Zdravie pod kontrolou: Výživa & ŠTÍTNA ŽLAZA

Nutriadapt | 27. jún 2024
Zdravie pod kontrolou: Výživa & ŠTÍTNA ŽLAZA

Štítna žľaza je endokrinný orgán (orgán s vnútorným vylučovaním) a je uložená v krku. Má dva laloky, ktoré sú spojené mostíkom, a preto vyzerá ako motýlik. Pre náš organizmus je jej správne fungovanie veľmi dôležité.

Bunkami štítnej žľazy sú produkované dva významné hormóny tyroxín a trijódtyronín. Hormóny tyroxín a trijódtyronín ovplyvňujú produkty vznikajúce počas metabolizmu cukrov, tukov i bielkovín. Tým pádom zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v regulácii a udržiavaní metabolizmu nášho organizmu. Okrem týchto dvoch hormónov štítna žľaza produkuje aj hormón kalcitonín, regulujúci hladinu vápnika v tele.

Štítna žľaza sa však podieľa nielen na látkovej výmene, ale aj na našom fyzickom aj mentálnom vývoji. Mnohí ľudia, ktorí trpia ochorením štítnej žľazy, o tomto ochorení spočiatku netušia. Prvé príznaky, ktoré prichádzajú postupne, si zväčša spájajú s hektickou dobou, stresom či inými príčinami.

Najčastejšie sa vyskytujúcim ochoreniami štítnej žľazy dochádza buď k jej nedostatočnej funkcii, alebo, naopak, k jej nadmernej aktivite. Základnou zložkou hormónov  štítnej žľazy tyroxínu a trijódtyronínu je jód. Práve pri jeho nedostatočnej konzumácii dochádza k zníženiu funkcie štítnej  žľazy – hypotiroidizmu (hypotyreóza). Vzniknúť môže tzv. endemická struma, kedy pozorujeme zväčšenú štítnu žľazu, ktorá je hmatateľná a viditeľná aj navonok výrazným opuchnutím krku (v tých najhorších prípadoch). V prípade, ak v strave chýba jód, dochádza k spomaleniu až zastaveniu rastu (kreténizmus) a taktiež k spomaleniu mentálneho vývoja. U nás skôr ako nedostatočná konzumácia jódu (vďaka na Slovensku veľmi účinnej jódovej profylaxii) môže za tento stav imunita (ide o autoimunitné ochorenie). 

Kedy k lekárovi?

K najčastejším príznakom nedostatočnej funkcie štítnej žľazy, ktoré ľudí dovedú k lekárom, sú zvýšená únava alebo až celkový útlm organizmu, zlá nálada až depresie, priberanie a tvorba opuchov (spojené so zadržiavaním vody v organizme), pocit, prípadne nahmatanie si hrčky v krku (zväčšená štítna žľaza), studené ruky a nohy, i keď ste napríklad doma v teple, rovnako aj neustály pocit zimy a u žien problémy s menštruačným cyklom. Okrem týchto príznakov sa objavuje aj zápcha, suchá pokožka a zhoršená kvalita vlasov a nechtov. V tomto prípade lekári pristupujú po vyšetreniach na podávanie liekov. Pri vážnejších štádiách zväčšená štítna žľaza spôsobuje problémy s hlasivkami (dochádza k zmene hlasu) a stav sa môže zhoršiť až natoľko, že spôsobuje človeku problémy s prehĺtaním či dokonca dýchaním.

Pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy (hypertyreóze) ľudia pozorujú nadmerné potenie sa aj pri najmenšej aktivite, búšenie srdca, nespavosť, chudnutie (bez dodržiavania diét a obmedzení) a napriek nemu častý pocit hladu, svalovú slabosť až „chátranie“. Dostavujú sa aj náladovosť a návaly horúčav, ľudia sa cítia nesvoji, akoby nepokojní, nervózni. Aj v tomto prípade dochádza k zhoršeniu kvality vlasov a nechtov, pacienti môžu mať problém so zrakom. Po vyšetreniach opäť nasleduje podávanie liekov, prípade v závažnejších prípadoch aj odstránenie štítnej žľazy. 

Jedlom (späť) k zdraviu

Vyváženou stravou vieme predchádzať vzniku problémov so štítnou žľazou, čo je veľmi dobrou správou. Prípadne, ak už máme zhoršený zdravotný stav v súvislosti so štítnou žľazou, vieme zmierniť príznaky ochorenia, čoho dôkazom sú aj naši klienti. Áno, pri poruchách fungovania štítnej žľazy, napr. pri hypotyreóze, je proces chudnutia pomalší, ale určite nie nemožný. Všetko si však vyžaduje trpezlivosť, správne nastavenie mysle a disciplínu. Dokonca máme klientov, ktorí úpravou stravy dosiahli lepšie výsledky vyšetrení a boli im aj znížené dávky liekov.

Zavedenie jódovej profylaxie na Slovensku bolo a je „trefou do čierneho“. V období výrazného nedostatku jódu a obrovského výskytu endemickej strumy či kreténizmu v populácii bolo zavedenie kuchynskej jodidovanej soli (spomínaná jódová profylaxia) veľmi účinným bojom. V kuchynskej soli je presne stanovený pomer dobre vstrebateľného jodidu draselného. Keďže sa soľ pridáva v podstate do všetkého (od pečiva až po vlastné solenie si doma), pri používaní jodizovanej soli si zabezpečujeme stabilný prísun jódu v dostatočnej koncentrácii. Preto som vyššie písala, že hypertyreóza sa skôr u nás vyskytuje ako dôsledok autoimunitného ochorenia.

V prípade nedostatočnej funkcie je vhodné stravu doplniť o potraviny, ktoré majú vyšší obsah jódu a selénu. Vhodné sú morské ryby, morské plody a morské riasy, mliečne výrobky, sušené brusnice a vajcia. Samozrejme, nič nie je vhodné preháňať, a preto ich nekonzumujte v obrovských množstvách v mylnej predstave, že čím viac ich zjete, tým lepší bude dopad na organizmus. Ani nadmerný príjem jódu nie je zdravý. 

Suplementovať (prijímať vo zvýšenej dávke) jód je vhodné napríklad v tehotenstve a počas dojčenia, aby sa pokryla potreba pre mamičku aj dieťa, avšak dnešné výživové doplnky určené pre mamičky túto zvýšenú potrebu už pokrývajú.

Naopak, treba sa snažiť konzumovať v menšej miere potraviny s obsahom strumigénov (látky, ktoré znižujú využívanie jódu štítnou žľazou), ale určite sa im netreba vyhýbať úplne. K takýmto potravinám patria napríklad ružičkový kel, červená kapusta, brokolica, karfiol, kaleráb, reďkovky, horčica, sója. Tepelnou úpravou sa však obsah látok so strumigénnym efektom znižuje.