S láskou k Zemi: Starostlivosť o pleť s nulovým odpadom + HOME MADE produkty, ktoré si zamilujete

Zuzana Horvath | 21. marec 2024
S láskou k Zemi: Starostlivosť o pleť s nulovým odpadom + HOME MADE produkty, ktoré si zamilujete

Dá sa to, keď má každý krém vlastný obal? Áno, ale prvom rade sa musíme zbaviť zmýšľania, že mať viac je vždy lepšie. A to je na tom to najťažšie...

Dnešné Zelené stránky budú možno ťať do živého, vzhľadom na to, že mnohí z nás si našli pod vianočným stromčekom plné darčekové tašky kozmetiky. Veď sa zíde, má dlhú trvanlivosť, väčšinou aj naozaj poteší. Úplne rozumieme aj tomu, aké obťažné je zaviesť do života rutinu starostlivosti o pleť, ktorá zahŕňa trošku viac ako len odličovanie pleti od mejkapu. Teraz vám ju chceme nabúrať a presviedčať vás, aby ste ju zase zmenili. Ešte to tak! Nebojte sa, starať sa o pleť šetrným spôsobom k prírode zahŕňa aj mať všetkých produktov o niečo menej.

Je viac naozaj viac?

Vo všeobecnosti medzi nami panuje presvedčenie, že viac je lepšie, a to naprieč rôznymi sférami. Viac peňazí, viac oblečenia, viac bytov, viac vitamínových doplnkov, ba dokonca viac priateľov. V tomto nastavení si kupujeme ďalší a ďalší krém na vrásky, ktorý by predsa len mohol pomôcť, a keď nič, tak aspoň pekne vonia. V podobnom nákupnom ošiali neraz zabudneme na to, že na poličke nám ešte zostalo pár takých, ktoré nie sú ani zďaleka prázdne. Pritom mať príliš veľa produktov, ktoré používate na pleť, je pre ňu len zaťažujúce a pokiaľ ich príliš často striedate, stresujete ju. Na otázku z úvodu vieme odpovedať už teraz. Menej je viac.

„Novoročné predsavzatie na rok 2024 by mohlo znieť – roztrieďte si kozmetiku. Zbavte sa produktov po záruke, tých, ktoré sú plné ropy alebo sú v nerecyklovateľných obaloch.“

Syndróm novej veci

Syndróm novosti vie byť opojný a opantávajúci. Nová vec na nás pôsobí ligotavo, lesklo a je náročné povedať, že niečo nepotrebujeme, pretože nám to súčasné ešte vyhovuje. Od rýchlej módy cez paletu sezónneho líčenia až po neustále sa zdokonaľujúcu elektroniku, svet marketingu, hra farieb a pútavých sloganov na nás poľujú ako mačky na myši. No novoročné predsavzatie na rok 2023 by mohlo znieť – roztrieďte si kozmetiku. Zbavte sa produktov po záruke, tých, ktoré sú plné ropy alebo sú v nerecyklovateľných obaloch. A keď už kupujete recyklovateľné obaly, tak ich, prosím, naozaj recyklujte.

Všetko končí na skládke

Celosvetový kozmetický priemysel každoročne vyrobí viac ako 120 miliárd obalov, z ktorých veľká časť nie je recyklovateľná. Ide o zložité vrchnáky, viacvrstvové škatule a celofán, ktoré končia na našich skládkach. Obaly, obaly, všade samé obaly. Mnohé sú pritom testované na zvieratách a iné sú, pre zmenu, takým chemickým koktejlom, že z nich štípu oči. Sme v civilizovanej spoločnosti, chodíme upravení a po kozmetike, skrátka, siahať budeme. Ak ale existujú výrobky, ktoré nespôsobujú na planéte vypálenú stopu a neuškodia ani vášmu organizmu, voľte radšej tie. Našťastie, už je aj ekologickej drogérie stále viac, a tak pokiaľ vám nesadne jedna značka, môžete siahnuť po druhej, ktorá je tiež eko alebo si produkty vyrobte sami. No najskôr...

...sa skamaráťte

Vaša pleť nie je vaším nepriateľom. Často sa o nej takto totiž vyjadrujeme. Príliš bledá, pehavá, veľa čiernych bodiek, posiata pigmentovými škvrnami, má jazvy, znamienka, bradavice, praskajú na nej cievky, je mastná alebo šupinatá a vždy je jednoducho vráskavá a stará. Starať sa o pleť neznamená, že si ju zamaskujeme alebo zmeníme od základov, ale že ju prijmeme a urobíme si z nej najlepšiu kamarátku. Namiesto nekonečného boja s mastnou pokožkou a preklínania svojich vyrážok ju začnite počúvať, venujte pozornosť tomu, čo potrebuje. Všetko začína tým, že spoznáte svoj typ pleti. Následne si na svoj typ pleti vyberajte len prírodné ingrediencie a celkovo zredukujte starostlivosť o pleť. Vyhnite sa aj bežným jednorazovým pomôckam, ako sú mejkapové obrúsky a odličovacie tampóny, ktoré vytvárajú veľa zbytočného odpadu.

Zvládnete to aj sami

Na ceste od komerčnej kozmetiky cez nákup výlučne prírodnej kozmetiky, si môžete uvedomiť, že to hravo zvládnete aj vy. Prírodná kozmetika má výhodu, že jej obsah je absolútne skvelý pre pleť a mnoho obalov sa dá recyklovať či dokonca vrátiť predajcom na opätovné naplnenie, no nestojí málo. Masky na pleť z medu a ovsených vločiek sme si miešali už ako malé dievčatá. Dnes budete pravdepodobne hľadať iné recepty na pleť, zaručene ich ale nájdete. Podelíme sa s vami o dve naše, ktoré si miešame najčastejšie.

Recept na masku na tvár: PRE JASNEJŠIU PLEŤ

Kto by si myslel, že tajomstvom rozjasnenia vašej pleti je tekvica? Práve ona sa používa v starostlivosti o pleť, pretože je nabitá alfa hydroxykyselinami na odlupovanie odumretých kožných buniek. Obsahuje tiež antioxidanty ako vitamín C a lykopén, ktoré rozjasňujú a chránia pleť. Ako na to? Zmiešajte štyri lyžice tekvicového pyré s jednou lyžicou bieleho gréckeho jogurtu. Nechajte zmes na pleti pôsobiť desať až pätnásť minút a potom ju opláchnite teplou vodou. Začnite s používaním tejto masky raz týždenne a pokračujte až dvakrát týždenne. Výroba nie je vôbec ťažká a je určite lacnejšia než tie z obchodu.

„Celosvetový kozmetický priemysel každoročne vyrobí viac ako 120 miliárd obalov, z ktorých veľká časť nie je recyklovateľná. Ide o zložité vrchnáky, viacvrstvové škatule a celofán, ktoré končia na našich skládkach.“

Recept na masku na tvár: PRE HYPERPIGMENTÁCIU 

Tmavé pigmentové škvrny sa zvyknú vytvárať ruka v ruke s vekom a zamaskovať ich mejkapom býva neraz náročná výzva. O tom, koľko stoja produkty na tento kozmetický neduh, nemusíme ani hovoriť. O čom ale rozhodne hovoriť treba, je kombinácia kurkumy spolu s citrónovou šťavou, ktoré sú fantastickými prísadami na zosvetlenie tmavých škvŕn. Masku z nich môžete použiť na celú tvár alebo iba na konkrétnu plôšku. 

Ako na to? 

Zmiešajte jednu čajovú lyžičku prášku z kurkumy s jednou čajovou lyžičkou citrónovej šťavy a s jednou až dvomi čajovými lyžičkami vody v miske. Môžete pridať aj med, pretože dodáva zmesi hustejšiu konzistenciu a tiež má antimikrobiálne vlastnosti. Vodu je možné vymeniť za obyčajný jogurt, aby sa tento recept zmenil na hustejší, exfoliačný recept vďaka kyseline mliečnej v jogurte. Variácie masky sú teda doslova vo vašich rukách.

Zmiešajte ingrediencie, kým sa nevytvorí pasta. Naneste ju na celú tvár alebo pomocou vatového tampónu na konkrétne problémové oblasti vašej pleti. Pasta by mala pôsobiť pätnásť až dvadsať minút, po ktorých ju zmyjete teplou vodou. Túto masku by ste mali používať raz týždenne a postupne sa prepracujete k jej používaniu trikrát až päťkrát týždenne.

Slivkový olej predĺži mladosť

Iste, kvalitné oleje v tmavom skle sa dajú pohodlne zakúpiť a je to určite lepšia voľba ako nápadne lacné produkty, ktoré k nám leteli cez pol zemegule. Ak zainvestujete do jedného kvalitného oleja, môžete zabiť jednou ranou viac múch. Taký slivkový olej nahrádza balzam na pery, pred fénovaním ochráni rozštiepené končeky vlasov, nebudete už viac potrebovať bázu pod mejkap, pretože slivkový olej to zvládne a žiadneho roztečenia sa báť nemusíte. Tiež zastúpi pleťový krém. Toto je ekologická cesta, ktorá jasne kričí, že veľa produktov nahradíte jedným. Máte predstavu, koľko je to ušetrených obalov? O tomto voňavom a výživnom oleji sa zvykne hovoriť, že predlžuje mladosť. Má v sebe dostatok antioxidantov a mastných kyselín, čiže skúste slivky zo záhrady okrem koláča zužitkovať i takto. Olej sa totiž vyrába z ich kôstok lisovaním za studena.

Maskara vyrobená doma?

Budete sa asi čudovať, ale nepotrebujete si kupovať ani mejkap, očné linky, tiene či púdre, všetky tieto dekoratívne kozmetické vynálezy si tiež dokážete pripraviť doma. Ak milujete dlhé mihalnice a efekt maskary, no neznášate hliník, alkohol, parabény alebo emulgátory, ktoré sa, bohužiaľ, nachádzajú vo väčšine z nich, potom vás asi potešíme. S použitím pár prísad si môžete vychutnať prirodzenú a jednoduchú maskaru, kedykoľvek budete chcieť.

„Nakupovať menej, skúšať si vyrábať aspoň niektoré produkty a uprednostňovať sklenené obaly či také, ktoré je možné vrátiť výrobcovi na opätovné naplnenie. To je ekocesta.“

Budete potrebovať:

Jednu čajovú lyžičku včelieho vosku, dve čajové lyžičky kokosového oleja, štyri čajové lyžičky gélu z aloe vera a aktívne uhlie alebo kakaový prášok na farbenie. Na miernom ohni povarte kokosový olej, včelí vosk a aloe vera, kým sa neroztopia. Konzistencia by nemala byť príliš vodová a po vychladnutí časť stvrdne, rátajte s tým. Odstavte z plameňa a preneste do malej misky. Pridajte do zmesi farebné prášky (uhlie či kakao), kým nedosiahnete požadovaný pigment.

Maskaru už stačí preliať do vlastnej uzavretej nádoby alebo najlepšie do vyčistenej starej fľaštičky z predchádzajúcej komerčnej maskary. Ak patríte medzi dámy, ktoré uprednostňujú farebné maskary, stačí použiť cviklový prášok pre červenú, ibištekový prášok pre purpurovú alebo matcha prášok pre zelenú. Možnosti sú skutočne nekonečné.

Dá sa vyrobiť aj vlastný rúž na pery?

Dá. Zabezpečte si jednu čajovú lyžičku včelieho vosku, jednu čajovú lyžičku bambuckého masla alebo kakaového masla a jednu čajovú lyžičku kokosového oleja. Vďaka nim bude mať rúž výbornú štruktúru, ktorá bude pery aj hydratovať. Ak chcete farebný rúž, stačí tento základ obohatiť. Červený odtieň získate pridaním 1/8 čajovej lyžičky prášku sušenej červenej repy alebo kvapky prírodného červeného potravinárskeho farbiva. Pridávajte pomaly. Hnedý odtieň získate pridaním jednej štvrtiny čajovej lyžičky organického kakaového prášku, štipky škorice alebo kurkumy.

Rozpusťte včelí vosk, bambucké (kakaové) maslo a kokosový olej v sklenenej nádobe bez veka v malom hrnci. V tomto stave pridajte ďalšie vyššie spomenuté prísady podľa toho, aký rúž chcete. Keď zmiešate všetky zložky, použite kvapkadlo a zmes prekvapkajte do tuby určenej pre rúže. Nechajte tuhnúť najmenej pol hodiny. Skladujte v chlade.

Už nekupujte mejkap

Poznáte mejkapy, v ktorých vám absolútne nedýcha pleť? Cítite sa ako natreté sekundovým lepidlom. Predstavte si, že aj mejkap si dokážete vyrobiť samy doma a vybrať si môžete, či chcete práškový alebo tekutý. Internet i literatúra vám budú v tomto smere veľmi nápomocné. Postup a ingrediencie sú nenáročné a neporovnateľne lacnejšie. Pokiaľ sa ale ani trošku nekamarátite s ručnými prácami, voľte kozmetiku, ktorá je ovenčená certifikátmi, ktoré deklarujú, že neboli poškodzované zvieratá, príroda a ani nebola zneužívaná ľudská práca. (Najspoľahlivejší je HCS. Prebieha pravidelná kontrola, audit výrobcu každé tri roky.)

V dokonalom svete by všetky kozmetické produkty boli udržateľné, šetrné k životnému prostrediu a bez škodlivých chemikálií a prísad. Ale, bohužiaľ, nie všetky sú vyrobené s ohľadom na sféry, na ktorých nám záleží, preto je podstatné nakupovať udržateľne. Mejkap sa prvýkrát objavil v starovekom Egypte, kde slúžil ako znak bohatstva. Je našou súčasťou odpradávna. Nakupovať menej, skúšať si vyrábať aspoň niektoré produkty a uprednostňovať sklenené obaly či také, ktoré je možné vrátiť slovenskému výrobcovi, aby ich znovu naplnil, to je ekocesta. Je to spôsob, ako byť krásnymi osobami navonok i v našom vnútri.