ANÉMIA (málokrvnosť) - kto je najviac ohrozený?

Miroslava Miková | 4. júl 2017
ANÉMIA (málokrvnosť) - kto je najviac ohrozený?

Časy, keď sa bledá pokožka považovala za príťažlivú, sú dávno preč. Aktuálne je jedným z príznakov málokrvnosti, ktorý nás upozorňuje na to, že s naším telom nie je niečo v poriadku.

Ak úroveň hemoglobínu v litri krvi poklesne v tele ženy pod 120 g a u muža pod 130 g, zvyčajne hovoríme o anémii. Málokrvnosť sa diagnostikuje z krvného obrazu a je sprevádzaná príznakmi ako bledosť, únava, podráždenosť, búšenie srdca, vypadávanie vlasov, poruchy koncentrácie alebo studené končatiny.

Čítajte tiež: Krvný obraz ako bežné krvné vyšetrenie. Čo o vás povie a ako mu porozumieť?

Za najčastejšiu príčinu ochorenia, ktoré trápi veľkú časť populácie, je považovaný nedostatok železa a ďalších látok, ktoré sa podieľajú na tvorbe erytrocytov, teda červených krviniek. Najčastejšie sa jedná o vitamín B12, kyselinu listovú, ale napríklad aj bielkoviny.

Anémia - kto je ohrozený najviac?

Za vznikom anémie môžu byť aj väčšie straty krvi po úrazoch alebo u žien pri silnej menštruácii. „Najviac náchylnou skupinou ľudí, ktorí trpia anémiou, sú jednoznačne ženy. A to hlavne tehotné, fyzicky pracujúce a v najohrozenejšej skupine sú aj ženy športovkyne.

V mojej praxi sa stáva, že športovci, a hlavne profesionálne športovkyne, začnú v určitom období pociťovať závraty, zníženie výkonnosti, pocity únavy a ďalšie negatívne aspekty obmedzujúce výkon, ktoré si nevedia samy vysvetliť.

Avšak, po doplnení železa do stravy sa príznaky anémie odstránia. Z tohto dôvodu je dôležité, aby bolo železo súčasťou stravovacieho režimu, najmä u anemických športovcov. Platí pravidlo, že čím sa záťaž (hlavne kardio) zvyšuje, tým by sa mala väčšia pozornosť venovať príjmu železa,“ vysvetľuje výživový poradca Ing. Libor Javro.

Mohlo by vás zaujímať: Diéta podľa krvných skupín - 1.časť

Málokrvnosť potrebuje zmenu jedálnička

malokrvnosť, ženia, ovocie, zdravá, fit

Je pravda, že za vznikom anémie môžu byť aj iné príčiny, no v každom prípade je kľúčová zmena stravovacích zvyklostí. Nevyhnutné je konzumovať nielen viac potravín bohatých na železo, ale aj ďalšie živiny.

„Ak napríklad hovoríme o málokrvnosti spôsobenej nedostatkom železa, je dôležité si uvedomiť, že spolu so železom treba prijať aj vitamín C, ktorý napomáha celkovému vstrebávaniu železa,“ radí Ing. Libor Javro.

Dôležitá je tiež správna úprava potravín. Ak sa rozhodnete pre zvýšenú konzumáciu surovej zeleniny, ako napríklad brokolice, je lepšie pripraviť ju krátko v pare, pretože podľa vedeckých štúdií je práve vtedy železo lepšie využité.

Pri semenách a strukovinách sa odporúča využiť proces klíčenia.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?