Víno pod hviezdami RUN

Angelika Kutšiová | 14. august 2019
víno pod hviezdami, fsrt, fit štýl running team, štefánik trail, beh, karpaty, noc, nočný beh, bežci, beháme, bratislava, slovensko, hory

Tento beh sme si vybrali cielene podľa dátumu. S kamarátkou Jankou, s ktorou sme si po niekoľkých rokoch naplánovali návštevu u nás. Janka sa pridala k FIT štýl Running Teamu a beháva s našim ambasádorom Martinom vo Zvolenskom regióne. No a teda už nielen tam...Našli sme na určený dátum niekoľko behov, ale toto podujatie ponúkalo o čosi viac.

Štart behu bol poobede o 3 h, ale podujatie už začalo pred obedom a pokračovali dlho do noci. Veď napokon o tom svedčí aj jeho názov. Tento víkend bol hlásený aj roj meteoritov a vinohrady v Pezinku za areálom Rozalka sú vhodným miestom na ich sledovanie.

Hore v kopcoch je človek nielen bližšie ku hviezdam, ale aj svetelné znečistenie je o niečo menšie. Jedinou nevýhodou bolo, že na tento deň hlásili 35 °C.

Bol to 2. ročník behu, účastníkov bolo niečo cez 100 a kategórie boli tri:

mužská a ženská a kategória so psom, bez vekových rozdielov.

Už na ceste do vinohradov sme s obavami sledovali teplomer, ktorý ukazoval 38.5 °C. Rozhodli sme sa, že aj napriek krátkej vzdialenosti si vezmeme aj vodu, a pred  štartom sme si namočili aj šiltovky. Bol to trailový beh s jemným prevýšením niečo nad 200 m, prvé 4 km do kopca a druhá polovica z kopca.

Nebol to ľahký beh. Kvôli počasiu.

Janka povedala, že za 4 roky, čo behá, ešte nezažila takýto ťažký beh. Počasie je naozaj veľký pán aj na krátkej vzdialenosti, treba ho rešpektovať a nesnažiť sa ho okabátiť. To sa potvrdilo aj na rajeckom maratóne, ktorý prebiehal tiež v tento víkend.

"Našťastie tu nemuseli zasahovať záchranári, no ja sama som mala pocit, že mi vzbĺkne pokožka. Nehorela, ako keď sa spálite na Slnku. Išla priam vzbĺknuť, vybuchnúť."

Ani ja som ešte nič podobné nezažila. Po dobehnutí do cieľa sme sa postupne olievali vodou, ale telu trvalo vyše pol hodiny, kým sa mierne schladilo. To, že bojuje bolo zjavné aj z neustále pretrvajúcej husej koži. Trasa bola nádherná, napokon, ako všetky lesné trasy. Prevýšenie bolo jemné, niečo cez 200 m, pričom prvé 4 km išli do kopca a druhá polovica zase z kopca.

Organizácia behu bola výborná

Informácie na sociálnej sieti, aj pred štartom a super bol aj servis po dobehnutí, s občerstvovačkou plnou čerstvého ovocia. Jediné, čo mne osobne chýbalo, bola studená voda, no chápem aj to, že v takých horúčavách udržať čokoľvek v studenom stave je takmer nemožné.

Registrovať sa dalo aj na mieste, čo sme aj využili a aj napriek tomu sme dostali účastnícku medailu, veľmi peknú. Súčasťou registračného balíka bol aj nápoj, každý dostal iný, niekto fresh, niekto smoothie, niekto nápoj s chia.

Trať bola riadne meraná, štartovné číslo obsahovalo aj čip. No a ostali sme aj na víne. Ja síce alkohol nepijem, ale makové trhance vynahradili čokoľvek na svete :)

Atmosféra bola úžasná, aj „nevinárom“ nevadilo stráviť vo vinohradoch niekoľko príjemných hodín.

No, áno, bolo aj veľa jedla a naši manželia nadšene debatovali s vinármi, ktorých tam bolo okolo 40. Veľmi pekná akcia, no v prvom rade som šťastná, že nás beh opäť spojil.

Dobehania!  

Angie, kapitánka FSRT.

Fotogaléria