Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Ako schudnúť min.30 kg...

    , Autor: katka-2709

    Dobrý deň, veľmi rada by som chcela schudnúť minimálne 30 kg aj viac. Nemám ale pevnú vôľu :-(, ale veeeľmi chcem. Viem , že chcieť nestačí, že je to málo, ale ako sa prinútiť, ako sa dokopať k tomu , aby som začala konečne konať. Mám hororová BMI /40/. dočítala som sa, že pOdľa mojej krvnej skupiny AB by som nemala jesť mäso. Mohla by som začať diétu s tým, že na začiatok napr. prestanem jesť mäso ??

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem :)
    Pevná vôľa je v tomto základ, by som povedala. Rozhodnutie schudnúť, odhodlanosť , pevná vôľa vydržať a pozitívne myslenie :) Počas chudnutia nie je všetko vždy super a ružové a práve vo chvíľach, kedy máte možno krízu alebo nemáte náladu ďalej pokračovať, lebo váha stojí.

    Pri teórii krvných skupín ide o antigény. Krvná skupina AB je akousi zmesou skupín A a B a preto nie je možné stravovať sa podľa jednej alebo druhej, keďže nevhodné potraviny pre jednu môžu byť zároveň vhodné pre druhú skupinu. Alebo ľudia s krvnými skupinami A a B nemôžu jesť nejakú potravinu, ale AB-čkari si ju kľudne môžu dopriať. Napríklad paradajky - ani krvná skupina A ani B nemôžu paradajky kvôli lektínom v nich, avšak AB krvná skupina s nimi problém nemá.

    Práve kvôli príbuznosti s A skupinou je odporúčané (najmä pri znižovaní hmotnosti) ubrať na konzumácii mäsa. Súvisí to s genetikou - pre ľudí s krvnou skupinou A je typický nízky obsah žalúdočnej kyseliny, čo sťažuje trávenie mäsa. Síce teda ste geneticky naprogramovaná tráviť mäso ako skupina B, ale neviete ho dobre tráviť ako skupina A. A teda sa váhovému prírastku prisudzuje aj zvýšená konzumácia mäsa.

    Teda áno, ak sa chystáte pustiť do chudnutia, nemusíte vylúčiť úplne mäso, avšak nepreháňajte to s jeho konzumáciou a uľahčujte telu trávenie. Teda ho kombinujte so zeleninou :) A určite uprednostňujte mäso morčacie, králičie, poprípade jahňacie či baraninu. Bravčovému, hovädziemu a kuraciemu sa vyhýbajte čo najviac :) Nezabúdajte aj na ryby.

    Okrem krvnej skupiny by som sa sústredila ešte na metabolický typ a aj podľa neho si upravila stravu :) Minimálne kvôli podielu bielkovín, sacharidov a tukov v strave.