FIT štýl Challenge Vitality Boost 2024: Význam bielkovín v strave športovca

NUTRIADAPT | 9. máj 2024
FIT štýl Challenge Vitality Boost 2024: Význam bielkovín v strave športovca

Bielkoviny hrajú nezastupiteľnú úlohu v strave športovca, pretože sú kľúčové pre rast a opravu svalového tkaniva. Pri intenzívnom fyzickom cvičení dochádza k mikrotrhlinám v svalových vláknach, a práve bielkoviny sú potrebné na ich opravu a posilnenie. Preto je pre športovcov dôležité, aby mali dostatočný príjem bielkovín, čo im pomáha zvyšovať svalovú hmotu a zlepšovať výkonnosť.

Aby ste mali veľa energie

Bielkoviny sú tiež zásadné pre energetický metabolizmus. Aj keď sú hlavným zdrojom energie sacharidy, pri dlhotrvajúcom fyzickom výkone môže telo začať využívať aj bielkoviny. Toto je dôležité najmä pre vytrvalostných športovcov, ako sú maratónski bežci alebo triatlonisti.

Rôzne druhy športov vyžadujú rôzne množstvá bielkovín. Napríklad siloví športovci, ako sú vzpierači alebo kulturisti, potrebujú viac bielkovín na budovanie a udržiavanie svalovej hmoty, zatiaľ čo vytrvalostní športovci možno z tohto pohľadu nepotrebujú až taký vysoký príjem bielkovín, ale stále je dôležitý pre opravu svalov.

Na kvalite a načasovaní záleží

Okrem množstva je dôležitá aj kvalita bielkovín. Bielkoviny sú tvorené aminokyselinami, pričom niektoré z nich, tzv. esenciálne aminokyseliny, musí človek získať zo stravy, pretože ich telo nedokáže samo vyrobiť. Kvalitné zdroje bielkovín pre športovcov zahŕňajú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, ale aj rastlinné zdroje ako sója, strukoviny a orechy.

Hydratácia a časovanie príjmu bielkovín tiež hrá dôležitú rolu. Prijať bielkoviny bezprostredne po cvičení môže pomôcť zvýšiť svalovú syntézu a zlepšiť regeneráciu. Po cvičení totiž dochádza k procesu nazývanému svalová proteínová syntéza, kde telo využíva aminokyseliny na vytváranie nových svalových bielkovín. Vyššia svalová proteínová syntéza vede k rastu svalového tkaniva. Adekvátny príjem bielkovín po cvičení tiež podporuje rýchlejšie zotavenie, čo umožňuje efektívnejšie a častejšie tréningy. Rýchlejšie zotavenie znamená menej bolesti svalov a lepšiu celkovú svalovú funkciu. Taktiež dostatočný príjem tekutín je nevyhnutný pre správnu metabolizáciu bielkovín.

Bielkoviny dokonca tiež ovplyvňujú uvoľňovanie určitých hormónov, ktoré prispievajú k rastu svalovej hmoty, ako je napríklad rastový hormón alebo inzulínový rastový faktor. V neposlednom rade sa bielkoviny spájajú aj s imunitným systémom. Pomáhajú nám v jeho podpore. Z tohto uhla pohľadu sú pre športovcov dôležité aj ako prevencia zdravia a udržania kondície.

Pri nedostatočnom príjme bielkovín alebo počas dlhých období bez jedla môže telo začať rozkladať svalové bielkoviny na energiu, čo vedie k strate svalovej hmoty. Tomuto sa športovec chce vyhnúť, a teda dostatočný príjem bielkovín pomáha predchádzať tomuto katabolickému stavu.

V konečnom dôsledku, bielkoviny sú nevyhnutným prvkom v stravovacom pláne každého športovca a ich správny príjem môže výrazne prispieť k zlepšeniu výkonu a celkového zdravia.

Srvátkové alebo kazeínové? Obe majú svoj význam

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa nevedia, či siahnuť po srvátkovom alebo kazeínovom proteíne, poradíme vám, ktorý si vybrať. Orientujte sa podľa vášho cieľa. Hľadáte rýchlu regeneráciu po intenzívnom tréningu? Alebo potrebujete podporiť regeneráciu svalov počas noci? Ak treba, kombinujte oba.

Srvátkové bielkoviny

Sú známe tiež ako whey proteín. Rýchlo sa trávia a sú ideálne pre spotrebu po cvičení. Srvátkové bielkoviny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje a sú obzvlášť bohaté na BCAA. Sú považované za jedny z najefektívnejších foriem bielkovín pre rýchlu regeneráciu a rast svalov, čo je pre športovcov nevyhnutné.

Kazeínové bielkoviny

Tieto bielkoviny sa trávia pomalšie a poskytujú postupné dlhodobejšie uvoľňovanie bielkovín (aminokyselín) počas noci. Na rozdiel od srvátkových bielkovín, kazeín sa trávi a absorbuje pomalšie. Toto pomalé uvoľňovanie znamená, že aminokyseliny sú postupne dodávané svalom, čo môže byť ideálne pre dlhodobú regeneráciu a rast svalov. Kazeínové bielkoviny teda hrajú dôležitú úlohu v živote športovcov, najmä pokiaľ ide o dlhodobú regeneráciu a podporu svalových funkcií, čo je obzvlášť dôležité v obdobiach intenzívneho tréningu alebo počas nočného odpočinku. Dokonca sú obľúbeným doplnkom pri chudnutí, kedy ich mnohí ľudia využívajú na zasýtenie, napr. vo forme rýchleho olovrantu, pri dlhšej ceste autom, ako druhú večeru a pod. 

VÝZVA PRE VÁS: 

Aby ste mali veľa energie! 

V rámci našej FIT Štýl Challenge sme spolu už dosiahli neuveriteľné výkony. Teraz je čas zvýšiť našu energiu a posunúť sa na vyššiu úroveň. Ako to dosiahneme? Jednoducho - cez bielkoviny!

Bielkoviny sú zásadné pre váš energetický metabolizmus a môžu vám poskytnúť potrebnú energiu počas tréningu i po ňom. Preto vás vyzývame:

  • Zamerajte sa na bielkoviny: Začnite sledovať svoj príjem bielkovín a uistite sa, že dostávate dostatok zdravých bielkovinových zdrojov v každom jedle.
  • Vyberajte kvalitné zdroje bielkovín: Mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, sója, strukoviny, orechy - vyberte si podľa svojich preferencií a potrieb.
  • Dobré časovanie príjmu bielkovín: Uistite sa, že dostávate bielkoviny pred tréningom na dodanie energie a po tréningu na podporu regenerácie svalov.
  • Hydratujte: Nezabudnite na dostatočný príjem tekutín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu metabolizáciu bielkovín.
  • Rozhodnite sa pre správne bielkoviny: Srvátkové bielkoviny na rýchlu regeneráciu po cvičení, kazeínové bielkoviny pre dlhodobú podporu regenerácie svalov.

Dostanite sa do svojho najlepšieho výkonu a dosiahnite viac, než ste si mysleli, že je možné, vďaka sile bielkovín! Pridajte sa k nám a zdieľajte svoj pokrok s hashtagom #FITVitalityBoost2024. Spoločne zdoláme každú výzvu!