Budťe videní

Ministerstvo dopravy SR | 29. november 2023
Budťe videní
foto: Ministerstvo dopravy SR

...je všeobecne známe heslo, ktoré platí na cestách v jesennom a zimnom období dvojnásobne. Stačí jeden obyčajný reflexný prvok, ktorý vám môže zachrániť život.

Skoršie stmievanie sa, častejšie dažde a hmly spôsobujú, že nielen bežní chodci, ale aj aktívni či rekreační športovci, sú menej viditeľní v cestnej premávke. S pochmúrnym počasím častejšie volíme tmavšie farby oblečenia, ktoré splývajú s tmou okolo nás. Preto by mal každý chodec (teda aj bežec) či cyklista dbať na to, aby bol dostatočne videný. Jeho športové oblečenie by malo byť reflexné, s fluorescenčnými prvkami, vďaka ktorým bude oveľa lepšie viditeľný pre motoristov.

Stačí mať na sebe reflexnú vestu, pásku či oblečenie alebo ruksak s už všitými reflexnými prvkami a každý športovec bude pre vodičov na cestách viditeľný na vzdialenosť niekoľkých desiatok až stoviek metrov, ktoré stačia na to, aby vedel vodič včas zareagovať a odvrátiť prípadnú nebezpečnú situáciu. V opačnom prípade ide o zbytočný risk, kedy vodič pre krátku vzdialenosť nebude schopný spraviť vyhýbací manéver. Fyziku, žiaľ, neoklame ani ten najohľaduplnejší vodič. 

Je potrebné si uvedomiť, že pri povolenej rýchlosti 90 km/h je brzdná dráha auta približne 44 metrov. K tomu je treba pripočítať ešte dráhu, ktorú prejde auto, kým vodič zareaguje.

Cyklisti mimo obce by mali pre zvýšenie svojej bezpečnosti používať okrem povinného osvetlenia vpredu aj vzadu aj reflexné prvky, ktorými pomôžu zvýšiť svoju viditeľnosť v cestnej premávke a predídu tak možno hroziacej rizikovej situácii a aj možným zdravotným následkom. Výbornými pomocníkmi na neosvetlenej vozovke sú pre cyklistov reflexná ochranná prilba, vesta alebo celoreflexný obal na batoh, vďaka ktorým je možné zvýšiť svoju viditeľnosť niekoľkonásobne. Bežci, ktorí sa pohybujú po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti by rovnako nemali zabúdať na svoju bezpečnosť a nosiť aspoň reflexnú pásku a to vždy na strane tela, ktorá je bližšie k vozovke.