STREČING: prečo je taký dôležitý?

Redakcia | 18. august 2017
STREČING: prečo je taký dôležitý?

Strečing nie je vecou poslednej dekády, jeho korene siahajú stáročia dozadu až k starým civilizáciám, ktoré považovali dobrý balans, rozsah pohybu a celkovú flexibilitu za významnú cestu k zdraviu.

Aj sama trénerka Katka vraví, že „strečing ako taký je pre telo dôležitý z dôvodu udržania optimálnej flexibility tela a rozsahu jednotlivých pohybov, ktoré človek v bežnom živote, či pri športovej aktivite, vykonáva.

Čítajte tiež: 6 tipov, ako natiahnuť svaly efektívne

Vykonávate strečing? Otestujte sa!

Už len najnákladnejší pohyb, ktorý človek denne robí – chôdza, potrebuje svalový aparát udržať v optimálnom rozsahu, aby sa pohyb zbytočne nekompenzoval v iných segmentoch tela. Ľahko sa to vysvetlí na príklade.

Ak si trebárs ľahnete na chrbát s natiahnutými nohami a chcete jednu nohu vystrieť nad seba (prednožiť) s tým, že ťaháte špičku k sebe, zatiaľ čo druhá noha zostane vystretá na zemi – rozsah pohybu, ktorý ste schopný dosiahnuť vám simuluje maximálnu dĺžku vášho kroku pri chôdzi.

Čiže, pokiaľ je tento rozsah už v ľahu malý (optimálne sa zvykne uvádzať rozsah pohybu na úrovni 90° uhla medzi stehnami, ale, samozrejme, každý človek je jedinečný a má svoj optimálny rozsah), prípadne je pre vás náročné nohu vystrieť, len veľmi ťažko dosiahnete napríklad predĺžený bežecký krok bez nežiaducich rotácií a kompenzácií v iných častiach tela.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Vyrysovaná postava a pevné svalstvo vďaka Pilatesu

Prečo je strečing taký dôležitý?

Následne to prináša frustráciu, že nedokážete zabehnúť, koľko ste si predstavovali a jeden z dôvodov bude práve fakt, že vaša bežecká technika je limitovaná rozsahom pohybu, a tým pádom je to pre vás príliš energeticky náročné. Strečing je preto nenahraditeľný z dôvodu optimálneho natiahnutia jednotlivých svalových vláken.“

A nejde iba o chôdzu, či beh. Zaťaženie svalu a následné zanedbanie jeho natiahnutia vedie v dlhodobom horizonte k častým zraneniam. Tie sa potom nevyhnú víkendovým športovcom, ani tým vrcholovým.

Ktorú si vyberiete? Moderné druhy jogy. Ktorú si vyberiete?

Mnohí športovci strečing podceňujú

„Najčastejšie sa vo svojej práci stretávam so športovcami, ktorí nepovažujú strečing za dôležitú súčasť svojho pravidelného tréningového procesu. Potom sa čudujú, že ich bolia ramená, kolená, alebo chrbát.

Samozrejme, bolesť môže mať nespočetné množstvo dôvodov, ale obmedzenie rozsahu pohybov, ktoré sú opakované denne niekoľkokrát, si časom svoje „ovocie“ v podobe bolesti či zranenia jednoducho priniesť musí.

Centrovaný pohyb

Snahou každého športovca, a jeho trénera, by mal byť centrovaný pohyb (teda taký, ktorý prináša optimálnu záťaž do jednotlivých kĺbov), a to bez pripravených svalov, ktoré sú silné, ale zároveň flexibilné, jednoducho nejde. Stačí si predstaviť zhrbeného športovca, s 80 kg činkou na chrbte, ako chce drepovať, respektíve ako denne drepuje, pretože bez toho sa vo svojom športe nezaobíde.

Problém zďaleka nie je hmotnosť činky, pretože športovec jednoducho musí byť silovo pripravený, ale obrovská prekážka je, že nedokáže spraviť správny drep a tým si denne ubližuje. To si však mnohí uvedomia, už keď je neskoro,“ vysvetľuje trénerka Katka Gerhátová.

Mohlo by vás zaujímať: Ako vhodne stimulovať svaly, keď máte pocit, že stagnujete?