Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • ako spravne chudnut

    , Autor: carol

    dobry den. rada by som vas poprosila o radu, ako spravne schudnut bez deficitu zivin. mam 34 rokov, 165cm a 60kg. rada by som schudla 5kg. za 5 tyzdnov som z vahy 65kg schudla na 60kg, no pocas dalsich 3 tyzdnov sa chudnutie uplne zastavilo, naopak mam pocit, ze som este pribrala. stravujem sa 5x denne v priblizne rovnakych casoch, vzorovo asi takto - 10:00 1banan+1avokado (1/4mango, 1pomaranc, 1/4apaya) 12:00 chia semienka+kokosove mlieko+goji+1/4ananas 14:00 grilovana ryba+1cuketa+salat, 2paradajky, 1paprika, 1uhorka, pripadne miesto ryby tuniak vo vlastnej stave, olivy 16:00 kukuricne alebo ryzove suchare+zelenina(spargla, uhorka, paradajka), hrst mandli a goji, 18:00 cicer, dusena zelenina (1cibula, 1/2baklazan, 1cuketa, 1paprika, 1paradajka), pripadne cicer+zeleninovy salat. pouzivam v malom mnostve olivovy olej do salatov a pod. v prvych 5 tyzdnoch mi toto stravovanie vyhovovalo, nepocitovala som uz vecer hlad, ale v poslednych troch tyzdnoch mam doslova mucive vecerne a nocne pocity hladu, nepomaha mi napit sa, vacsinou ho zazeniem mrkvou alebo uhorkou, paradajkami, kukuricnym sucharom. pridala som fyzicku aktivitu, takze je mozne, ze telo potrebuje viac energie z jedla, ale obavam sa, ze pri zvacseni porcii uz neschudnem vobec, kedze uz teraz chudnutie stagnuje. kazdopadne evidentne robim niekde v stravovani chybu, kedze hlad je v noci naozaj neznesitelny. cca 4-5x tyzdenne po ranajkach kracam hodinu rychlou chodzou/cca6km/, poobede kratke cvicenie - 2x10 brusakov, 2x10 klikov - viac nevladzem. vecer kratka prechadzka. svaly na nohach mam pomerne silnejsie, od prirody mam nohy svalnatejsie a aj rychlejsie sa mi tvori svalova hmota, ktora vsak vytvara vizualne opat dojem hrubych stehien, comu by som chcela predist. svaly na bruchu a rukach som v poslednych rokoch zanedbavala, preto je pre mna 20 brusakov a 20 klikov momentalne vykon na hranici unisnosti. priberam rovnomerne do celeho tela a rovnako aj chudnem. tuk sa najviac usadza v oblasti vnutornych stehien, na bruchu, bokoch a viditelne na tvari. denne vypijem priebezne cca 3litre vody/nesladeneho caju, vecer cca 3x do tyzdna 2 pohare vina. iny alkohol ani napoje nepijem. nechcela by som schudnut rychlo, nezdravo a s jojo efektom, preto vas chcem poprosit o pomoc pri skladbe jedalnicka a pohybu. velmi pekne vam vopred dakujem za radu a prajem prijemny den.

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Už na prvý pohľad vidno, že Vám v jedálničku chýba zdroj komplexných sacharidov a máte vysoký príjem jednoduchých cukrov v podobe ovocia. Takisto príjem bielkovín máte veľmi nízky. Toto sú základné dôvody prečo nechudnete. Telo nemá dostatok živín a preto najskôr prišlo chudnutiu, ako reakcia organizmu na nedostatok živín, teraz si to telo pýta nedostatkom energie a hladom. Navyše ste pridala aj pohyb a to si vyžaduje energiu navyše.

    Pri chudnutí samozrejme platí zásada, že výdaj má byť vyšší ako príjem. U Vás však dochádza k veľkému výdaju a nedostatočnému príjmu, kedy nepokryjete ani základné potreby. Je potrebné pridať do jedálnička bielkoviny a komplexné sacharidy. Namiesto suchárov by som určite radšej uvítala poriadny sacharid v podobe pohánky, quinoy, pšena, poprípade ryže či batátov. Nehovorím, že na obed musíte mať vždy prílohu, ale nie je ani vhodné mať niekoľko týždňov bez príloh na obed a večeru a v podstate ich nahradiť suchármi na olovrant.

    Určite sa teda v prvom rade sústreďte na pridanie si jednej porcie komplexných sacharidov, môžete ísť cestou raňajok – teda pripraviť si nejaké kaše alebo povedzme na obed (alebo to striedať). Nemusíte sa hneď pustiť do nich na raňajky aj obed, keďže sa obávate, že by ste mohli znovu pribrať. V chudnutí veľkú úlohu zohráva strava a keď sa nastavíte v hlave, že pridanie jedla Vám ublíži, tak sa tak veľmi ľahko stane