Máte novú prácu? Hlavne, ostante sami sebou!

Diana Mašlejová | 3. november 2016
Máte novú prácu? Hlavne, ostante sami sebou!

Nová práca – slovné spojenie, ktoré vzbudzuje vzrušenie, radosť, ale aj obavy, či strach. Chceme pôsobiť sympaticky, priateľsky, túžime sa osvedčiť, byť obľúbení, rešpektovaní a, samozrejme, spokojní.

Dá sa to vôbec? Je možné splniť očakávania nových kolegov, šéfa, seba samého a zároveň sa hneď na začiatku zapísať v očiach kolektívu ako ten správny človek a kolega? Ako na to v novej práci sme sa pýtali koučky Mgr. Márie Javorovej.

„Človek by si mal dať pozor, aby v prvý deň prišiel do práce včas a vhodne oblečený. Mal by sa snažiť ostať čo najviac sám sebou. Zbytočná snaha pôsobiť lepšie, akým v skutočnosti ste, môže mať opačný efekt.“

Hlavne ostať sám sebou

Začnime teda pekne po poriadku. Koučka Mária Javorová, ktorá sa problematikou zaoberá, radí, že „ešte pred nástupom do práce, či dokonca pred zaslaním žiadosti o zamestnanie je dobré, aby si človek upravil svoje profily na sociálnych sieťach tak, aby sa za ne neskôr nemusel hanbiť.

V rámci výberových konaní je bežné, že personalisti si kandidáta vyhľadajú na internete. Rovnako tak si nového kolegu vyhľadajú ľudia z pracovného kolektívu. Treba si dať pozor na to, že prvý dojem môže vzniknúť ešte pred osobným stretnutím.“

Vhodné je preto zamerať sa na obraz, ktorý vysielame svetu z prostredia webu a dať si pozor na prípadné prešľapy. Nezabúdajte na to, že profily na sociálnych sieťach sú verejné a môžu o vás prezradiť aj to, čo chcete, aby ostalo utajené.

Prvé dni v novom zamestnaní môžu byť trochu stresujúce, pretože je prirodzené, že chceme zapôsobiť v pozitívnom svetle. „Človek by si mal dať pozor, aby v prvý deň prišiel do práce včas a vhodne oblečený. Mal by sa snažiť ostať čo najviac sám sebou. Zbytočná snaha pôsobiť lepšie, akým v skutočnosti ste, môže mať opačný efekt.

Vhodnejšie je, ak vás na začiatku kolektív vníma radšej trocha v negatívnejšom svetle, pretože takýto prvý dojem sa dá časom ľahšie napraviť. Horšie je, keď sa budete pretvarovať, že ste priateľskejší, otvorenejší, žoviálnejší, či pracovitejší, než reálne ste. Takouto pretvárkou si sami nasadíte latku príliš vysoko. Tu vzniká riziko, že keď okolie odhalí vašu pravú tvár, bude sklamané.

Nová práca, nový šéf

Zo začiatku sa neodporúča dávať príliš najavo svoje sympatie nadriadenému, kolegovia si to môžu interpretovať ako prílišnú snahu získať si jeho pozornosť.

Ak vás napríklad nadriadený vyzve vyjadriť svoj názor na nejaký konflikt hneď v prvý deň, je dobré to oddialiť so slovami, že je na to ešte priskoro a radi sa k tomu vyjadríte až po hlbšom pochopení situácie. Netreba sa za každú cenu stavať na stranu nadriadeného,“ vysvetľuje koučka a dodáva, že „v ceste vytvoriť si korektné vzťahy s kolegami nám môže pomôcť aj humor.

Humor však treba používať opatrne, najmä v situácii, keď je človek v práci nový a nevie, akú hranicu môže prekročiť. Nesnažte sa vtipkovať, napríklad na účet východniarov, ak neviete, či váš kolega či nadriadený nie je práve z Michaloviec, alebo nemá manželku z Košíc.“

Týchto chýb sa v novom zamestnaní vyvarujte