Efektívne SPAĽOVANIE TUKOV pomocou stravy

Veronika Hanáková | 2. máj 2024
Efektívne SPAĽOVANIE TUKOV pomocou stravy

Efektívne spaľovanie tukov pomocou stravy je téma, ktorá zaujíma naozaj veľké množstvo ľudí hľadajúcich zdravší životný štýl a efektívne chudnutie.

Našťastie už veľa z nich pochopilo, že schudnúť a udržať si hmotnosť si vyžaduje cestu optimálneho stravovania a nie iba sa bezhlavo vrhnúť do cvičenia, ktoré ich po čase buď prestane baviť, nebudú mať naň toľko času, alebo jednoducho budú drieť fyzicky, ale úspech sa bude dostavovať veľmi pomaly (ak vôbec). Áno, na začiatku zmeny to ide. Stačí pridať pohyb, možno menej jesť, ale po čase? Koľkých odradili práve stagnujúce čísla na váhe, napriek námahe? Pre dosiahnutie optimálneho spaľovania tukov je dôležité pochopiť, ako funguje naše telo a akú rolu v tom zohráva strava.

Energetický deficit

Prvá vec, ktorú sa dočítate v akejkoľvek rade. Niekto vám možno povie, že je to jediný bod úspechu. Áno, dôležitým aspektom spaľovania tukov je udržiavanie energetického deficitu, čo znamená, že musíte spotrebovať menej kalórií, než vaše telo využije. Je to logické. Ak budete prijímať viac kalórií, telo ich nemá ako využiť a ukladá si ich do zásoby. Nič zložité. Základná matematika. Ak ste ale zvládli tento bod, ste na správnom začiatku cesty za úspechom. 

Vyvážená strava

Zdravá a vyvážená strava by mala byť bohatá na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Tieto živiny pomáhajú zvýšiť sýtosť a zároveň podporujú svalovú hmotu. Nie je preto správne tvrdenie, že ak budete jesť iba veľa bielkovín, vylúčite sacharidy a budete sa vyhýbať aj tukom, schudnete rýchlo a zdravo. Ak, tak iba rýchlo. Ale nie zdravo. Preto dbajte na vyvážený príjem všetkých živín, ak si s tým neviete rady, radšej sa obráťte na odborníka a nechajte si vypracovať plán. Telo potrebuje fungovať na dostatočnom príjme mikro aj makroživín, netrápte ho deficitom.

Kontrola porcií

Tu sa spája bod energetického príjmu a čiastočne vyvážená strava. Je dôležité dbať na veľkosť porcií, aby ste predišli prejedaniu sa a udržali si správny energetický príjem. Taktiež ich pravidelnosť a vyváženosť nám zabezpečí udržiavanie optimálnej hladiny glukózy v krvi, nebudeme večer dojedať z vlčieho hladu, nebudeme mať potrebu večer v pokoji pred TV po uprataní, doučení sa s deťmi, poskladaní suchej bielizne a pod. dať si niečo fajnové sladké na doplnenie chýbajúcej prijatej energie počas dňa. 

Ktoré potraviny podporujú spaľovanie tukov?

Sú to látky, ktoré podporujú metabolizmus. Obsahujú zložky, ktoré naše telo zahrejú, naštartujú spaľovanie. Patrí k nim napríklad zelený čaj. Ten obsahuje antioxidanty známe ako katechíny, ktoré podporujú metabolizmus a tým aj spaľovanie tuku. K „spaľovačom“ radíme aj kávu, vďaka kofeínu, ktorý zvyšuje metabolizmus a tiež niektoré koreniny. Napríklad čili papričky kvôli obsahu kapsaicínu, kurkumy či škorice. Pri zaraďovaní týchto potravín do stravy je dôležité pamätať na to, že žiadna potravina sama osebe nespôsobí zázraky v spaľovaní tukov. Efektívne spaľovanie tukov zahŕňa vyváženú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a celkový zdravý životný štýl.

Nezabúdajte prijímať kvalitné bielkoviny rastlinného, ako aj živočíšneho pôvodu (ak nepatríte napr. k vegánom). Nevyhýbajte sa ani zdravým tukom, ako sú avokádo, orechy či oleje, ktoré pomáhajú zvýšiť sýtosť jedla a navyše telu dodávajú esenciálne tuky. A samozrejme, zaraďujte aj komplexné sacharidy (ideálne s nízkym až stredným glykemickým indexom).

V našich jedálničkoch nesmieme opomínať ani vlákninu. Vďaka vláknine nedochádza v tele iba „k čisteniu“, ale má aj ďalšie dôležité vlastnosti, pomáha regulovať trávenie, udržiavať dlhodobý pocit sýtosti, znižovať a udržiavať hladinu cukru v krvi. 

Bez vody to nejde? 

Nejde! Adekvátna hydratácia je kľúčová pre efektívne fungovanie metabolizmu a správne trávenie. Pitie dostatočného množstva vody môže z určitého hľadiska tiež pomôcť predchádzať prejedaniu.

A sme pri tom! Fyzická aktivita

Hoci sa zameriavame skôr na stravu, nemožno ignorovať význam fyzickej aktivity. Pravidelný pohyb, najmä silový tréning a kardio cvičenia, zvyšuje metabolickú rýchlosť a podporuje spaľovanie tukov.
Efektívne spaľovanie tukov pomocou stravy je o vyváženom prístupe, ktorý zahŕňa kombináciu zdravých potravín, kontrolu porcií a pravidelnú fyzickú aktivitu. Dôležité je tiež byť trpezlivý a konzistentný, keďže zmeny v tele vyžadujú čas a vytrvalosť. Nedajte na instantné rady a krátkodobé rýchle riešenia. A nezabudnite, optimálna telesná stavba neznamená len nízky podiel tuku, ale tiež zdravú svalovú hmotu a dostatočné množstvo vody v tele.

TIP PRE VÁS:
Začnite deň zelerovou šťavou

Začať deň zelerovou šťavou je skvelý spôsob, ako posilniť svoje zdravie a energiu. Táto osviežujúca šťava je plná živín a má množstvo prospešných účinkov na váš organizmus.
  • Detoxikácia: Zelerová šťava obsahuje veľké množstvo vody a vlákniny, čo pomáha odstraňovať toxíny a odpad z vášho tela. To z nej robí skvelú voľbu pre detoxikáciu organizmu.
  • Vitamíny a minerály: Zeler je bohatý na vitamíny A, C, K a B6, ako aj na minerály ako draslík a horčík. Tieto živiny podporujú zdravie pokožky, kostí, svalov a imunitného systému.
  • Zníženie zápalu: Zeler obsahuje flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú protizápalové účinky. Pravidelná konzumácia zelerovej šťavy môže pomôcť znížiť zápal v tele a zmierniť riziko chorôb spojených so zápalom.
  • Zníženie hladiny cholesterolu: Štúdie ukázali, že zeler môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. To znamená, že konzumácia zelerovej šťavy môže byť prospešná pre zdravie srdca.
  • Podpora trávenia: Vláknina obsiahnutá v zelere podporuje zdravie tráviaceho systému a pomáha udržiavať pravidelnú črevnú činnosť.

AKO NA TO? Jednoducho si zeler opláchnite, ošúpte a rozmixujte s trochou vody. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj kúsky citróna alebo jablka. Uistite sa, že používate čerstvé a čisté zložky a vyberte si čo najkvalitnejší zeler. Na zdravie!