Opáľte sa zdravo a bezpečne: Tipy na leto plné slnka

Redakcia | 18. jún 2024
Opáľte sa zdravo a bezpečne: Tipy na leto plné slnka

Opaľovanie je prirodzený proces, pri ktorom sa v pokožke tvorí hnedý pigment nazývaný melanín. Melanín chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením zo slnka. Keď je pokožka vystavená slnku, bunky produkujú viac melanínu, aby sa ochránili. To vedie k stmavnutiu pokožky, ktoré nazývame opálenie.

Existuje mnoho rôznych typov opálenia, v závislosti od typu pokožky a množstva melanínu, ktoré produkuje. Ľudia so svetlou pokožkou sa zvyčajne opália rýchlejšie, ale sú aj náchylnejší na spálenie. Ľudia s tmavou pokožkou sa opália pomalšie, ale menej sa spália.

Opaľovanie môže mať určité benefity, ako napríklad:

  • Zvýšená produkcia vitamínu D: Slnko je hlavným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí,imunitný systém a celkové zdravie.
  • Zlepšenie nálady: Slnko môže pomôcť zvýšiť hladinu serotonínu, neurotransmitera, ktorý ovplyvňuje náladu.
  • Zníženie rizika niektorých typov rakoviny: Niektoré štúdie naznačujú, že mierne opaľovanie môže znížiť riziko vzniku rakoviny kože.

Avšak, nadmerné opaľovanie môže mať aj vážne negatívne dôsledky, ako napríklad:

  • Spálenie: Spálenie je bolestivý stav, ktorý môže spôsobiť začervenanie, opuch a pľuzgiere na pokožke.Opakované spálenie môže viesť k predčasnému starnutiu pokožky a zvýšiť riziko rakoviny kože.
  • Predčasné starnutie pokožky: UV žiarenie zo slnka môže rozkladať kolagén a elastín, bielkoviny, ktoré dodávajú pokožke pružnosť a pevnosť. To môže viesť k vráskam, ochabnutiu pokožky a pigmentovým škvrnám.
  • Rakovina kože: Rakovina kože je najčastejším typom rakoviny na Slovensku. Nadmerné opaľovanie je jedným z hlavných rizikových faktorov pre vznik rakoviny kože.

Je dôležité opaľovať sa zodpovedne a chrániť si pokožku pred slnkom. Prinášame vám niekoľko tipov pre bezpečné opaľovanie:

  • Obmedzte čas strávený na slnku: Vyhýbajte sa slnku v najhorších hodinách dňa (medzi 10:00 a 16:00).
  • Používajte opaľovací krém: Vyberte si opaľovací krém so širokospektrálnou ochranou s SPF 30 alebo vyšším a aplikujte ho rovnomerne na všetky exponované oblasti pokožky 20 minút pred pobytom na slnku a opakujte každé 2 hodiny, alebo častejšie, ak sa potíte alebo plávate.
  • Noste ochranný odev: Noste klobúk so širokým okrajom a slnečné okuliare, aby ste si chránili tvár a oči pred slnkom.
  • Vyhľadajte tieň: Hľadajte tieň v horúcich hodinách dňa, najmä, ak máte svetlú pokožku.
  • Neopaľujte sa v soláriu: Soláriá emitujú UV žiarenie, ktoré môže poškodiť pokožku a zvýšiť riziko rakoviny kože.

Dnes vám predstavíme produkty z radu Sundance, ktoré vám pomôžu dosiahnuť krásne a zdravé opálenie bez rizika spálenia:

Mivolis kapsuly na pokožku, 60 ks

Výživový doplnok s betakaroténom obsahuje rastlinné karotény, vitamíny a meď, ktoré udržiavajú pokožku krásnu a zdravú. Obsahuje betakarotén - provitamín vitamínu A, ktorý prispieva k udržaniu zdravej pokožky a meď, ktorá prispieva k zdravej pigmentácii pokožky. 

Mivolis Kapsuly na pokožku Karotén, 16,2 g trvalo výhodne nakupovať online | mojadm.sk

 

sundance krém po opaľovaní, 150 ml

Krém po opaľovaní je navrhnutý pre citlivú pokožku. Receptúra pre intenzívnu starostlivosť s prírodným Aloe vera, kyselinou hyalurónovou a panthenolom má upokojujúci účinok na slnkom namáhanú a suchú pokožku a podporuje pokles začervenania pokožky vyvolaného slnkom. Bez parfumu. Pravidelná aplikácia podporuje krásne, dlhotrvajúce opálenie.

SUNDANCE Krém po opaľovaní After Sun SENSITIV INTENSIV, 150 ml trvalo výhodne nakupovať online | mojadm.sk

 

sundance pleťová maska po opaľovaní, 1 ks

Pleťová maska poskytuje pokožke intenzívnu 48 - hodinovú hydratáciu. Výživná receptúra s glycerínom, Aloe vera a kyselinou hyalurónovou upokojuje suchú a slnkom namáhanú pokožku, rýchlo sa vstrebáva a nezanecháva mastný film. Výživný komplex účinných látok pôsobí dobre na mikrobióm pokožky. 

SUNDANCE Pleťová maska po opaľovaní After Sun, 1 ks trvalo výhodne nakupovať online | mojadm.sk

 

sundance opaľovací krém + tyčinka, 20 ml + 3 g

Ideálny na použitie na horách, pri cestovaní a vo voľnom čase počas letných, či zimných aktivitách. Širokospektrálne filtre UVA/UVB s OF 50 a vitamín E ponúkajú okamžitú a spoľahlivú ochranu pred spálením a pri pravidelnom používaní predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky. 

SUNDANCE Opaľovací krém 20ml + tyčinka 3g s OF 50, 20 ml trvalo výhodne nakupovať online | mojadm.sk

 

sundance sprej na opaľovanie, 200 ml

S  OF 50 obsahuje UVA a UVB filtre a poskytuje spoľahlivú vysokú ochranu pred spálením. Vodoodolný, nemastný, na pokožke zanecháva príjemný pocit. Pri pravidelnom používaní predchádza predčasnému starnutiu pokožky a pigmentovým škvrnám. Neobsahuje UV filtre octinoxate a oxybenzone. 

SUNDANCE Sprej na opaľovanie OF 50, 200 ml trvalo výhodne nakupovať online | mojadm.sk

 

sundance krémový gél na opaľovanie, 150 ml

Krémový gél sundance MED Ultra Sensitive OF 50 ponúka pokožke okamžitú vysokú ochranu ihneď po aplikácii. Ochrana pred slnkom je ideálna pre citlivé typy pokožky so sklonom k alergiám. Ľahká gélová textúra sa rýchlo vstrebáva bez lepenia. Vegan zloženie bez oktokrylénov, emulgátorov, parfumov a tukov. Spoľahlivo chráni pokožku pred spálením, zanecháva ju hydratovanú až na 24 hodín a okrem toho znižuje riziko podráždenia pokožky spôsobeného slnkom.

SUNDANCE Krémový gél na opaľovanie Med Ultra Sensitive OF 50+, 150 ml trvalo výhodne nakupovať online | mojadm.sk