Našli ste svojho pána Božského? A ste šťastná?

Zuzana Vrecková; spolupráca s: PhDr. Miroslava Muráriková | 10. júl 2017
Našli ste svojho pána Božského? A ste šťastná?

Mr. Big, v preklade Pán Božský, je ideál. To, že spĺňa základné nároky na to, aby ste mu vôbec dali šancu, je prirodzené. No dáva vám omnoho viac.

„Pokiaľ je dobýjaný muž tzv. „Pán Božský“, tak zväčša ide o čítankovú ukážku narcistickej poruchy osobnosti, teda muža, ktorý je navonok charizmatický, vždy dobre oblečený s výborným spoločenským vystupovaním, ale na druhej strane, s neúmernou potrebou sebapotvrdzovania spojenú s neschopnosťou zážitku lásky voči druhej osobe.

Intelektovo funguje veľmi dobre, ale emocionálne a osobnostne je v kategórii nezrelých jedincov. Keďže sa patológie krásne priťahujú, tak tu sa v prirodzenom výbere hľadá spojenie „Pána Božského“ so ženou, ktorej najvýraznejším špecifikom je veľmi nízke sebavedomie a takmer žiadna sebaúcta. Môže byť krásna, môže byť „múdra“, ale spájať ich bude osobnostná nezrelosť,“ hovorí pani Muráriková.

Čítajte tiež: Po akých ŽENÁCH túžia MUŽI?

Naozaj pán Božský?

Je to muž, ktorý vás nadpozemsky priťahuje a vy s tým neviete nič robiť. Tento muž s vami nemôže byť, pretože žije v Amerike, bojí sa reálneho vzťahu, alebo je ženatý. Vaše racio jasne vyhodnocuje situáciu ako nezmyselnú, no napriek tomu v nej zotrvávate. Priťahuje vás. Túžite po ňom. Chcete vystúpiť z toho bludného kruhu a nájsť si normálny, pokojný a perspektívny vzťah, no nejde to.

Svojho Pána Božského má aj Zita. „Môj Mr. Big je ženatý a má deti. Často sa pre to trápim, lebo spolu nemôžeme tráviť toľko času, ako by som chcela. No sme spriaznené duše. Pri každom stretnutí nám z očí šľahajú iskry.

Aj keď sme spolu málo, dávam mu viac ako jeho žena, ktorá je s ním častejšie. Je to veľmi ťažký vzťah, no viem, že v perspektívnych vzťahoch nezažijú partneri ani polovicu toho, čo máme my dvaja. A tiež viem, že za mnou nikdy neprestane chodiť. Racio ho drží doma, no city ho posielajú za mnou.“

Ktorý typ mužov oslovil vás? Po týchto mužoch ženy túžia. 

Šťastná verzus nešťastná

„Takýto muž je ako čierna diera, vyžaduje obdiv, ktorý pohlcuje od mnohých žien, ktoré zostávajú okolo neho ako trosky. Pokiaľ má jednu stabilnú ženu, tak vonkajším viditeľným znakom býva jeho žiarivosť a jej postupné pustnutie,“ dodáva pani Muráriková.

„Zamilovanie je prejav permanentného záujmu, ktorý je intenzívny. Je spojený s túžbou, ktorá môže byť aj drásajúca a bolestná, ale pri zamilovanosti sú vždy prítomné intenzívne pozitívne city. Túžba po nedosiahnuteľnom môže prerásť do posadnutosti, čo má skôr črty nutkavej závislosti,“ tvrdí psychologička.

Mohlo by vás zaujímať: Prvá spoločná dovolenka ako test na zistenie životnosti vášho vzťahu

Nedostupnosť vs. osudovosť

Niektoré páry sú také. Opakovane sa k sebe vracajú aj napriek vzdialenosti, manželstvu, vekovému rozdielu či rasovej príslušnosti. Akoby boli dve chýbajúce puzzle, soľnička a korenička, či olympijské kruhy, ktoré nejde rozdeliť.

Prečo to tak je? Baví nás hra na mačku a myš? Je to osud, alebo si to všetko nahovárame? Podľa psychologičky sa „niektoré páry k sebe vracajú z dôvodu silne pretrvávajúcej vášne alebo nejakej inej spojitosti, a to aj napriek tomu, že spolu fungovať nedokážu alebo ich spolužitie je trápením. Či práve toto trápenie je to puto, čo ich spája, pretože má silný emocionálny náboj.“ 

„Bola som presvedčená, že mám svojho Božského. Dala by som zaňho aj život, no skončil to. Po roku v depresii som stretla Kuba. Som opäť šťastná ako nikdy predtým. Prosím vás, nestrácajte čas a nelipnite na jednom mužovi, ktorý vám nedáva to, čo potrebujete. More je plné rýb.“ Natália (25)

„Som matka a manželka. Necítim k nemu veľkú lásku, skôr je to zvyk a spomienky, no nevzdám sa ho. Nechcem niečo ukončiť a budovať odznova, už nemám 20 rokov. Viem, že chodí za inými, no máme malé deti, nezostáva mi nič iné, len robiť zo seba „slúžku“. Mária (38) 

Samozrejme, muži majú tiež svoje femme fatale, ktoré im vedia poriadne zatočiť hlavu aj v strednom veku, a pre ktoré sú ochotní riskovať všetko, čo doteraz vybudovali. Nepochybne je v každom príbehu veľa chémie, vášne, iskier, súzvuku, a v mnohých prípadoch i veľa, veľa lásky.

Ale skúsme si položiť otázku: Bol by Pán Božský pre nás božský, aj keby bol náš? Nie je to náhodou tak, že snívať o Porsche je krajšie ako ho mať? Nikto vám nedá do rúk príručku, v ktorej nájdete zásady fungovania správneho vzťahu, ktoré aplikujete a všetko bude dokonalé.

Nikto vám ani nedá záruku, že vzťah, ktorý vyhasol, niekedy znovu zapálite. Nikto, len vy sama viete, ktorý vzťah zmysel má a ktorý nie. A tiež, v akom pomere je počet sĺz a smiechu.

Na záver treba len dodať, že láska hory prenáša a trpezlivosť znamená dovoliť životu, aby išiel vlastným tempom. Tak sa nevzdávajte, pretože tí praví k sebe vždy cestu nájdu.

Spriaznené duše totiž nie sú mýtus a potvrdila nám to aj klinická psychologička a psychoterapeutka Miroslava Muráriková: „Spriaznené duše existujú a sú ako nekontrolovateľné magnety navzájom priťahované do jednotného súzvuku a vzájomného spolufungovania.“

Mohlo by vás zaujímať: Ako vnímajú sex na jednu noc muži a ako ženy?