Ďakujem, že si iný! Nidal Saleh a jeho kniha o autizme

Redakcia | 14. október 2024
Ďakujem, že si iný! Kniha Nidala Saleha otvorene o autizme
foto: Nidal Saleh

Kniha o otcovi, ktorý vymýšľal rozprávky na dobrú noc pre svojho malého syna s Aspergerovým syndrómom, poruchou v rámci autistického spektra, je výnimočná.

Ďakujem, že si "INÝ"

Autor a otec Nidal Saleh napísal výnimočnú knihu „Ďakujem, že si iný!“, v ktorej sa prostredníctvom rozprávok podelil o svoje osobné skúsenosti s výchovou syna s Aspergerovým syndrómom, čo je porucha zo spektra autizmu. Táto kniha nie je len o rozprávkach, ale o rodičovskej láske, vytrvalosti a hľadaní cesty, ako synovi umožniť prežiť šťastné detstvo.

Byť iný je výnimočné

Nidal Saleh v príbehoch zachytáva nielen radosti, ale aj výzvy, ktorým čelí rodina dieťaťa so špeciálnymi potrebami. V knihe sa odhaľujú komplikácie, s ktorými sa musel potýkať v rámci vzdelávacieho systému, ktorý často prehliada a neprispôsobuje sa deťom s autizmom. Napriek tomu sa Saleh snaží ukázať, že byť „iný“ môže byť pozitívne – rozprávky, ktoré vymýšľal, učia deti, že ich odlišnosti ich robia jedinečnými.

Kniha pre dospelých i deti

Aj keď sa môže zdať, že kniha je určená pre deti, Saleh zdôrazňuje, že jej hlavné posolstvo je pre dospelých. Kniha má povzbudiť rodičov a všetkých, ktorí sa chcú stať viac empatickými a tolerantnými voči ľuďom s autizmom. Zároveň je obohatená o rozprávky, ktoré detských čitateľov zabavia a naučia ich, že každý hrdina je iný a výnimočný.

Podpora odborníkov a inšpiratívnych pedagógov

Krstnými rodičmi knihy sa stali odborníci na autizmus a špeciálnu pedagogiku, ktorí Salehovej rodine pomohli na tejto náročnej ceste. Patrí medzi nich uznávaná doktorka Andrea Šedibová a ďalší špeciálni pedagógovia ako Viktor Križo a Michal Chrapčiak. Títo odborníci dennodenne pracujú s deťmi s autizmom a ich rodinami, a ich podpora pomohla malému Nidalovi nájsť svoje miesto v spoločnosti.

Posolstvo pre všetkých rodičov

Salehova kniha ponúka dôležité posolstvo nádeje a podpory. Viktor Križo, jeden z krstných rodičov knihy, praje jej čitateľom, aby zostali sami sebou a našli silu čeliť výzvam spojeným s výchovou detí s autizmom. Kniha ukazuje, aké dôležité je prijímať odlišnosti a vidieť krásu v každej jedinečnosti. 

Rozprávky však samy osebe nestačia. Nebyť úžasnej práce odborníkov, riaditeľov škôl, učiteľov, psychológov a asistentov učiteľov, ktorí každý deň pomáhajú deťom so špeciálnymi potrebami, príbeh by nemal šťastný koniec.

Krstnými rodičmi výnimočnej knihy Ďakujem, že si „INÝ"! sú výnimoční ľudia

Preto sa úlohy krstných rodičov knihy ujali výnimoční a oddaní špeciálni pedagógovia: Viktor Križo, doktorka Eva Gellányiová a doktorka Andrea Šedibová, uznávaná odborníčka na autizmus, ktorá sa zapojila na diaľku. Doplnil ich Michal Chrapčiak, vynikajúci asistent a učiteľ. Títo odborníci, najväčší na Slovensku v oblasti špeciálnej pedagogiky, stáli po boku malého chlapca na jeho náročnej ceste spoznávania vlastnej odlišnosti a pri jeho adaptácii v slovenskom školstve.

Ďakujem, že si iný! Kniha Nidala Saleha otvorene o autizme

Prajem tejto knižke, aby sa dostala ku všetkým deťom a rodičom, ktorí potrebujú nádej

„Mal som to šťastie, že som knihu mohol čítať ako jeden z prvých. A musím povedať, že namiesto slova „INÝ" by som použil: ‚Ďakujem, že si sám sebou,‘“ uviedol špeciálny pedagóg a psychológ Viktor Križo. „Neriešim nálepky či diagnózy, ale to, čo ktorékoľvek dieťa potrebuje, ak sa stretáva s nejakým problémom. Prajem tejto knižke, aby sa dostala ku všetkým deťom a rodičom, ktorí potrebujú nádej. A prajem jej čitateľom, aby vždy zostali sami sebou.“

Doktorka Andrea Šedibová dodala: „Ako sudička prajem knižke, aby jej písmenká putovali k čitateľom s otvoreným srdcom, ale aj k tým, ktorým srdce ešte len otvorí. Príbeh už odľahčil dušu autora, teraz je čas, aby pozdvihol duše čitateľov do neznámych, záhadných a krásnych sfér.“

Michal Chrapčiak pripojil svoju želanie: „Prajem si, aby kniha pomohla všetkým rodičom v ťažkých chvíľach. A aby bolo viac takých otcov, ktorí sa nevzdávajú.“

Na záver doktorka Eva Gellányiová vyjadrila vďaku: „Ďakujem malému Nidalovi, že je taký, aký je, a že vďaka nemu táto kniha vznikla. Pomôže mnohým ďalším a ukázal nám, čo je v rodičoch to najdôležitejšie.“

Nech sa kniha dostane do rúk všetkým rodičom, ktorí si ju chcú a potrebujú prečítať. Nech sú otcovia láskavými sprievodcami svojich detí a vymýšľajú im svet, v ktorom sa ich deti cítia dobre. 

Knihu Nidala Saleha kúpite TU. 
Nidal Saleh bol finalistom kategórie OCKO ROKA 2024 v prestížnej ankete MAMA ROKA.