Fitlopty a bosu – zázračné pomôcky pre dokonale vyrysované a zdravé telo

Redakcia | 20. marec 2017
Fitlopty a bosu – zázračné pomôcky pre dokonale vyrysované a zdravé telo

Fitlopty a bosu radíme medzi pomôcky pri cvičení, no ich využitie je prekvapivo rozmanité. Pri tréningoch sa s nimi stretnete na Pilatese, core, funkčnom tréningu i v rehabilitačnej medicíne.

Samostatné skupinové cvičenia s týmito jedinečnými pomôckami však ponúkajú ešte viac. Vyrysujú postavu, zabezpečia správne držanie tela, zlepšia zdravotný profil chrbtice a naštartujú svalstvo, o ktorom ste predtým netušili, že ho máte.

Výhody cvičenia s fitloptami a bosu

  • Zábavná forma, ktorá uvoľňuje nepokoj a stres.
  • Komplexné posilnenie tela, bez svalových disbalansov.
  • Správne držanie tela.
  • Lepšia koordinácia, plynulosť pohybov.
  • Svalstvo, šľachy a kĺby ostávajú pri cvičení chránené a nehrozí ich preťaženie, či úraz.
  • Rýchlejšie reakcie svalstva, vďaka nadobudnutej rovnováhe umožňujú predísť zraneniam aj v bežnom živote.
  • Posilnenie nielen povrchového a vedomého, ale i hlbokého posturálneho svalstva.
  • Väčší rozsah pohybu.
  • Redukcia podkožného tuku.
  • Rovnomerne vytvarovaná postava.
Mohlo by vás zaujímať: Skracovačky 5-krát inak alebo ako správne cvičiť brušáky

Za čo vďačia fitlopty a bosu svojmu úspechu?

Cvičenie s fitloptami a bosu nielen formuje telo, ale zabezpečuje aj jeho správne držanie, pretože práve ochabnutie posturálneho svalstva neraz vedie k bolestiam chrbta.

Možno vyzerá cvičenie s bosu a fitloptami na prvý pohľad jednoducho, ale to je iba mylná domnienka. Pri skupinovom tréningu sa s danými pomôckami pekne zapotíte, pretože vaše telo musí naraz spracovávať niekoľko informácií.

Dôraz sa kladie na správne bránicové dýchanie, ktoré pomáha posilniť hlboký stabilizačný systém – dobre známy ako core.

Stred tela sa pri cvičení sfunkční a posilní, čoho výsledkom je napríklad aj pekne vyrysované brušné svalstvo.

Čítajte: Chcete štíhle bruško?

Zdravý chrbát bez bolestí je ďalším benefitom. Všetky cviky vychádzajú priamo z pevného jadra tela, svalstva trupu a verte, že možných cvikov a ich variácií je pri fitloptách a bosu nespočetné množstvo.

Hodina prebieha nielen v sede, ale i v stoji, na štyroch, v ľahu na fitlopte i v ľahu na chrbte s pomôckou pod nohami, či krížami.
Zapájaných je naraz viacero svalových skupín a navyše celé cvičenie prebieha zábavnou formou.

Rehabilitační lekári odporúčajú cvičiť s pomôckami aj pri potrebe odstrániť svalový disbalans. Ten v dnešnej uponáhľanej dobe trápi väčšinu ľudí a nie je iba dôsledkom statického sedu. Nesprávne zvolená forma pohybu, zameraná iba na posilnenie určitých partií, taktiež neprispieva k celkovej komplexnej funkčnej sile organizmu.

Výzva pre vás: FIT lopta – pre pokročilých

Jedinečnosť fitlopy a bosu

Fitlopty spolu s bosu však majú ešte jednu výhodu, ktorá ich oddeľuje od iných typov tréningov. Významne sa zameriavajú na zlepšenie rovnováhy a koordinácie. Predstavte si napríklad kľak na kolenách, keď máte ruky vpredu opreté o fitloptu. Kľuky, ktoré na danej pomôcke následne vykonávate, posilňujú nielen bicepsy, ale komplexné svalstvo rúk.

Nestabilné plošiny skrátka majú svoj jedinečný benefit a aby ste sa pri takomto kľuku na pomôcke udržali, nutne musíte zapojiť aj brušné svalstvo, ktoré vám pomôže nadobudnúť rovnováhu. Takýto vcelku „obyčajný“ cvik sa preto stáva výnimočným a vskutku komplexným.

Ak vo vás pomôcky vzbudzujú dojem pomalého, nudného cvičenia, iste po prvom tréningu odhodíte svoje predsudky. Je totiž len na vás, akú formu si vyberiete. Máte vzťah ku kardio cvičeniu, alebo radšej volíte pomalé posilňovacie formy? Fitlopty a bosu sa využívajú v oboch prípadoch a tréningy s nimi sú plné inovácií a zábavy.

 Bude vás zaujímať: Fitlopta namiesto stoličky?