Hurá na piknik! V záhrade alebo mimo domu?

Marika Koscelníková | 16. máj 2017
Hurá na piknik! V záhrade alebo mimo domu?

Škoda sedieť doma, keď je vonku konečne slnečno a teplo. Doprajte si prírodné kúpele – očiam zvyknutým na počítačovú obrazovku sa uľaví, pľúca budú nadšené z dávky čerstvého vzduchu, myseľ otupená prácou a stresom zrelaxuje.

Zoberte rodinu alebo kamarátov a vybehnite do prírody. Okrem ľudí, ktorých máte radi, si pribaľte aj niečo dobré pod zub a rozhodnutie stráviť pekný deň. Piknik je ideálnym spojením príjemného s užitočným, skvelou voľbou na rodinný výlet, rande či stretnutie s kamarátmi.

Ak si s babami organizujete sobotňajšie dopoludnia v nákupnom centre pri kávičke, skúste ich zameniť za piknik na zelenej tráve. Charakter pikniku si zvolíte sami – výberom miesta a spôsobom občerstvenia. Môže byť estetickým a kulinárskym zážitkom, záleží na vkuse a chuti experimentovať.

Čítajte tiež: Jemné energie stromov. Čo charakterizuje jednotlivé stromy a ktorý vás osloví?

Piknik a tradícia

Pikniky majú dlhoročnú tradíciu najmä v Anglicku a vo Francúzsku. Boli spoločenskou udalosťou, vyvrcholením poľovačiek a dostihov. V zahraničí je bežnou vecou sadnúť si v mestskom parku na trávu, vybaliť doma pripravené jedlo a zabaviť sa pod holým nebom.

Pitná voda, drevené stoly, stoličky, aj kryté posedenia sú súčasťou vybavenia tamojších verejných parkov. Rôzne tematicky orientované pikniky lákajú ľudí na stretnutia a zábavu.

Príjemná spoločnosť, pekné počasie a dobré jedlo sú predpokladom vydareného dňa. V našich končinách je piknik skôr rodinnou ako spoločenskou udalosťou. U Slovákov vedú záhradné pikniky, ktoré majú rodinný charakter.

Záhradný piknik

Základom je mať priestrannú záhradu, ktorá znesie trochu viac ľudí. V opačnom prípade môžu padnúť za obeť vaše starostlivo vypestované kvety, stromčeky, zelenina. Výhodou pikniku na záhrade je fakt, že všetko, čo potrebujete máte poruke a len málo vecí vás môže zaskočiť – a to aj v prípade, že sa náhle zhorší počasie.

Na druhej strane, zorganizovať posedenie vo vlastnej záhrade je spojené nielen s dôkladnejšou prípravou, ale aj s následným upratovaním. Môžete si to uľahčiť tým, že zaobstaráte papierové tácky, podnosy, prípadne aj umelohmotný príbor.

V luxusnejšej verzii môžete servírovať jahody na porcelánovom podnose, je to na vás. Ak ide o špeciálnu príležitosť (narodeniny, zásnuby, výročie), využite fantáziu a zorganizujte na záhrade tematický piknik – čajový, teplákový, klobúkový a podobne.

Hostí prekvapte pozvánkami či dress codom. Na stole by nemali chýbať jednohubky, rôzne nátierky, syry, pečivo, ovocie, orechy, jednoduché koláče a dobré víno. V prípade väčšej partie ľudí je prijateľná aj „light“ grilovačka (huby, zelenina, ryby), prostredie si ju priam pýta. K záhradnému posedeniu patria lampióny, rôzne lampášiky a sviečky, ktoré dodajú tú správnu atmosféru.

Ak ste na piknik pozvaní, zistite si, kde sa bude konať a podľa toho sa oblečte. Nezabudnite navrhnúť, že prinesiete niečo pod zub, prípadne sa dohodnite čo. Je slušné, ak na piknik neprídete s prázdnymi rukami. Fľaša vína neurazí.

Piknik mimo domu

Najesť sa vonku môže znamenať hocičo. Odviesť sa autom do parku, vybaliť piknikový kôš a po dvoch hodinách sa vrátiť domov. Poskladať do auta kempingový stolík, stoličky, termotašky s kompletným obedom a vyraziť na pol dňa do blízkeho lesíka za dobrodružstvom stolovania pod holým nebom.

Piknik môže byť súčasťou celodennej túry, ak si za miesto obeda zvolíte vzdialenú čistinku, prípadne zabudnuté miesto niekde pod hradiskom. S jedným treba rátať – na čerstvom vzduchu chutí lepšie, tak si s ohľadom na čas, ktorý plánujete stráviť vonku, zabaľte aj primerané množstvo jedla a pitia.

Mohlo by vás zaujímať: Bez kvalitného turistického výstroja do hôr ani na krok.