Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Kortykoidy

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Rada by som sa poradila. Celý život bojujem s váhou a kilami. Nie je dieta a ani lieky, ktoré by som nepoznala a nevyužila. Až som sa dostala na váhu 110 kg. Následne som si si dala spraviť sllev resekciu žalúdka, kde dom do dvoch rokov schudla na 59 kg. Ale stále som nebola spokojná, až som sa ocitla na liečení - anorexia. Som rok po liečbe. V Januári som dostala obojstranný zápal pľúc s otravou krvi. Boli mi nasadené kortikoidy Prednison, z ktorých som pribrala 20 kg. Som nešťastná aj keď viem, že mi zachránili život. Mám 42 rokov a nechcem byť takáto. Teraz vážim 77,6 kg.
    Prosím o radu v oblasti stravovania. Ak sa dá. Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem.
    Navrhla by som Vám, aby ste navštívila niektorú z našich pobočiek. Je potrebné upraviť vašu stravu aj v súvislosti s liekmi, ktoré beriete. Áno, pri užívaní hormónov, u Vás konkrétne Prednisonu, pozorujeme zvýšenie hmotnosti. Preto je dôležité mať vyvážený jedálniček a chodiť pravidelne na kontroly k lekárovi (dávka liekov sa upravuje podľa aktuálnej potreby).

    Konkrétnu stravu Vám takto neviem poradiť. Je potrebné, aby som poznala Váš aktuálny jedálniček a hlavne zloženie tela, tela podiel aktívnej svalovej hmoty, množstvo vody v organizme (prípadne s ňou spojené zadržiavanie vody, čo sa často vyskytuje pri užívaní kortikosteroidov), životný štýl a pod. Takisto je potrebné pozrieť sa aj na minerálovú a vitamínovú disbalanciu.

    Ak by som Vám napísala vzorový jedálniček, bolo by to naozaj iba "strieľanie na slepo" alebo všeobecné rady typu: vyvážený príjem a výdaj, dostatočný príjem sacharidov, tukov, bielkovín,.. atď.

    Odporúčam Vám navštíviť niektorú z našich pobočiek (zoznam nájdete tu: https://www.svet-zdravia.sk/pobocky), kde Vám budú tieto, a mnohé ďalšie parametre, zistené. Tiež by som navrhla nechať si urobiť biochémiu krvi.

    Keďže ako sama píšete, s váhou bojujete dlhodobo, nemôžeme očakávať výsledky do pár dní alebo týždňov. Bude potrebná dávka odhodlania a trpezlivosti, aby sa dostavil želaný efekt. Je potrebné zamerať sa najskôr na dosiahnutie optimálnych "vnútorných hodnôt", aby sa prejavilo aj chudnutie :)