Cesta za štíhlym bruchom - keď už ani cvičenie a strava nepomáha.

Dagmar Baluchová | 25. apríl 2017
Cesta za štíhlym bruchom - keď už ani cvičenie a strava nepomáha.

Ak ste sledovali americkú reality šou Extrémne premeny: Druhá šanca na život, kde abnormálne obézni muži a ženy chudnú pod vedením odborného trénera, možno vás zaujal záver každej časti. Na konci snaženia sa zhadzovať desiatky kilogramov je túžba – zbaviť sa prebytočnej kože na bruchu.

Je jej však toľko, že cvičenie ani úprava jedálnička už nepostačujú. Nastupuje chirurg. Lepšie povedané, zákrok s názvom abdominoplastika (plastika brucha).

 

Mať krásne, pevné a k tomu ešte ploché brucho je snom mnohých. Avšak v prípadoch, ako je táto reality šou, nepomôžu ani stovky hodín strávené v posilňovniach. Ovisnutá kožná a tuková riasa sa okrem fyzického problému stáva aj kozmetickým hendikepom, výrazne uberá na sebavedomí dotyčnej osoby a nastoľuje zbytočné komplexy. Problém je však riešiteľný. 

Kto áno?

Dôvody, pre ktoré sa muži a ženy rozhodujú pre tento zákrok, možno rozdeliť do dvoch skupín – zdravotné a estetické. Indikáciou k plastickej úprave brušnej steny je nadbytok kožnej a tukovej riasy v oblasti brucha. Ďalšou indikáciou je oslabenie brušnej steny, spôsobené rozostupom brušných svalov. Tento stav je častý u žien po pôrode, ale aj u ľudí, ktorí redukujú svoju hmotnosť.

... alebo radšej liposukciu?

Odstránenie brušného tuku je možné aj liposukciou, avšak tá sa odporúča najmä mladším pacientom s elastickejšou pokožkou. Liposukcia však nerieši rozostúpené brušné svaly, ani kožné previsy. Abdominoplastika je preto vhodnejšia pre pacientov, ktorí vyžadujú aj tieto úpravy. U niektorých osôb je však možné abdominoplastiku kombinovať aj s liposukciou (napr. v prípadoch, keď sú tukové vankúšiky uložené viac po bokoch ako na bruchu).

Po pôrode

Na internetových fórach nájdete vyjadrenia mnohých žien, ktoré plastiku brucha podstúpili – najmä v čase po tehotenstve, keď si narodenie ich dieťaťa či detí vypýtalo svoju daň – v podobe ovisnutej kože, strií ap. Mnohé si zákrok chvália, cítia sa po ňom o 2 či 3 konfekčné veľkosti „menšie“ a tým aj štíhlejšie. Abdominoplastika je však vhodná až približne 1 rok po tehotenstve, neodporúča sa ženám, ktoré dojčia alebo tehotenstvo ešte plánujú, pretože organizmus je tak zbytočne vystavený záťaži a výsledok operácie môže byť ďalším tehotenstvom deformovaný.

Priebeh operačného zákroku

Existuje viacero foriem abdominoplastiky, napr. keď sa odstráni koža a podkožný tuk iba v podbrušku, alebo v celej oblasti brucha, prípadne sa okrem toho spájajú aj rozostúpené brušné svaly, či sa rieši pruh.

Pred operáciou pacientka či pacient absolvuje stretnutie s chirurgom, ktorý bude zákrok vykonávať, aby si vysvetlili jeho priebeh. Dôležitý je aj pohovor s anesteziológom, ktorý vyhodnotí prípadné riziká kvôli podávaniu anestézie.

Rozsah a závažnosť operácie si vyžadujú celkovú anestéziu. Pri abdominoplastike sa rez robí v podbrušku, aj z dôvodu, aby bol ukrytý pod bielizňou. Následne sa odsaje tuk, vypne koža. Ak sa zákrok vykonáva iba do úrovne pupka, ide o tzv. miniabdominoplastiku.

Keď je však pokles brucha priveľký a je nutný väčší zákrok, nezaobíde sa aj bez „posunutia“ pupka (toto už miniabdominoplastika nerieši). Vtedy je ďalšia jazva okolo pupka, ktorý je nanovo premiestnený.

V niektorých prípadoch sa v rámci abdominoplastiky pristupuje ešte aj k liposukcii. Ak sú svaly rozostúpené, prevedie sa ich plastika. Po zošití kože sa umiestnia drény. Dôležitý je fakt, že operácia nemá vyriešiť iba momentálny problém s ovisnutou kožou, ale má zamedziť ďalšiemu výraznému povoľovaniu brušnej steny.

PRE a PROTI

Nový, lepší pocit zo samého seba – to je hlavný dôvod, ktorý ako prvý popisujú tí, ktorí už majú abdominoplastiku za sebou. Jej efekt je výrazný a pokiaľ klienti po zákroku dodržia odporúčanú hmotnosť a vyhnú sa ďalším rizikám, môže byť výsledok trvalý.

Za výhodu sa pokladá aj to, že pri jednom operačnom zákroku sa môžu odstrániť viaceré problémy, od rozostúpených svalov, odstránenia prebytočnej kožnej riasy či operovaním napr. aj pruhu. Keďže abdominoplastika je rozsiahly chirurgický zákrok, aplikuje sa pri ňom celková anestézia, s ktorou sa spájajú určité riziká a niektoré osoby ju môžu zle znášať. Ďalšou nevýhodou je bolestivosť po zákroku a jazva, ktorá však časom bledne.

Plastika brucha nie je vhodná pre osoby s extrémnou nadváhou. Naopak, týmto mužom a ženám sa odporúča najprv aspoň čiastočne zredukovať svoju hmotnosť a až tak môžu o zákroku uvažovať.

Pooperačná starostlivosť

Ženy, ktoré majú za sebou cisársky rez, vedia, že do 24 hodín od sekcie sa od nich žiadalo, aby sa postavili z postele, prípadne aj prešli pár krokov. To isté sa očakáva po abdominoplastike, je to najmä z dôvodu predchádzania embólii. A hoci prvé posadenie sa, prvé kroky a ďalšie úkony okolo vlastnej hygieny stoja aj po tomto zákroku operovaných pacientov veľa síl, vidina lepšieho vzhľadu pomáha potlačiť tieto negatívne pocity.

Doba hospitalizácie po zákroku je od 1 – 5 dní, aj v závislosti od stavu pacienta a prípadných komplikácií. Následne je pacient prepustený do domácej starostlivosti. Keďže ide o estetický zákrok, nie je hradený poisťovňou (je to možné iba v prípadoch, ak sa abdominoplastikou rieši zdravotná indikácia, napr. rozostúpenie brušných svalov či pruh). Pri operácii z estetických dôvodov pacient nemá nárok na práceneschopnosť a na rekonvalescenciu je nútený vybrať si u zamestnávateľa dovolenku.

Niekoľko dní po operácii sa z kože na bruchu odstránia drény, cez ktoré odteká zvyšok krvnej tekutiny z rany. Na ranách môžu ostať náplasti a odporúča sa nosenie elastického pásu a/alebo elastickej bielizne. Odporúčania ohľadne nosenia elastickej bielizne sú v centrách plastickej chirurgie rôzne. Zväčša sa však odporúča nosiť ju asi 4 – 8 týždňov od zákroku, v závislosti od individuality každého prípadu.

 

Miesto jazvy sa neodporúča prvé dni čistiť vodou. Zväčša po pár dňoch sa rana ešte prelepuje a preväzuje, stehy sa nevyberajú, sú samovstrebateľné.

Približne 18 dní od operácie sa odporúča začať s tlakovou masážou jaziev, keď sa prstom asi v 30-sekundových intervaloch postupne tlačí na jazvu kúsok po kúsku. Tieto masáže je vhodné aplikovať aj niekoľkokrát za deň, prípadne aj s použitím mastičky na jazvy.

Keďže abdominoplastika je operačný zákrok, vyžaduje si aj dostatočnú rekonvalescenciu. Odporúča sa pokojový režim (aspoň 14 dní), s ťažšou fyzickou prácou je možné začať až 4 - 6 týždňov od zákroku.

Cena plastiky brucha

Je rôzna a ak by ste chceli porovnať čo len krajiny EÚ, rozptyl by bol ešte väčší. V slovenských centrách plastickej chirurgie sa ceny za abdominoplastiku pohybujú od 800 do 2 500 eur. Záleží tiež od toho, či ide o čiastočnú alebo kompletnú plastiku a aj to, či cena zahŕňa aj anestéziu, hospitalizáciu, stravu. Niektoré zariadenia ponúkajú tiež následnú liposukciu brucha a možnosť zakúpiť si špeciálnu elastickú bielizeň, ktorá sa po zákroku odporúča. 

Áno alebo nie?

Tak ako, je plastika brucha aj jedným z vašich nesplnených prianí? Ak máte pocit, že ju skutočne potrebujete a doslova vám zmení život, ostaňte pri zemi. Nejde o žiadnu maličkosť, je to vážny operačný zákrok, so všetkými náležitými rizikami.

Preto sa najprv poraďte s priateľmi, odborníkmi, naštudujte si PRE i PROTI a až tak sa rozhodnite. Ak je vaše rozhodnutie už teraz kladné, určite vyhľadajte centrum plastickej chirurgie s kvalitnými odborníkmi a dobrými referenciami.