Vyčerpaní z extrémneho leta? Energiu vám dodajú a imunitu posilnia citrónovník severu a podpňovka

Redakcia | 6. september 2024
Vyčerpaní z extrémneho leta? Energiu vám dodajú a imunitu posilnia citrónovník severu a podpňovka
foto: Pexels

Extrémne dlhé vyčerpávajúce horúčavy, aké nám prinieslo toto leto, môžu oslabiť aj imunitný systém. Aby ste nechytili prvú chrípku a aby vaše deti neprišli zo školy a škôlky už po pár dňoch choré, posilnite si imunitu už teraz overenou kombináciou prírodných látok.

Toto leto bolo pre mnohých z nás mimoriadne náročné

Dlhé obdobia horúčav mohli výrazne zaťažiť náš organizmus, čo sa prejavilo na únave, nedostatku energie a v niektorých prípadoch aj oslabení imunitného systému.

„Horúčavy môžu okrem iného zvýšiť produkciu voľných radikálov v tele, čo vedie k oxidačnému stresu. Oxidačný stres je stav, keď dochádza k poškodeniu buniek, proteínov a DNA, čo môže prispieť k rôznym chronickým ochoreniam a oslabeniu imunitného systému. Ten oslabuje aj nedostatok kvalitného spánku, keď sa organizmus vinou teplých nocí dostatočne nezregeneruje. V neposlednom rade k oslabeniu imunity vplyvom horúčav prispieva aj prirodzená nechuť do jedla, čo môže viesť k nedostatku vitamínov, minerálov a antioxidantov,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z TRIO lekárne Liberi.

Horúčavami vyčerpanému organizmu s oslabenou imunitou potom stačí už len málo a chytí prvý vírus. Dr. Jauschová upozorňuje, že práve v tomto období, keď prichádzajú chladnejšie dni, je dôležité zamerať sa na posilnenie imunity, aby sme boli pripravení čeliť prichádzajúcej sezóne prechladnutí a vírusových ochorení. 

Účinná podpora imunity prichádza z prírody

Skvelými spojencami pri regenerácii a posilňovaní imunity sú prírodné látky. Jedným z najsilnejších boosterov je betaglukán. V organizme aktivuje makrofágy, teda bunky, zodpovedné za ničenie škodlivých mikroorganizmov a tým posilňuje našu odolnosť voči vírusom. Na betaglukán sú bohaté najmä huby, zvlášť hliva ustricová

Nášmu telu však chýbajú enzýmy na efektívne spracovanie betaglukánu z prírodných zdrojov, preto prichádzajú na pomoc výživové doplnky. Odborníci odporúčajú zamerať sa pri ich výbere na množstvo betaglukánu v čistej forme. Aj na slovenskom trhu sa nachádza hliva ustricová s približne 118 mg betaglukánu v jednej kapsule, ktorá pochádza od kontrolovaných pestovateľov v Čechách, a tento doplnok je vhodný pre dospelých aj pre deti od 3 rokov.

Vedeli ste, že...?

Hliva ustricová má u nás množstvo ľudových označení, napríklad podpňovka, michoľak, hnedáčky, psie uchá, jelenice, pešterec.

Denne by ste museli zjesť veľké množstvo hlivy, aby to pokrylo potreby vášho organizmu. Foto: Shutterstock

Farmaceutka odporúča posilniť prirodzenú obranyschopnosť aj prírodným antibiotikom – rakytníkom, ktorý si pre svoj vysoký obsah vitamínu C získal názov aj citrónovník severu. Obsahuje však aj ďalšie prospešné látky, ako sú vitamíny A, E, K, flavonoidy, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré spolupracujú na ochrane buniek pred poškodením a podporujú celkové zdravie organizmu. 

„Kombinácia hlivy ustricovej a rakytníka vytvára dokonalú synergiu, ktorá poskytuje telu potrebné nástroje na obnovu a posilnenie imunity. Hliva svojimi imunomodulačnými účinkami pomáha aktivovať imunitný systém, zatiaľ čo rakytník poskytuje vysoké dávky vitamínov a antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú ich regeneráciu,“ dodáva doktorka farmácie Anna Jauschová. Pri výbere výživových doplnkov je vždy vhodné poradiť sa s lekárnikom, ktorý vám pomôže vhodne a správne vybrať a odporučí správne užívanie.

 

Rakytník má príjemnú chuť a plody plné zdraviu prospešných látok. Foto: Shutterstock

Pri posilňovaní imunity je však dôležité uvedomiť si, že hovoríme o posilnení celého systému, a nie len jednej časti, ako je to napríklad pri posilňovaní svalov. Pre správnu funkciu imunitného systému je nevyhnutná rovnováha a harmónia a preto okrem výživových doplnkov myslite aj na pravidelný pohyb vonku, dodržiavanie spánkového režimu, vyváženú stravu a tiež postupné otužovanie. Nečakajte, kým vás prekvapia prvé príznaky ochorenia – začnite podporovať a upevňovať svoju imunitu už teraz a pripravte sa na zdravú a energickú jeseň.