Aromaterapia pre domáce wellness: Využitie esenciálnych olejov pre zlepšenie nálady, relaxáciu a zlepšenie spánku

Diana Klamová | 12. máj 2024
Aromaterapia pre domáce wellness: Využitie esenciálnych olejov pre zlepšenie nálady, relaxáciu a zlepšenie spánku

Aromaterapia je starodávna prax, ktorá využíva moc esenciálnych olejov na podporu fyzického, emocionálneho a duševného zdravia.

S rastúcim záujmom o domáce wellness rituály sa aromaterapia stáva neoddeliteľnou súčasťou mnohých domácností, ponúkajúc prírodnú cestu k zlepšeniu nálady, relaxácii a zlepšeniu spánku. Väčšinou tieto fakty vieme, ale ruku na srdce, však je priestor zapojiť aromaterapiu do života viac? 

Výhody aromaterapie

  • Zlepšenie nálady: Esenciálne oleje ako levanduľa, bergamot a pomaranč môžu povzbudiť vašu náladu a zmierniť pocit úzkosti alebo stresu. Vôňa týchto olejov stimuluje časti mozgu zodpovedné za emócie, čím pomáha vyvolávať pocit pokoja a šťastia.
  • Relaxácia a stres: K relaxácii a zníženiu stresu prispievajú oleje ako ylang-ylang, jazmín a santalové drevo. Tieto oleje pomáhajú znižovať napätie v tele a umožňujú mysli upokojiť sa.
  • Zlepšenie spánku: Pre hlbší a pokojnejší spánok sa odporúčajú oleje ako levanduľa, rumanček a vetiver. Tieto oleje majú relaxačné účinky na nervový systém, čo uľahčuje zaspávanie a zlepšuje kvalitu spánku.

Ako využiť esenciálne oleje?

1. Difúzia: Použite difuzér na rozptýlenie esenciálnych olejov vo vašom domove. Toto je skvelý spôsob, ako obohatiť svoje životné prostredie o upokojujúce alebo povzbudivé vône.

2. Kúpele: Pridanie niekoľkých kvapiek esenciálneho oleja do teplej kúpele môže poskytnúť relaxačný a terapeutický zážitok.

3. Topické použitie: Topické použitie esenciálnych olejov znamená ich aplikáciu priamo na kožu. Pred aplikáciou na kožu sa však väčšina esenciálnych olejov musí zriediť v nosnom oleji, ako je kokosový, jojobový, mandľový alebo olivový olej, aby sa predišlo možnému podráždeniu kože alebo iným nežiaducim reakciám. Táto metóda umožňuje, aby boli aktívne zložky olejov absorbované cez kožu a mohli tak priamo ovplyvniť miestne oblasti tela. Po zriedení s iným olejom môžete esenciálne oleje aplikovať priamo na kožu, čo je ideálne pre masáž, čím sa zvyšuje ich relaxačný a liečebný účinok. 
DIANA: Vône majú obrovskú silu. Dokážu nás preniesť v čase na miesta, ktoré nám pripomínajú, tak ako hudba. Vraj to, čo nám vonia, robí nášmu telu dobre a podľa toho vieme, čo potrebujeme. Tiež som čítala, že si podľa vône podvedome vyberáme partnera, ktorý má iné imunitné a genetické bunky, aby sme vytvorili čo najsilnejších potomkov. Čuch je teda nesmierne dôležitý a keď nám vie vybrať životného partnera, určite nám zvládne zmeniť náladu. Dokáže nás ukľudniť, rozveseliť, uspať, vyvolať pocit nostalgie či dokonca uzdraviť. Využívajme preto sily esenciálnych olejčekov naplno, či už pomocou sprejov, difuzéra alebo priamo na pokožke (pozor, nie všetky sú na to vhodné). Ja mám napríklad vždy po ruke relaxačnú zmes, ktorá je super pri rôznych stresových situáciách, alebo keď vás niekto jednoducho vytočí a potrebujete sa ukľudniť. Sú tiež výborným darčekom, napríklad k dnešnému dňu matiek.

Recepty s esenciálnymi olejmi

Relaxačný kúpeľový olej

  • 5 kvapiek levanduľového oleja
  • 3 kvapky rumančekového oleja
  • 2 kvapky ylang-ylang oleja
  • 100 ml nosného oleja (napr. mandľového alebo jojobového)

Energizujúci difuzérny mix

  • 4 kvapky pomarančového oleja
  • 3 kvapky grepového oleja
  • 2 kvapky mätového oleja

Uspávací vankúšový sprej

  • 100 ml destilovanej vody
  • 10 kvapiek levanduľového oleja
  • 5 kvapiek vetiverového oleja
  • Rozprašovač

SÚŤAŽ: Vytvorte váš vlastný aromaterapeutický mix!

Chcete vyhrať exkluzívny balíček esenciálnych olejov? Podeľte sa s nami o váš vlastný recept na esenciálny olej, ktorý používate pre relaxáciu, zlepšenie nálady alebo spánku. 

Esenciálne oleje v skratke

Levanduľa - pokoj a uvoľnenie, spánok, pleť

Eukalyptus - upchatý nos, horúčka, bolesti hlavy, repelent

Citrón - povzbudenie, trávenie, koncentrácia, imunita, dezinfekcia

Pomaranč - zlepšenie nálady, imunita, ostraňuje zápachy

Mäta - bolesti hlavy, trávenie, začervenanie, svieži dych, ochladzuje

Kadidlo - pokoj, pamäť, imunita, pleť

Bergamot - nervozita, depresia, PMS, spánok

Kardamón - trávenie, vyčerpanie, psychická únava

Škorica - svieži dych a zdravie ústnej dutiny, únava, antioxidant, zahrieva

Šalvia - upokojenie, vyváženie emócií, vlasy a pokožka hlavy, menštruačné ťažkosti, spánok

Pačuli - parfumy, vyváženie emócií, afrodiziakum, repelent

Cédrové drevo - harmonizácia, akné a pokožka, nádcha

Santalové drevo - zlepšienie nálady, meditácia, sústredenie

Čajovník - ranky, bodnutia hmyzom, akné, repelent, ochladzuje

Vetiver - uzemnenie, spánok, kozmetika

Ylang-ylang - pleť, bolesť hlavy, nevoľnosť

Myrha - upokojenie, meditácia, pleť

Medovka - zlepšenie nálady, pleť, energia, protizápalové účinky