5 tipov na domácu starostlivosť o zarastajúce nechty

Ing. Vladimíra Mihálová | 1. júl 2017
5 tipov na domácu starostlivosť o zarastajúce nechty

Nepríjemné bolesti a trápenie pri každodennej chôdzi spôsobené zarastajúcimi nechtami na nohách, sú častým a pritom utajovaným problémom. Mnohí ľudia radšej mlčia a zbytočne trpia miesto toho, aby začali tieto ťažkosti riešiť.

Zarastanie nechtov sa objavuje väčšinou nenápadne. Prst začne bolieť (hlavne pri tesných topánkach), necht je pozdĺžne vrastený a okolité tkanivo zapálené. Koža okolo nechtového lôžka je červená, opuchnutá, napätá a bolestivo reaguje na tlak.

Zápaly nechtového lôžka spôsobujú baktérie, ktoré do neho preniknú nepatrnými trhlinkami. Zarastanie nechtov do kožného valu alebo onychokryptóza (z gréckych slov „onyx“ – „necht“ a „kryptos“ – „skrytý“) patrí medzi problémy, ktoré majú genetické príčiny, preto môže postihovať viacerých členov rodiny.

Čítajte tiež: TOP 5 živín pre zdravý vzhľad vašej pokožky

Môže vzniknúť na rukách i nohách, no najčastejším miestom výskytu je vnútorná strana palcov nôh. Vyskytuje sa u ľudí s nepriaznivým tvarom nechta alebo palca (nadmerne zakrivený necht, väčšie bočné valy na palci). Môže ho však spôsobovať aj:

  • nosenie tesnej obuvi
  • nesprávna starostlivosť o nechty (najmä technika strihania nechtov a ich ošetrovanie). 

Nosenie správneho typu topánok, ktoré netlačia na prsty, je dôležité hlavne u ľudí s predispozíciou k zarastaniu nechtov, obzvlášť, ak patria do rizikovej kategórie (príliš zakrivený necht a súčasne väčšie bočné valy na palci).

V ťažkých prípadoch dochádza k tvorbe hnisu. Ak je výtok sfarbený krvou, návšteva lekára je nevyhnutná. V opačnom prípade sa môže infekcia rozšíriť. Pokiaľ k infekcii ešte nedošlo, ponúkame vám niekoľko možností starostlivosti o zarastajúce nechty.

Tipy na domácu starostlivosť o zarastajúce nechty

1. Kúpeľ v teplej vode: Je vhodný najmä z hľadiska jednoduchšieho ošetrenia zarastajúcich nechtov, ale pozitívne vplýva aj na opuch a bolesť, ktoré s nimi súvisia. Nechty a okolitá koža zmäkne a následne ich tak možno ľahšie odstrániť. Do kúpeľa môžete pridať aj magnéziovú soľ, ktorá je účinným pomocníkom pri zmiernení zápalu.

2. Strihanie nechtov: Nechty na nohách rastú rovnomerne. Nestrihajte ich preto do okrúhleho tvaru v nesprávnej viere, že necht narastie uprostred a pritom vytiahne zarastené strany! Strihať ich treba tak, aby voľný okraj nechta prečnieval prst, pričom okraj má byť rovný.

3. Obrúsenie nechtov: Ak zvrchu obrúsite stred nechta po celej jeho dĺžke, stenčí sa nechtová platnička. Okraje sa zdvihnú, necht je následne menej zahnutý, a tým prestáva tlačiť na valy prsta.

4. Ošetrenie nechtov: Po kúpeli v teplej vode (cca 20 minút), nechty osušte, zoberte kúsok vaty a vsuňte pod zarastený necht. Vata necht nadvihne, a tak môže z tkaniva ľahšie vyrastať. Vatu vymieňajte najmenej 1-krát za deň a dezinfikujte miesto zmesou olivového oleja (10 dielov) a tee tree oleja (1 diel). Vyhnete sa tak zápalu. Ďalšiemu vrastaniu môžete zabrániť aj vložením kúska gázy (napustenej dezinfekčným roztokom) pod okraj nechta.

5. Prírodná dezinfekcia: Kombinácia medu a cibuľovej šťavy pôsobí ako dezinfekcia proti zápalu nechtového lôžka. Obe látky zmiešajte v rovnakom pomere a pripravte si z nich obklad. Pred spaním ho priložte na palce na nohách a prekryte obväzom. Takto sa mobilizujú všetky telesné obranné sily tak, aby sa organizmus sám popasoval so zápalom.

Ak si nedokážete pomôcť sami doma a zároveň sa chcete vyhnúť chirurgickému zákroku, skúste navštíviť skúsenú pedikérku. Dôležité je včasné riešenie ťažkostí. Kvalitná pedikérka je schopná nechty odborne ošetriť a rozpoznať vznikajúci problém. Po správnom ošetrení je úľava takmer okamžitá.

Ak je ale váš stav vážny, domáca starostlivosť ani lokálne prostriedky už nezaberú. V takýchto prípadoch je nevyhnutné vyhľadať pomoc odborníka: chirurga, plastického chirurga. Nemusíte sa však obávať klasického odstránenia celého nechta (strhnutia).

Prax potvrdzuje, že z dlhodobého hľadiska nie je veľmi účinné a problém sa po čase objavuje opätovne. V súčasnosti sa dáva prednosť čiastočnému odstráneniu nechtovej platničky, úprave šírky nechta alebo tvaru a veľkosti nechtových valov prsta, ktoré sa vykonáva v lokálnej anestézii. Účelom zákrokov je viac-menej zmeniť rast nechtov: zamedziť typicky zahnutému bočnému okraju, a tým aj zarastaniu nechtov.

Čítajte tiež: Trápia vás problematické nechty? Poradíme vám, ako ich ozdraviť.