10 dobrých dôvodov, prečo by ste mali piť pivo! Číslo 4 je veľmi dôležité.

Redakcia | 14. september 2023
10 dobrých dôvodov, prečo by ste mali piť pivo! Číslo 4 je veľmi dôležité.

Milovníkov piva potešíme, že existujú dôvody prečo si ho s radosťou dopriať.

Všetci iste vieme, že alkohol - vrátane piva, vína je silný rizikový faktor v otázke zdravia centrálneho nervového systému.

Ukázalo sa však, že konzumácia jedného piva denne môže byť prospešné pre zdravie. Pivo má vyšší obsah vitamínu B a bielkovín ako víno a čo sa týka antioxidantov, s vínom sa dajú tiež porovnať.

Pivo vyniká vysokým obsahom flavonoidov, ktoré sa považujú sa silné antioxidanty, ako aj minerálne látky, ktoré majú zase zásadný význam pre rôzne metabolické procesy. Ak je teda pivo konzumované s mierou môže mať pozitívny vplyv na zdravie. To znamená, aby prinášalo pozitívne, nižšie spomenuté účinky, nemusí sa piť denne.

Dávka pre muža je 1-2 pollitrové poháre, pre ženu je to maximálne tri až päť dcl tohto zlatého moku.

A teraz tých ďalších 10 dobrých dôvodov, prečo „jedno“ pivko nie je hriech:

1. Pivo pomôže znížiť zlý cholesterol, pretože obsahuje vlákninu, ktorá účinne znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.

2. Bolo preukázané, že pivo účinne bráni tvorbe krvných zrazenín.

3. Pivo podporuje zdravie našich obličiek. Údajne, jedná dávka tohto zlatého moku znižuje riziko vzniku obličkových kameňov o 40%.

4. Pivo posilňuje kosti, a to vďaka vysokému obsahu kremíka, ktorý zvyšuje hustotu kostí.

5. Pivo zvyšuje hladiny vitamínov skupiny B, je bohatým zdrojom niekoľkých vitamínov z celej tejto skupiny (B1, B2, B6 a B12). Odborníci tiež tvrdia, že ľudia, ktorí pijú pivo, majú o 30 percent vyššie hladiny vitamínu B6 ako víno. Pivo je tiež známe pre vysoký obsah vitamínu B12.

6. Pivo znižuje riziko infarktu. Vedci tvrdia, že pivári majú 40 až 60 percent nižšie riziko vzniku srdcového infarktu v porovnaní s nepivármi.

7. Pivo obsahuje lactoflavin a kyselinu nikotínovú, ktoré pomôžu ľahšie zaspať.

8. Pivo podporuje správnu funkciu mozgu, pivári majú znížené riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie.

9. Pivo pozitívne ovplyvňuje stav našej pokožky. Vďaka vitamínom, ktoré obsahuje má priaznivý vplyv na pigmentáciu a regeneráciu pokožky.

10. Pivo pomáha znižovať stres. Výsledky štúdie vykonanej na University of Montreal ukázali, že konzumácia dvoch pohárov piva denne znižuje stres alebo úzkosť z povolania.

Aby to  nevyznelo, že PIVO je najzdravší mok na svete a teraz ho môžeme kľudne piť na litre, spomenieme aj to, že:

  • Nadmerná konzumácia piva z dlhodobého hľadiska poškodzuje pečeň a obličky. Aj keď spomedzi alkoholu je toto riziko najnižšie.
  • Pripravte sa aj na zvýšený apetít, ktorý pivo spôsobuje.
  • Budete po ňom ospalí.
  • Tento lahodný mok obsahuje od 1500 do 1800 KJ. Pokiaľ neuberiete inde, čo nie je riešenie alebo nebudete cvičiť, vašej postave sa to páčiť nebude. Takže si kalórie z piva nezabudnite zarátať do svojho denného kalorického prijímu.