MODEL PERMA – návod na šťastie

Diana Klamová | 14. máj 2024
MODEL PERMA – návod na šťastie

Ak si myslíte, že cesta k šťastiu vedie cez nekonečné pozeranie komédií a požívanie čokolády, môžete byť na správnej stope... ale len čiastočne. Predstavte si radšej život, kde si každý deň užívate nie len sladkosti, ale aj hlboký pocit spokojnosti a radosti. Tu prichádza na scénu model PERMA, vytvorený psychológom Martinom Seligmanom, ktorý nám ponúka sofistikovaný návod na šťastie, ktorý je o niečo komplexnejší než len dobré filmy a sladkosti.

Model PERMA, ako už bolo spomenuté, je akronym (názov zložený zo začiatočných písmen alebo slabík viacerých slov), ktorý predstavuje päť základných stavebných kameňov pohody: Pohoda - Positive Emotions, Angažovanosť - Engagement, Vzťahy - Relationships, Zmysel - Meaning a Dosiahnutie cieľov - Accomplishments.
DIANA:
Priznám sa, že o modele PERMA počujem prvý krát, no jeho filozofia mi je dobre známa. Súhlasím so všetkými časťami, no najviac sa mi páči angažovanosť a jej dôležitosť pociťujem hlavne pri koníčkoch. Raz som hovorila kamarátovi, že rada skladám lego. Čudoval sa a pýtal sa, či sedím sama doma, počúvam hudbu a skladám si. V podstate áno, ale bez hudby. Všetku svoju pozornosť venujem tej jednej činnosti, ktorú robím a všetko ostatné stíchne. Nezaťažujem si hlavu žiadnymi zbytočnými myšlienkami, doprajem jej úplný oddych a potom sa viem lepšie sústrediť na ďalšie činnosti, či už pracovné, alebo vzťahové. Nedávno som pozerala seriál a hlavný hrdina si pripravil drink, sadol si na stoličku a len tak si ho vychutnával. Prečo to je pre nás v dnešnej dobe takmer nepredstaviteľné? Všetko sa hýbe neuveriteľne rýchlo, v sekunde odpisujeme na maily a správy, keď pozeráme film scrollujeme pri tom instagram, robíme čo najviac vecí naraz a neustále vyhľadávame ďalšie a ďalšie podnety. Vychádza mi z toho len jedno jediné riešenie. Spomaľme. Čím pomalšie budeme žiť, tým pomalšie bude život plynúť.

Takže ako to všetko funguje? Začnime s Pohodou (Positive Emotions), kde pozitívne emócie ako šťastie, spokojnosť a vďačnosť hrajú kľúčovú rolu. Nie je to len o tom, cítiť sa dobre pri sledovaní obľúbeného sitkomu. Tento aspekt zdôrazňuje význam pozitívnych emócií ako sú šťastie, spokojnosť a vďačnosť. Seligman tvrdí, že prežívanie pozitívnych emócií môže zlepšiť naše celkové duševné zdravie a pomôcť nám lepšie zvládať stres a náročné situácie.

Ďalej, Angažovanosť (Engagement) vás pozýva k úplnému ponoreniu sa do aktivít, ktoré robíte, či už je to maľovanie, písanie, alebo dokonca zdokonaľovanie vašej schopnosti nič nerobiť s majstrovskou gráciou. Angažovanosť sa týka úplného ponorenia sa do aktivít, ktoré vykonávame. Je to stav, keď čas prestáva existovať a my sme úplne pohltení danou činnosťou, často označovaný ako "flow". Seligman poukazuje na to, že angažovanosť v práci, koníčkoch alebo iných aktivitách môže značne prispieť k našej celkovej pohode.

 

Nemôžeme zabudnúť na Vzťahy (Relationships). Tu ide o to, aby sme sa spojili s ľuďmi, ktorí nám pomáhajú plakať pri filmoch a súťažiť, kto vie zjesť viac pizze. Silné a zdravé vzťahy sú kľúčové pre duševnú pohodu. Ako sociálne bytosti sme šťastnejší a zdravší, keď máme silné sociálne väzby. Seligman zdôrazňuje, že vzťahy sú zásadné pre zdieľanie pozitívnych skúseností, ako aj pre podporu počas ťažkých dní.

 

Zmysel (Meaning) pridáva hĺbku nášho úsilia, hľadajúc v živote niečo väčšie ako je najnovší televízny seriál. Mať pocit, že naše životy majú zmysel a smer, je dôležitým faktorom pohody. Tento aspekt sa týka nájdenia účelu, ktorý presahuje nás samotných. Môže to byť cez prácu, dobrovoľníctvo, náboženstvo alebo iné aktivity, ktoré nám poskytujú pocit príslušnosti k niečomu väčšiemu.

 

Dosiahnutie cieľov (Accomplishments), kde je cieľom dosiahnuť viac než len zdolanie ďalšej úrovne vo vašej obľúbenej videohre. Dosiahnutie osobných cieľov a ambícií je rovnako dôležité pre pocit pohody. Seligman tvrdí, že usilovanie a dosahovanie cieľov nás môže motivovať a poskytovať nám pocit úspechu a sebauvedomenia.

Kedže sme prebrali základy modelu PERMA, predstavme si na záver taký trochu iný model, nazvime ho model "PEEERMA", kde extra "EE" predstavuje "Extra Eclair" (Extra Éclair), pretože kto by nebol šťastnejší s extra porciou sladkého pečiva? Tak či onak, či už sú vaše dni osvetlené sladkosťami alebo hlbokým zmyslom pre plnenie cieľov, nezabudnite, že šťastie môže mať mnoho príchutí, a PERMA vám pomôže ich všetky objaviť.