LEPTÍN: ako ovplyvňuje mechanizmus hladu a nasýtenia?

Vlado Zlatoš, SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 28. september 2017
LEPTÍN: ako ovplyvňuje mechanizmus hladu a nasýtenia?

Tento hormón nie je taký známy ako napr. testosterón, inzulín či rastový hormón, no paradoxne, ide o najvplyvnejší hormón v našom tele. Je najväčším generálom, ktorého vplyvu sa podriaďujú nielen bunky, ale aj všetky ostatné hormóny a dokonca aj mozog.

Na vrchole celej metabolickej kontroly stojí leptín a jeho vplyv na celé telo. Je to také čudné, ale leptín produkuje iba vaše tukové tkanivo. Tento hormón dáva „príkazy“ vášmu mozgu, kedy má spustiť pocit hladu, koľko treba zjesť potravy, a to najdôležitejšie – kedy prestať jesť.

Čítajte tiež: Čo sa deje vo vašom tele, keď sú STRESOVÉ HORMÓNY v akcii?

Leptín je dôležitý aj z pohľadu celkového fungovania tela, pretože ovplyvňuje aj iné kritické telesné funkcie, ako napr. cirkuláciu krvi, tvorbu nových kostí, regulovanie teploty, má vplyv na reprodukciu a mnohé ďalšie dôležité funkcie.

V prípade, že ženské telo produkuje príliš málo tohto hormónu (ak má žena menej ako 13 % telesného tuku), zastavuje sa menštruácia. Tento stav zažívajú anorektičky či bulimičky, ktoré experimentujú s výživou, až napokon ich stav prerastie do psychickej poruchy.

V zahraničných, najmä súkromných medicínskych centrách (tých lepších) sa množstvo leptínu meria krvným testom (nalačno ráno po zobudení). U nás o tomto meraní niet chýru, ani slychu a asi si budeme musieť ešte pár rokov počkať.

Bude vás zaujímať: Máte nadbytok tuku? Preč s ním! Inak si koledujete o problém.

Signály leptínu

Množstvo nameraného leptínu, ktorý vyprodukujú tukové bunky, nám hovorí o tom, nakoľko správne funguje celé telo.

Ak vaše telo produkuje príliš mnoho leptínu, znamená to, že váš organizmus (a všetky hormóny) nefunguje správne, ste príliš často neprirodzene hladný, dokonca rýchlejšie starnete a samotný proces chudnutia sa stáva prakticky nemožný.

Naopak, nízke množstvo tohto hormónu znamená, že tkanivá sú na signály leptínu veľmi citlivé a tento hormón vykonáva svoju prácu dobre.

Mohlo by vás zaujímať: Ako schudnúť bicyklovaním?

Lenže leptín nekontroluje len mechanizmus hladu a nasýtenia. Tiež vášmu telu (resp. všetkým tkanivám a mozgu) káže, kedy sa má spaľovať tuk, alebo naopak, priberať nové zásoby podkožného tuku. A toto už zaujíma azda každého z nás.

Ak sú signály leptínu vnímané správne, mozog aj ostatné tkanivá v tele dostávajú signály, že zásoby podkožného tuku sú plné a teraz nastal čas na ich spaľovanie.

Ak sa tento zdravo fungujúci mechanizmus naruší nesprávnou výživou (najmä vysokým príjmom sacharidov a konzumáciou jedla v čase, keď ešte nepociťujete hlad), tukové tkanivá začnú produkovať stále viac leptínu a vaše tkanivá i mozog budú stále menej schopné počúvať jeho signály.

Isté centrá mozgu sa jednoducho začnú „otupovať“ a prestanú byť na jeho príkazy citlivé (rezistencia). Pričom leptín produkovaný z tukového tkaniva stále signalizuje dostatok zásob, ale mozog tieto signály už nie je schopný správne vyhodnotiť. V preklade to znamená, že váš mozog je služobníkom podkožného tuku.

Váš tuk dáva rozkazy mozgu prostredníctvom leptínu a ten plní jeho rozkazy. Ak sa táto komunikácia začne deformovať, zmätený mozog dáva celému telu zmätené príkazy: „Buď hladný, jedz viac a ukladaj viac podkožného tuku.“

Ešte treba podotknúť, že citlivosť celého tela na to, čo „hovorí“ podkožný tuk, drastickým spôsobom ovplyvňuje kvalitu celého života. Kontrola tela prostredníctvom medikamentov a iných zákrokov (napr. liposukcia, krátkodobé diéty, či obmedzovanie energetického príjmu a iné) nie sú riešením. Leptín dokážete kontrolovať iba tým, čo konzumujete práve teraz z vášho taniera. Aké jednoduché, však? 

FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.compodľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov - expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.

Mohlo by vás zaujímať: Prepojenie stresu s krvnými skupinami