Adrenalín a zábava v jednom: Prečo si vyskúšať lezeckú stenu?

Peter Nuota | 8. jún 2024
Adrenalín a zábava v jednom: Prečo si vyskúšať lezeckú stenu?

Rozmýšľate že by ste vyskúšali niečo nové? A chcete pri tom zažiť aj trochu adrenalínu? Ste pripravení objaviť lezeckú stenu? Nielenže zlepšíte svoju fyzickú kondíciu a koordináciu, ale získate aj nových priateľov. Prečo vyskúšať lezenie?

Pretože vám pomôže prekonávať osobné výzvy a je skvelé pre začiatočníkov aj pokročilých. Pri lezení si užijete zábavu a zlepšíte si kondíciu v jednom!

Výhody lezeckých stien pre vaše zdravie

Fyzická kondícia a sila

Lezenie zlepšuje svalovú silu a vytrvalosť. Pri lezení sa zapájajú svalové skupiny, ktoré sú často zanedbané alebo sa nevyužívajú pri iných športoch. Pri lezení sa hlavne posilňuje vrchná čast tela, predlaktia a všetky malé svaly v rukách, takisto sa posilňujú aj šlachy a spevňuje sa sila úchopu. 

Ktoré svaly sa zapájajú pri lezení najviac?

  • Svaly rúk: Pri držaní a ťahaní sa posilňujú predlaktia a bicepsy.
  • Svaly nôh: Nohy sú neustále v pohybe, čo zahŕňa kvadricepsy, hamstringy a lýtka.
  • Svaly chrbta: Svaly chrbta sa aktivujú pri každom ťahu, čo zlepšuje ich silu a stabilitu.
  • Svaly CORE: Lezenie vyžaduje silné jadro pre udržanie rovnováhy a správnej polohy tela.

Pravidelné lezenie vedie k zvýšeniu svalovej hmoty a zlepšeniu svalovej sily. Zlepšuje kardiovaskulárnu kondíciu, pretože vyžaduje neustálu fyzickú aktivitu a zvyšuje tepovú frekvenciu. Lezenie podporuje flexibilitu a pohyblivosť kĺbov, čo je vhodné ako prevencia proti zraneniam. 

Zdalo by sa, že pri lezení sú vo výhode muži. Sú silnejší, viac sa spoliehajú na svoje svaly a hore sa ťahajú rukami, lenže to nie je pri lezení správne. Lezenie je o práci s ťažiskom. Veľa ľudí sa spolieha na silu, miesto správnej techniky, a to nie je správne. Ľudia často zabúdajú používať svoje nohy a pri lezení používajú iba hornú časť tela a nohy sú pasívne. Je ale dôležité používať aj nohy aj ruky rovnako, ak chcete mat dobrú techniku a vydržať na stene čím dlhšie. Takže lezenie nie je len o tom, ťahať sa hore rukami, ale dôležité je aj tlačiť telo nahor nohami.

Aké typy lezenia poznáme? 

Aké typy lezenia ponukajú  lezecké telocvične? – vačšiinou sú to: 
  • Lezenie s lanom - na lezenie s lanom je potrebné aby ste boli vo dvojici.  Jeden istí a druhý lezie.
  • Samoisty – tu sa lezie s lanom ale bez partnera na instenie. Na lezenie lanom aj na samoisty sa používa sedák.
  • Bouldering – je lezenie bez lana a istenia. Lezie sa iba do výšky cca 3 až 4,5 metra a pády alebo zoskoky su relatívne bezpečné, keďže vačšina telocviční používa žinenky na tlmenie pádov. 

Zlepšenie koordinácie a rovnováhy

Lezenie podporuje lepšiu koordináciu pohybov a rovnováhu tela. Pri lezení musíte presne koordinovať pohyby rúk a nôh, čo výrazne zlepšuje motorické zručnosti. Táto aktivita vyžaduje sústredenie a presnosť, aby ste správne vykonávali každý úchop a krok. Preto je dôležité mať pri lezení čistú hlavu a plne sa sústrediť na lezenie. 

Rovnováha je kľúčová pri udržiavaní stability na stenách rôznych sklonov a povrchov. Neustále sa musíte prispôsobovať meniacim sa podmienkam, čo zlepšuje schopnosť vnímať polohu tela v priestore. Tento aspekt má pozitívny vplyv aj na iné športové aktivity.

Zlepšenie koordinácie a rovnováhy prispieva aj k lepšiemu výkonu v iných každodenných činnostiach, ako je napríklad chôdza, beh alebo jazda na bicykli. Lezenie tiež podporuje rozvoj jemnej motoriky, čo je dôležité pre presné a kontrolované pohyby. Výhody lezeckých stien pre naše zdravie sú tak nezanedbateľné pre začiatočníkov aj pokročilých.

Psychické benefity

Lezenie výrazne znižuje stres a zlepšuje našu duševnú pohodu. Tak ako aj pri iných športových aktivitách aj pri lezení sa uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu a znižujú pocity úzkosti. Tento druh fyzickej aktivity podporuje tvorbu hormónov šťastia, čo má pozitívny vplyv na psychické zdravie. Hlavne ak sa vám podarí vyliezť po novej a ťažšej ceste.

Lezenie vyžaduje vysokú úroveň koncentrácie a sústredenia. Tieto kognitívne funkcie sú nevyhnutné pre úspešné riešenie problémov na stene. Dôležité je, mať vždy chladnú hlavu a rozmýšľať. Hlavne nepanikárte. Vylepšenie týchto schopností prispieva k lepšiemu výkonu aj v iných oblastiach života.

Prekonávanie výziev na lezeckej stene zvyšuje sebavedomie a sebaúctu. Každý dosiahnutý cieľ prináša pocit úspechu a naplnenia, čo prispieva k celkovej spokojnosti so životom.

Prečo práve lezenie? Je to zábava a dobrodružstvo v jednom

Spoločenský aspekt lezenia

Lezenie je skvelá príležitosť na spoznávanie nových ľudí a budovanie priateľstiev. Na lezeckých stenách sa stretávajú nadšenci, ktorí majú spoločný cieľ a záujem. 

Lezecké steny organizujú rôzne skupinové tréningy a kurzy. Tieto akcie sú výbornou príležitosťou na zoznámenie sa ostatnými lezcami s ktorými si môžete vyskúšať svoje skúsenosti a tipy. Spolupráca je kľúčová, pretože lezenie vyžaduje dôveru medzi lezcami a ich ističmi, čo posilňuje vzťahy. Ak idete liezť, musíte plne dôverovať tomu, kto Vás istí. 

Lezecké komunity sú známe svojou priateľskou a podporujúcou atmosférou. Toto prostredie je veľmi motivujúce a vytvára príjemný priestor pre všetkých, od začiatočníkov až po pokročilých lezcov. Spoločné prekonávanie výziev a dosahovanie cieľov pri lezení posilňuje priateľstvá a vytvára silné väzby medzi ľuďmi.

Lezenie tiež poskytuje príležitosti na spoločné výlety a expedície. 

Prekonávanie osobných výziev

Lezenie pomáha prekonávať strach, hlavne strach z výšok. Často sa stretávame s výzvami, ktoré vyžadujú odvahu a odhodlanie. Prekonávanie týchto výziev posilňuje našu vnútornú silu a sebadôveru.

Okrem toho, lezenie rozvíja schopnosť riešiť problémy. Pri lezení sa človek musí prispôsobovať meniacim sa podmienkam a plánovať si dopredu každý jeden krok. Tento proces učí trpezlivosti a vytrvalosti. Nikam sa neponáhľať a poriadne si premyslieť každý jeden pohyb. 

Každý úspešne zdolaný úsek lezeckej steny prináša pocit úspechu a naplnenia. Tento pocit zvyšuje sebavedomie a motivuje k ďalším a ťažším výzvam.

Začiatočníci a lezecké steny

Ako začať?

Ak ste začiatočník, prvým krokom je nájsť vhodnú lezeckú stenu alebo lezeckú telocvičňu vo vašom okolí. 

Čo potrebujem keď chcem začať liezť? Tu je zoznam nevyhnutných vecí:
  • Lezecké topánky: Poskytujú potrebnú podporu a priľnavosť pre bezpečné lezenie.
  • Sedák: Tento bezpečnostný pás vás udrží v bezpečí počas lezenia.
  • Karabíny: Spoľahlivé karabíny sú nevyhnutné pre bezpečnosť a stabilitu.
  • Lano: Kvalitné lano je kľúčové pre každého lezca.
  • Magnézium: Magnézium pohlcuje pot z rúk, čo pomáha pri lepšom úchope úchytov.

Ak sa chystáte s lezením začať, určite by ste mali absolvovať úvodný kurz alebo tréning pod vedením skúseného inštruktora. Naučia vás základné techniky a pravidlá bezpečnosti, čo je nevyhnutné pre začiatočníkov na lezeckých stenách.

Postupne zlepšujte svoju techniku lezenia tým, že začnete s jednoduchšími cestami. Týmto spôsobom získate sebavedomie a potrebné schopnosti. Pravidelný tréning a cvičenie sú kľúčové pre zlepšenie fyzickej kondície a techniky lezenia. A samozrejme, nezabudnite na správnu výživu a hydratáciu, aby ste mali dostatok energie na lezenie. Určite sa nevrhnite hneď na náročnejšie cesty. 

Bezpečnosť pri lezení

Pri lezení je nevyhnutné dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá. To znamená, uistiť sa, že vždy používate správne vybavenie a dbáte na jeho stav pred každým lezením. Bez toho by ste sa mohli vystaviť zbytočnému riziku a zraneniu.

Správne vybavenie je kľúčom k bezpečnému lezeniu. Zistite si, ktoré vybavenie vám v telocvični požičajú a ktoré si musíte zabezpečiť sami.

Lezecké topánky: Poskytujú priľnavosť a podporu, čím zvyšujú vašu stabilitu.
Sedák: Tento bezpečnostný pás vás udrží pevne prichyteného k lanu.
Karabíny: Spoľahlivé karabíny sú nevyhnutné pre bezpečné prichytenie.
Lano: Kvalitné lano je základom pre každého lezca.
Prilba: Chráni vašu hlavu pred možnými pády.

Pred každým lezením skontrolujte stav svojho vybavenia. Uistite sa, že všetky časti sú v dobrom stave a plne funkčné. Toto pravidelné overovanie vás ochráni pred nečakanými problémami. Majte to vždy na rozume!

Dodržiavanie bezpečnostných pravidiel je absolútne kľúčové. Naučte sa správne viazať uzly, používajte istiace zariadenia a hlavne, rešpektujte pokyny inštruktora. Spoľahlivý a skúsený istič je ďalším dôležitým prvkom. Istič vás sleduje a podporuje počas celého lezenia, čím zvyšuje vašu bezpečnosť.

Pri lezení na vonkajších stenách venujte pozornosť poveternostným podmienkam. Sledujte predpoveď počasia a prispôsobte svoj plán lezenia podľa aktuálnych podmienok. Takto minimalizujete riziko úrazov a zaistíte si bezpečné lezenie.

Ak uvažujete, prečo vyskúšať lezenie, je to výborná voľba pre začiatočníkov aj pokročilých pri ktorej zažijete množstvo adrenalínu a zábavy. Lezecké steny sú bezpečné, zábavné a poskytujú príležitosť pre rast. Neváhajte a objavte výhody lezeckých stien – vaše telo aj myseľ vám poďakujú!