikdy nebolo.

Peniaze, ktoré investujete do prevencie, ušetríte na ošetrení pokazeného chrupu. Čisté zuby sa nekazia.

Deväťdesiat percent Slovákov navštívi zubnú ambulanciu aspoň raz ročne. Preventívne prehliadky sú na Slovensku podporené aj legislatívou, pokiaľ neabsolvujete preventívnu prehliadku raz ročne, musíte si ošetrenie chrupu hradiť v plnej výške.

Mohlo by vás zaujímať: 10 zaručených prírodných tipov pre biely zuby