Obuv nielen na okrasu - ako si správne vybrať?

Diana Mašlejová | 29. júl 2019
Obuv nielen na okrasu - ako si správne vybrať?

Topánky krásne, topánky módne, topánky pohodlné – možno sa väčšmi riadite vkusom a možno pohodlím. V prípade športových aktivít (a zaraďujeme sem aj chôdzu) by mal byť našou vôdzkou ešte jeden prívlastok navyše – topánky zdravé.

Kvalitná obuv sa totiž stáva prevenciou úrazov. Nekvalitná však môže zraneniam dopomôcť. V prípade, že ste výber vhodných topánok dlhodobo zanedbali, je namieste posvietiť si na to, prečo by ste to mali napraviť.

Naboso? Má to svoje „ALE“

Bolo by skvelé nasledovať našich starých predkov a chodievať naboso. Je to vynikajúci spôsob, ako masírovať päty, prirodzene spevňovať chodidlo, rozvíjať funkciu klenby, učiť chodidlo rovnomerne prenášať hmotnosť tela, ako aj predchádzať vzniku haluxov a iných deformít. Má to však svoje ALE.

Chôdza naboso po piesku alebo kamienkoch na pláži, či na záhrade pri horskej chate, je čosi celkom iné, ako chôdza naboso po betóne v meste.

Tvrdý a neprirodzené rovný povrch môže v spojitosti s nechránenou pätou chodidlu skôr ublížiť, ako pomôcť. Len ťažko nájdete ortopéda, ktorý by vám túto prax vyvracal. Športovať naboso? Beach volejbal, ľahký beh v teréne, bedminton na záhrade? Áno – vtedy je tento typ aktivity vítaný a má mnohé zdravotné benefity pre chodidlo aj pohybový systém. Avšak bežať naboso po chodníku, dokonca ani skákať naboso doma na tvrdých parketách, rozhodne nie je to pravé orechové.

Kvalitná obuv je skrátka alfou omegou zdravia, funkčnosti a udržateľnosti vášho kostrosvalového aparátu. A nejde pritom iba o samotné chodidlá. Dopady a spôsob, akým chodíme, skáčeme, rotujeme, sa prenáša cez nohy až do chrbta. Z dlhodobého hľadiska tak môže nesprávna technika chôdze a dopadov chodidla značne ohroziť bezpečnosť a benefity pohybových aktivít. Dbať na správny výber topánok rozhodne stojí za to.

Bežecká obuv

Zranenia pri behu nie sú len akútne, ako to často býva pri dynamických indoorových športoch (tenis, bedminton, aerobik), ale pochádzajú tiež z dlhodobého preťažovania, nesprávnej techniky, či nevhodnej obuvi. Jedným z dôležitých faktorov kvalitnej bežeckej obuvi je dostatočne flexibilná špička, ktorá chodidlu zabezpečuje kvalitné „pérovanie“ dopadov. Dôležité je aj zmäkčenie a flexibilita v strednej časti podrážky, ktorá prináša klenbe podstatnú variabilitu pohybu.

Názory na bežeckú obuv sa začali v posledných rokoch rôzniť a prešli cez minimalistické až po maximalistické, vysoko funkčné tenisky. Rozdielne názory majú aj samotní tréneri. Zatiaľ čo niektorí preferujú jednoduchosť, iní zastávajú názor, že výber bežeckej obuvi závisí od viacerých faktorov. Hmotnosť, povrch, ale aj druh behu sú rozhodujúcimi aspektmi, podľa ktorých by sme sa v predajni mali riadiť.

Mnohí tréneri odporúčajú zakúpiť si bežecké tenisky o pol čísla väčšie. Beh, a to najmä vytrvalostný, kladie vysoké nároky na priestor. Chodidlo sa v rámci pohybu prirodzene posúva a hýbe. Cieľom nie je ho celkom zafixovať (veď v trekových topánkach by sa nám bežalo poriadne ťažko), prioritou je odpruženie. Lenže v rámci niekoľkokilometrových tratí hrozí aj poranenie samotnej kože, preto je pre istotu vhodnejšia istá „vôľa“ v topánke.

Halová obuv

Činnosti ako aerobik, tenis, bedminton, squash, či iné indoor športy sa vykonávajú na špecifickej podlahe. Všetky zahŕňajú bočné a prudké pohyby, pre ktoré je potrebné mať pripravené vhodné tenisky. Môžete dať prednosť konkrétnym halovým modelom, alebo si u predajcu overiť, či daná obuv poskytuje takzvanú bočnú podporu, a teda, či je na bokoch spevnená a zároveň pružná. Úrazy ako podvrtnutia sú pomerne častou komplikáciou, ktorá pri indoor športoch nastáva. Pružnosť v špičke je tiež pomerne dôležitým aspektom, aj keď je o čosi menšia ako pri bežeckej obuvi.

Vychádzková obuv

Obuv na prechádzky, ale aj pre každodennú (pokojne aj niekoľkokilometrovú) chôdzu je, zdá sa, najmenej náročným typom. Aj tu však treba zohľadniť niektoré parametre. Podobne ako pri behu, smeruje aj pri chôdzi naše chodidlo dopredu (a nie do strán ako pri dynamickejších športoch). Pružná špička je preto dobrou voľbou, avšak mala by byť o čosi menej flexibilná ako pri bežeckej obuvi. Spevnená podrážka, takzvaná medzipodrážka v prednej časti chodidla a pod pätou, vám zase zaručí dobrú oporu pri chôdzi po betóne.

Prechádzať sa po horskom teréne a po mestských chodníkoch je totiž poriadny rozdiel. Tvrdý a pre chodidlo neprirodzený povrch mesta vyžaduje „ortopedickú“ obuv a neraz aj špeciálne vložky, ktoré zabraňujú napríklad vzniku haluxov, či padnutiu klenby (plochonožia).

Správna vychádzková obuv má mierny sklon, ktorý dovoľuje sily preniesť viac dopredu, do špičky.

Pri dlhšej chôdzi (zvlášť po rovine a mestskom teréne) sa telo správa tak, že sa naváža dozadu a hlavné otrasy vyrovnáva pätou, od ktorej sa dopad prenáša až do chrbta. Správne klenutá obuv spolu s vhodnou technikou chôdze (nerobíme si srandu, technika chôdze je azda najviac podceňovanou pohybovou technikou) je balzam je pre celý pohybový aparát.

Turistická obuv do náročnejších terénov

Aj tú najkrajšiu vysokohorskú túru vám dokážu poriadne znepríjemniť otlaky a pľuzgiere. Dôvodom ich vzniku je citlivejšia a jemnejšia koža, ale aj nesprávna obuv. Náročný terén je takisto skúškou pre vašu obratnosť a flexibilitu chodidiel. Dobrá a pevná topánka vie byť v tomto smere skutočnou prevenciou pred častými náhlymi úrazmi. Pokiaľ preferujete lesné cesty bez väčších prevýšení v menej náročnom variante, typ hiking je pre vás to pravé.

Túto obuv si navyše môžete dať aj v jeseni do mesta.

Trekové typy sú už určené do ťažších terénov a majú preto hrubšiu, vyvýšenú a tvrdšiu podrážku. Čaká vás celodenné chodenie s poriadne ťažkým batohom na chrbte? Kamenistý, striedajúci sa terén vyžaduje to najpevnejšie a najistejšie. Do tejto kategórie patria topánky typu backpacking. V prípade, že holdujete jednoduchému lezeniu, potrebujete topánky s pevnou špičkou (nemusia však byť príliš vysoké). Dobrým modelom bude approach. Pre náročnejšie lezenie a skúsených lezcov sa viac hodí vysokohorský model, pri ktorom je najdôležitejšia prepracovaná fixácia členka a odolný materiál.